Χτύπησε μέχρι θανάτου με ένα ξύλο δύο από τα σκυλιά του Δημοτικού Κυνοκομείου Σερρών και στη συνέχεια τους έβαλε φωτιά. Η πράξη του δεν έμεινε ατιμώρητη. Ο συμβασιούχος δημοτικός υπάλληλος στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας δικάστηκε την περασμένη εβδομάδα από το Πλημμελειοδικείο Σερρών, που του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, ενώ του βεβαιώθηκε και διοικητικό πρόστιμο 60.000 ευρώ – 30.000 ευρώ για κάθε σκύλο.
Ο 37χρονος ισχυρίστηκε ότι πήγε να ταΐσει τα αδέσποτα σκυλιά του κυνοκομείου και δύο από αυτά του επιτέθηκαν και τον δάγκωσαν. Συνάδελφοί του το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου όταν αντίκρισαν τα αποτεφρωμένα ζώα ειδοποίησαν την Αστυνομία, που τον συνέλαβε.
Η υπόθεση δεν είναι η μοναδική που φτάνει τα τελευταία χρόνια στις αίθουσες των ελληνικών δικαστηρίων. Κι αυτό γιατί όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης ζώων στις Αρχές.
Σύμφωνα με τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία της Αστυνομίας, το 2014 οι καταγγελίες που έγιναν πανελλαδικά στις Αρχές για κακοποίηση – ενεργητική και παθητική -, βασανισμό ή θανάτωση ζώου ξεπέρασαν τις 790, ενώ τους πρώτους 10 μήνες του 2015 ο αριθμός των καταγγελιών έφτασε τις 950. Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο αστυνόμος Α’ κτηνίατρος Απόστολος Περιστέρης, οι περιπτώσεις κακοποίησης ζώου στις οποίες λειτούργησε αυτεπαγγέλτως η Αστυνομία, από 19 που ήταν το 2009, το πρώτο δεκάμηνο του 2015 εκτοξεύθηκαν στις 833.
Στον δρόμο προς
τη Δικαιοσύνη
Ο Νόμος 4039/2012 για την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων άνοιξε τον δρόμο για να φτάνουν στη Δικαιοσύνη υποθέσεις κακοποίησης, επιβάλλοντας μάλιστα στους δράστες ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα. Το αδίκημα της κακοποίησης ζώου επιφέρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικό διοικητικό πρόστιμο έως και 30.000 ευρώ. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ποινές έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα ή είναι εξαγοράσιμες. Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν για το αδίκημα κακοποίησης ζώων, προκειμένου οι υποθέσεις να οδηγηθούν στις δικαστικές αίθουσες, από το 2009 έως τα τέλη Οκτωβρίου του 2015 έφτασαν σχεδόν τις 2.330. Μόνο τους πρώτους 10 μήνες της περασμένης χρονιάς καταγράφηκαν 767 τέτοιες δικογραφίες.
Πρώτη φορά φυλάκιση χωρίς αναστολή
Απόφαση-σταθμός για το αδίκημα της κακοποίησης ζώων ήταν αυτή του Τριμελούς Κακουργιοδικείου Σερρών τον Ιούλιο το 2014, σύμφωνα με την οποία για πρώτη φορά επιβλήθηκε ποινή χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα. Πρόκειται για την υπόθεση 43χρονου κατοίκου στο χωριό Κάτω Καμήλα Σερρών, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους χωρίς αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ γιατί είχε εντοπιστεί να σέρνει επί ώρες με μηχανή τον σκύλο του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, το 2015 τα άτομα που κατηγορήθηκαν για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων ήταν 469. «Το ανώτατο διοικητικό πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί είναι 30.000 ευρώ για κάθε ζώο που κακοποιείται και αυτό το χρηματικό πρόστιμο βεβαιώνεται στην Εφορία. Οι δήμοι μπορούν να επιβάλουν πρόστιμο για υποθέσεις παθητικής κακοποίησης ζώων (παραμέληση, υγειονομικές διατάξεις), ενώ η Αστυνομία για περιστατικά βάναυσης κακοποίησης. Κι όμως, τα περισσότερα Αστυνομικά Τμήματα δεν έχουν καν μπλοκάκι για να κόβουν πρόστιμα οπότε υπάρχουν παραβάσεις που δεν τιμωρούνται» λέει στα «ΝΕΑ» η γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Σοφία Τζονίκη.
Οπως τονίζει, πλέον ο κόσμος είναι πιο ανοιχτός και καταγγέλλει την κακοποίηση, «χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη ο φόβος της καταγγελίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που μας παίρνουν τηλέφωνο γιατί έχουν γίνει μάρτυρες περιστατικού βασανισμού ζώου ή και θανάτωσής του και φοβούνται να το καταγγείλουν στην Αστυνομία. Απλώς θέλουν να μπούμε μπροστά και να το κάνουμε εμείς γι’ αυτούς».
Στα μέσα Ιουλίου ένας 57χρονος από τον Βόλο συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, γιατί σκότωσε με πολλαπλά χτυπήματα τη γάτα ηλικιωμένης γειτόνισσάς του. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως η γάτα που σκότωσε του έτρωγε κατ’ εξακολούθηση τα περιστέρια που είχε. Το Αυτόφωρο του επέβαλε ποινή, η οποία είναι μετατρέψιμη προς 10 ευρώ την ημέρα – για τα δύο χρόνια 7.300 ευρώ.
Εκτόξευση των κρουσμάτων μέσα σε πέντε χρόνια
Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, πανελλαδικά το 2009 συνελήφθησαν εννέα δράστες για κακοποίηση ζώων συντροφιάς. Πέντε χρόνια αργότερα, ο αριθμός έφτασε τις 143 συλλήψεις. Πλέον τα περιστατικά κακοποίησης ζώων, όπως τονίζουν μέλη φιλοζωικών οργανώσεων αλλά και εκπρόσωποι των Αρχών, είναι πιο άγρια από ποτέ. Τέτοιες βίαιες υποθέσεις συναντά κανείς κυρίως στην περιφέρεια και ιδίως στις κλειστές κοινωνίες. Αρνητικές πρωτιές στα βίαια περιστατικά κακοποίησης – βασανισμού και θανάτωσης των ζώων έχουν τόσο η Κρήτη όσο και η Εύβοια. «Πολλά τέτοια περιστατικά συναντάμε και σε απομακρυσμένους νομούς όπως είναι το Κιλκίς, οι Σέρρες και η Φλώρινα, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τα ζώα αντικείμενα, τα οποία όταν πια δεν είναι χρήσιμα, προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν», λέει η Σοφία Τζονίκη.
Το υπόβαθρο της βίας και η κρίση
Η οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων ετών είναι, όπως επισημαίνουν μέλη των φιλοζωικών οργανώσεων, μια από τις βασικές αιτίες που γινόμαστε ακόμα πιο συχνά μάρτυρες όλο και πιο βίαιων περιστατικών κακοποίησης ζώων συντροφιάς.
«Διαπιστώνουμε καθημερινά πολύ άσχημες συμπεριφορές ανθρώπων, οι οποίοι δεν το έχουν σε τίποτα να επιτεθούν στον αδύναμο, είτε αυτός είναι ένας ηλικιωμένος, ένα παιδί, ένα άτομο ΑμεΑ είτε είναι ένα ζώο» επισημαίνει η Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας. Στοιχεία ερευνών στο εξωτερικό – κυρίως, δε, στην Αμερική – έχουν αναδείξει τη συσχέτιση ανάμεσα στον βασανισμό ζώων κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και τις διάφορες μορφές κοινωνικής παραβατικότητας, ακόμη και τη βίαιη συμπεριφορά προς ανθρώπους στην ενήλικη ζωή.
ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ. Οπως επισημαίνει ο αστυνόμος Α’ – κτηνίατρος, Απόστολος Περιστέρης, η κακοποίηση ζώων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την ενδοοικογενειακή βία. «Μάλιστα, αμερικανικές μελέτες έχουν δείξει πως υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας – σε ποσοστό 60%, ακόμη και 70% – συνδέονται με περιστατικά κακοποίησης ή και θανάτωσης ζώων συντροφιάς». Και στη χώρα μας έχουμε τέτοιες υποθέσεις. Είναι ενδεικτικό πως το 2014 και το 2015 καταγράφηκαν τρία περιστατικά – ένα στην Ορεστιάδα και τα άλλα δύο σε Πειραιά και Βορειοανατολική Αττική – στα οποία είχαν διαπραχθεί και τα δύο αδικήματα. «Σίγουρα θα ήταν περισσότερα, απλά δεν καταγγέλλονται. Υπάρχουν υποθέσεις, όπως για παράδειγμα διαζυγίων, όπου ο ένας από τους δύο συντρόφους, προκειμένου να εκδικηθεί τον άλλον, επιτίθεται, δηλητηριάζει ή ακόμη και σκοτώνει το ζώο συντροφιάς». Πριν από ενάμισι – δύο έτη καταγράφηκε από τις Αρχές περιστατικό στην Καρδίτσα όπου άνδρας πυροβόλησε τον σκύλο της πρώην συντρόφου του στο σπίτι της και μετά αυτοκτόνησε.
Πέταξε τον σκύλο από το μπαλκόνι του τρίτου ορόφου
Οργή προκάλεσε το περασμένο Σάββατο ένα βίντεο που έκανε το γύρο του Διαδικτύου και στο οποίο φαίνεται κάποιος να πετά από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας έναν σκύλο. Το ζώο ευτυχώς επέζησε, φέροντας σοβαρά τραύματα στα πόδια και στα δόντια, ενώ η Αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα ως δράστη του περιστατικού,
τον οποίο λίγη ώρα αργότερα άφησε ελεύθερο αφού δεν υπήρχαν αρκετές αποδείξεις για την ενοχή του.
Τα ΝΕΑ