Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για την επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στο ιστορικό, νεοκλασικό, κτήριο της οδού Ρηγίλλης 18. Τον χώρο έχει ήδη επισκεφθεί κλιμάκιο μηχανικών και αρχιτεκτόνων, προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, τις εργασίες που απαιτούνται να γίνουν ώστε να καταστεί λειτουργικό, αλλά και να αποτιμήσει το συνολικό κόστος μίας εκ βάθρων ανακαίνισης των γραφείων και ενός φρεσκαρίσματος του εξωτερικού του κτηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νεοκλασικό της Ρηγίλλης βρέθηκε σε σχετικά καλή κατάσταση.
Ωστόσο, τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στους χώρους του 2ου ορόφου, όπου τα ξύλινα πατώματα, λόγω της υγρασίας, έχουν φουσκώσει σε αρκετά σημεία, ενώ στο σύνολό τους θα πρέπει να τριφτούν και να γυαλιστούν. Κάποιες φθορές έχουν υποστεί, επίσης, οι τοίχοι και τα ταβάνια του κτηρίου, δεδομένου ότι σε αρκετά σημεία είτε έχει ξεφτίσει ο σοβάς τους είτε έχουν πιάσει μούχλα. Παράλληλα, πρόβλημα υπάρχει και με τα 4 μπαλκόνια, τα οποία χαρακτηρίστηκαν περίπου ως ετοιμόρροπα και χρήζουν άμεσης αναστήλωσης. Πάντως εκείνο που ανησύχησε περισσότερο τους αρχιτέκτονες και μηχανικούς που είδαν το κτήριο, ήταν η μεγάλη έκταση των αλλαγών που θα πρέπει να γίνουν σε επίπεδο υδραυλικών, ψύξης και θέρμανσης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στα στελέχη της Ν.Δ που έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείριση του θέματος, το εν λόγω κτήριο είναι εξαιρετικά ενεργοβόρο ως προς την ψύξη και την θέρμανσή του και ως εκ τούτου θα απαιτηθούν αρκετές και στοχευμένες εργασίες οι οποίες όμως έχουν ένα σημαντικό βαθμό δυσκολίας δεδομένου ότι, επειδή πρόκειται για διατηρητέο κτήριο, δεν επιτρέπεται να γίνουν αλλαγές στην διαρρύθμιση του (απαγορεύεται λ.χ να δημιουργηθεί μία κεντρική μονάδα ψύξης- θέρμανσης ή να μπουν επιπλέον σώματα καλοριφέρ, πλην των ελαχίστων που υπάρχουν). Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι τα χρήματα που κατέβαλε κάθε μήνα η Ν.Δ στη ΔΕΗ όταν είχε υπό την κατοχή της το κτήριο, ήταν περίπου όσα έδινε και για το ενοίκιο.
Με βάση τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει, από την στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες, θα απαιτηθούν 4 με 5 εβδομάδες έως ότου ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του κτηρίου, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία, τον Σεπτέμβρη ή το αργότερο τον προσεχή Οκτώβρη η Νέα Δημοκρατία θα έχει επιστρέψει και πάλι στην ιστορική της έδρα. Υπάρχει ωστόσο το ενδεχόμενο η μετακόμιση της Ν.Δ να πάει λίγο πιο πίσω, καθώς οι μηχανικοί που έκαναν αυτοψία στο χώρο θεωρούν πιθανό να υπάρξει κάποια καθυστέρηση στην έκδοση των δεκάδων αδειών που απαιτούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού και όχι μόνο, προκειμένου να ξεκινήσει η ανακαίνιση. Θα πρόκειται για την 4η ανακαίνιση του νεοκλασικού της Ρηγίλλης από μέρους του κόμματος της Ν.Δ, δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί 3 ακόμη στο διάστημα των 38 ετών που το εν λόγω κτήριο αποτελούσε την έδρα του κόμματος. Να επισημάνουμε πως το κτήριο, ανήκει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τα τελευταία 2 χρόνια παραμένει ξενοίκιαστο.
Καρμική σχέση
Η Ν.Δ θα εγκαταλείψει το νεοκλασικό της Ρηγίλλης το 2011. Τότε, με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά η έδρα του κόμματος θα μεταφερθεί στη Λεωφόρο Συγγρού. Λίγες εβδομάδες αργότερα στο κτήριο θα εγκατασταθεί η έδρα του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής» με πρόεδρο τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ άλλωστε μοιάζει να έχει αποκτήσει μια καρμική σχέση με το ιστορικό κτήριο, δεδομένου ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι στενά συνδεδεμένο με την πολιτική του διαδρομή στο χώρο της συντηρητικής παράταξης. Εκεί είχε γράψει την δική του ιστορία ως ο πιο πετυχημένος γραμματέας του κόμματος, σε αυτό επέστρεψε ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας και από αυτό θέλει να ξεκινήσει τη διαδικασία επανεκκίνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν ήταν όμως μόνο η σημειολογία και ο συμβολισμός που μέτρησε στην λήψη της απόφαση να επιστρέψει η Ν.Δ στην ιστορική της βάση. Ανάλογα μέτρησε και η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η νέα πολιτική ηγεσία του κόμματος να περιορίσει δραστικά τα έξοδα που καταβάλει κάθε μήνα για ενοίκια. Αυτή τη στιγμή η Ν.Δ καταβάλει περίπου 75 χιλ. ευρώ το μήνα ως ενοίκιο για τα κτήρια που χρησιμοποιεί. Η μερίδα του λέοντος, περίπου 50 χιλ. ευρώ, πηγαίνει για το κτήριο της Λεωφόρου Συγγρού, όπου στεγάζονται σήμερα τα γραφεία του κόμματος. Επίσης, άλλα 12 χιλ. ευρώ στοιχίζει το ενοίκιο για το κτήριο της ΟΝΝΕΔ στη Λ. Μεσογείων, ενώ άλλα τόσα δίνονται για τα 2 κτήρια που χρησιμοποιεί η διοικούσα Θεσσαλονίκης. Στις προθέσεις της νέας ηγεσίας είναι, μέσα στο επόμενο δίμηνο το συνολικό ποσό που καταβάλει η Ν.Δ για ενοίκια να πέσει από τα 75, στα 25 χιλ. ευρώ. Αυτό θα γίνει εφικτό όταν ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση του κόμματος, αφού το ενοίκιο για το κτήριο της Ρηγίλλης δεν θα ξεπερνά τα 10 χιλ. ευρώ το μήνα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ν.Δ βρίσκεται σε συνεννόηση και με τους ιδιοκτήτες των άλλων ακινήτων που νοικιάζει ζητώντας μείωση στα ενοίκια καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αναζητηθούν άλλες εναλλακτικές λύσεις.
Οι ημερομηνίες σταθμοί του Μεγάρου
Την άνοιξη του 1975, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ιδρυτής της Ν.Δ, θα επιλέξει ως έδρα του νεοσύστατου κόμματος το νεοκλασικό κτήριο της οδού Ρηγίλλης 18. Την ευθύνη επιλογής του κτηρίου που έως και μερικούς μήνες νωρίτερα στεγάζονταν η Βασιλική Χωροφυλακή, θα έχει ο τότε γενικός διευθυντής του κόμματος Τιμολέων Λούης.
Τον Δεκέμβριο του 1981 στην Αίθουσα Κήπων της Ρηγίλλης εκλέγεται πρόεδρος της ΝΔ ο Ευάγγελος Αβέρωφ.
Το 1993, αμέσως μετά την εκλογή του κ. Μ. Εβερτ στην ηγεσία της ΝΔ η Αίθουσα Κήπων της Ρηγίλλης μετονομάζεται σε Αίθουσα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».
Το 2011 η ΝΔ εγκαταλείπει το νεοκλασσικό της Ρηγίλλης και μετακομίζει στη Λεωφ. Συγγρού. Λίγες εβδομάδες αργότερα στο κτήριο μεταφέρεται η έδρα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Το 2012 το κτήριο παύει οριστικά να συνδέεται χωροταξικά με τη Ν.Δ, καθώς το Ινστιτούτο Δημοκρατίας αποχωρεί. Έκτοτε παραμένει ξενοίκιαστο.
newmoney.gr