Ρεπορτάζ

Ασταθής και απρόβλεπτη ακόμα η ρωσική τουριστική αγορά

Μπορεί η τουριστική αγορά της Τουρκίας να άνοιξε τελικώς, μετά… κόπων και βασάνων (πότε το ‘εμπάργκο’ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, πότε η απόπειρα πραξικοπήματος και η πολιτική αστάθεια στην χώρα, η προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων με την Ρωσία κ.ο.κ.) η Ελλάδα, ωστόσο, δεν κέρδισε τα αναμενόμενα από την ρωσική αγορά.
Οι συγκυρίες δεν ευνόησαν πολύ την χώρα μας από την τεράστια αυτή αγορά και οι συνεχείς διακυμάνσεις υπό διάφορες προϋποθέσεις και δύσκολες συνθήκες, δεν απέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
«Σε άλλες εποχές ήρθαν μόνον σε Ρόδο και Κρήτη πάνω από 600.000 Ρώσοι τουρίστες. Φέτος, η Κρήτη θα κρατήσει τα ηνία αφού αναμένεται να ξεπεράσει τις 300.000, ενώ η Ρόδος, δεν ξέρουμε ακόμη σε ποια νούμερα θα κατορθώσει να κλείσει την σεζόν», δηλώνει στην ‘δημοκρατική’ ο πρόεδρος της ΤΕΖΤΟUR κ. Δημήτρης Χαριτίδης.
Η ρωσική αγορά, ωστόσο, το 2016 ξεκίνησε με άσχημους οιωνούς. Από τις αρχές του έτους, όταν σημειώθηκε το επεισόδιο με την πτώση του ρωσικού αεροπλάνου, που είχε ως αποτέλεσμα να κηρύξει γενικό ‘εμπάργκο’ στην γείτονα χώρα η ρωσική κυβέρνηση, η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη να κερδίσει τίποτα από τις συγκυρίες.
Ειδικά κατά την διάρκεια του Πάσχα, που συνέπεσε με τις γιορτές των λουλουδιών των Ρώσων, αποδείχθηκε περίτρανα ότι η χώρα μας ήταν εντελώς ανέτοιμη, καθώς, ενώ σημειώθηκε ‘έκρηξη’ ενδιαφέροντος για ταξίδια προς την Ελλάδα, το ζήτημα της έκδοσης βίζας, έβαλε ‘φρένο’ στις πρώτη καλή –συγκυριακά- ευκαιρία.
Ο Ιούλιος πάντως κινήθηκε θετικά, ενώ ο Αύγουστος, καλλιεργεί προσδοκίες: «Ουσιαστικά, αυτή η περίοδος, που διανύουμε, πάει πολύ καλά. Ο Αύγουστος είναι γεμάτος, και η εύρεση δωματίων είναι δύσκολη. Αυτό ισχύει για όλες τις αγορές. Παράλληλα, είναι ακόμη πιο δύσκολο να βρεθούν θέσεις και να ικανοποιηθεί η ζήτηση του ‘Last Minute’. Από την άλλη, η ρωσική αγορά παρουσιάζει διακυμάνσεις. Με το που ανακοινώθηκε η αποκατάσταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σημειώθηκε πτώση στο ενδιαφέρον προς Ελλάδα. Με την απόπειρα πραξικοπήματος, ανέβηκε ξανά και τώρα, παρουσιάζει πάλι μια μικρή επιβράδυνση. Το πρόβλημα αυτή την περίοδο είναι η κρίση που παρουσιάζεται στην ρωσική οικονομία. Το εθνικό τους νόμισμα, το ρούβλι, σημειώνει πάλι πτώση με συνέπεια να υπάρχει ανησυχία», λέει ο κ. Χαριτίδης.
Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα με την ζήτηση σε θέσεις (αεροπορικές): «Και τα τελευταία κενά έχουν κλείσει για τον Αύγουστο. Δηλαδή, είναι ελάχιστες οι ελεύθερες θέσεις γι’ αυτό τον μήνα. Από τώρα όμως, προσπαθούμε να πουλήσουμε για τον Σεπτέμβριο. Βέβαια, δεν θα είναι κάτι εύκολο. Επειδή ανοίγουν τα σχολεία, δεν είναι μήνας προτίμησης, αλλά με καλή προσπάθεια θα παίξει –ανάλογα με την κατάσταση που θα παρουσιάσει η οικονομία και το ρούβλι», είπε ο κ. Χαριτίδης.
Ο Ιούλιος έκλεισε με θετικό πρόσημο –όπως αναμενόταν- ενώ οι εκτιμήσεις πλέον για την κίνηση είναι πολύ θετικές.
«Τίποτε όμως δεν είναι σίγουρο. Θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την φετινή τουριστική κίνηση, μετά το τέλος της σεζόν. Για την επόμενη σεζόν, πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε μετά τα Χριστούγεννα. Ειδικά για την Ρωσική Αγορά, το βασικό πρόβλημα εμφανίσθηκε με τις καθυστερήσεις στην έκδοση βίζας. Βέβαια, αυτό αποκαταστάθηκε, αλλά αργήσαμε πολύ», λέει ο πρόεδρος της ΤΕΖΤΟUR.
ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ
ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΟΙ ΡΩΣΟΙ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική αγορά (γενικά) κινήθηκε φέτος με πτώση περίπου 30% σε σχέση με άλλες χρονιές, λόγω πολλαπλών συγκυριών: ενισχύθηκε ο εσωτερικός τουρισμός, απαγορεύτηκε η έξοδος από την χώρα σε όσους ανήκουν στα σώματα ασφαλείας, η αστάθεια που σημειώνει το ρούβλι κ.λπ. συνέβαλαν στην μειωμένη ζήτηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Συνδέσμου Τουρ Οπερέιτορς της Ρωσίας ATOR, οι Ρώσοι τουρίστες έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε χώρες, όπως η Ισπανία, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη κατά το πρώτο 6μηνο του 2016.
Συνολικά, κατά το 5μηνο Ιανουαρίου-Μαΐου ταξίδεψαν στο εξωτερικό 1.732.000 Ρώσοι παραθεριστές, με την Ταϊλάνδη να υποδέχεται σχεδόν το 1/3 (501.800), την Ισπανία 269.300 και το Βιετνάμ 180.200.
Σε επίπεδο ποσοστιαίας αύξησης των τουριστικών ροών από τη Ρωσία, πρώτος προορισμός στο 5μηνο αναδεικνύεται η Βουλγαρία με αύξηση 63,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Κύπρος με αύξηση 52,6% και στην τρίτη θέση η Ινδονησία με αύξηση 24,6%. Προς το Βιετνάμ, έναν από τους εναλλακτικούς προορισμούς της Αιγύπτου, η αύξηση έφτασε στο 23%, στη Ν.Κορέα στο +21,8%, στην Ταϊλάνδη στο +17%, στην Κροατία στο +13% και στην Ισπανία στο +11,3%.
Μεταξύ των χωρών με θετική δυναμική της ρωσικής τουριστικής κίνησης ήταν επίσης η Ιαπωνία (7,3%), το Μαυροβούνιο (5%), η Σερβία (2,8%) και η Σιγκαπούρη (1,3%).
Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στην κίνηση προς την Αίγυπτο (-98,2%) και ακολουθεί η Τουρκία. Στο κόκκινο και το Ισραήλ με μείωση 24,5% σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου- Ιανουαρίου-Μαΐου 2015. Ανάλογες μειώσεις υπήρξαν και προς τη Φινλανδία (23,8%), Μαυρίκιο (23,4%), Αυστρία (21,3%), Τζαμάικα (20,4%).
Δεν υπάρχει καμιά αναφορά αναλυτικών στοιχείων προς την Ελλάδα, προφανώς γιατί ο ATOR δεν έχει ακόμα επίσημα στοιχεία για τη χώρα μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου