Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, τον γνωρίσαμε ως υποψήφιο για την προεδρία της Ν.Δ. πριν από ένα περίπου χρόνο. Σήμερα, μιλάει στην «δημοκρατική» για μια σειρά από πολιτικά θέματα της επικαιρότητας αλλά και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως περιφερειάρχης. Ο ίδιος, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για τον ρόλο της Ν.Δ. στην αντιπολίτευση καθώς –εμμέσως πλην σαφώς- δηλώνει ότι ‘πρέπει να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα’, ενώ μιλάει για την ψήφο στα 17, για την Εκλογή ΠτΔ από τον λαό και για το Προσφυγικό –το οποίο αντιμετώπισε και η δική του περιοχή. Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η θέση του για τα προβλήματα του θεσμού των αιρετών περιφερειαρχών που ξεκίνησε φιλόδοξα, αλλά σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Τζιτζικώστα, θα ήθελα να ξεκινήσουμε ζητώντας από εσάς ένα σχόλιο για την Ν.Δ. Πώς κρίνετε την μέχρι τώρα στάση της ως αντιπολίτευση απέναντι στην Κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ;
Θεωρώ ότι είναι ακόμη νωρίς. Αυτό που περιμένουμε όλοι είναι ένα συγκεκριμένο σχέδιο και προτάσεις που από όσο ξέρουμε θα ανακοινωθεί σε ένα περίπου μήνα, τον Σεπτέμβριο δηλαδή στην Θεσσαλονίκη. Το ‘στοίχημα’ της Ν.Δ. αυτή την στιγμή είναι να κερδίσει την θετική ψήφο των πολιτών στις εκλογές –όποτε κι αν γίνουν αυτές- και όχι απλά την ψήφο διαμαρτυρίας από την πιο κακή και επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα από την Μεταπολίτευση και μετά, την κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ.
• Μετά την εκλογή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. εκτιμάτε ότι έχει βρει τον βηματισμό του το κόμμα;
Το κόμμα βρίσκει καθημερινά όλο και περισσότερο τον βηματισμό του προκειμένου να φτάσει πανέτοιμο στις εκλογές, και να δώσει την μάχη όχι μόνον για τη νίκη και την επικράτηση της Ν.Δ. αλλά για την καλή λειτουργία της χώρας από την επόμενη κιόλας ημέρα. Και το ‘στοίχημα’ δεν είναι μόνον να κερδίσει η Ν.Δ. είναι να γίνει μια καλή κυβέρνηση που θα δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα της χώρας.
• Πώς είδατε την συζήτηση για τον Εκλογικό Νόμο;
Νομίζω ότι η συζήτηση για τον Εκλογικό Νόμο ήταν άκαιρη και έγινε σε μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να βρει ‘σωσίβιο’ ενόψει της πανθομολογούμενης –πια- και αναμενόμενης κατάρρευσής της σε λίγο καιρό. Αυτό δεν κατέστη εφικτό με αποτέλεσμα ο Εκλογικός Νόμος όπως εμφανίστηκε από την Κυβέρνηση, να μην ψηφιστεί από την Βουλή και να μην μπορεί να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές.
• Συμφωνείτε με την Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό; Πολλοί εκφράζουν επιφυλάξεις για ενδεχόμενη ‘δυαρχία’ και ίσως αλλαγή του πολιτικού συστήματος.
Έχω τοποθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια υπέρ της εκλογής ΠτΔ απ’ ευθείας από τον λαό –και μάλιστα με παράλληλη αύξηση των αρμοδιοτήτων του, ειδικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτή άλλωστε ήταν και η θέση μου κατά τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Όσον αφορά το ενδεχόμενο ‘δυαρχίας’ δεν υπάρχει απολύτως καμία τέτοια πιθανότητα. Άλλωστε στην Αυστρία για παράδειγμα, υπάρχει αυτό το μοντέλο και λειτουργεί. Δεν είναι ο τρόπος εκλογής που διαμορφώνει καθεστώς ‘δυαρχίας’ αλλά οι αρμοδιότητες που θα έχει ο εκάστοτε ΠτΔ. Όπως είπα, κατά την άποψή μου, οι αρμοδιότητες αυτές θα πρέπει να είναι ενισχυμένες αλλά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
• Έχετε ταχθεί υπέρ της ψήφου στα 17. Τι λέτε γι’ αυτό σήμερα;
Και αυτό αποτέλεσε θέση μου κατά την διάρκεια της προεκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Πράγματι, πιστεύω ότι είναι απόλυτα λογικό και εφικτό να ψηφίζουν οι νέοι άνθρωποι από τα 17 τους χρόνια. Άλλωστε όταν εφαρμόστηκε ο νόμος για ψήφο στα 18, οι εποχές ήταν τελείως διαφορετικές, χωρίς πρόσβαση στην ενημέρωση, με πολύ διαφορετικές συνθήκες στην τεχνολογία κ.λπ. Σήμερα, οι νέοι άνθρωποι στα 17 τους χρόνια, έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση και μπορούν να έχουν άποψη, να κρίνουν πολύ καλύτερα από εκείνες τις εποχές που εφαρμόστηκε ο νόμος για ψήφο στα 18.
• Να περάσουμε στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό. Τα νησιά αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα, καθώς και τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη κλπ. Θα ήθελα το σχόλιό σας για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο μείζον αυτό ζήτημα που εξακολουθεί να ταλανίζει την χώρα μας.
Είναι γεγονός ότι η Κυβέρνηση αυτή αποδείχτηκε ότι δεν είχε απολύτως κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού. Κι εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου υπό τον φόβο του κλεισίματος των συνόρων μας, για την ύπαρξη κέντρων μετεγκατάστασης, με αποτέλεσμα όταν έκλεισαν τελικώς τα σύνορα, να βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να ταξιδεύουν οι εικόνες από την Ειδομένη και από άλλες περιοχές της χώρας στο εξωτερικό, αμαυρώνοντας την Ελλάδα και ουσιαστικά, οδηγώντας σε πολύ κακά αποτελέσματα στον Τουρισμό. Η πραγματικότητα είναι ότι η Κυβέρνηση βρέθηκε να παρακολουθεί τα γεγονότα, χωρίς καμία προετοιμασία, κανένα σχέδιο και σήμερα βλέπουμε τις συνέπειες στον Τουρισμό. Να αναφερθούμε βέβαια και στα ζητήματα ασφαλείας που υπήρχαν όλο το προηγούμενο διάστημα στην χώρα και μάλιστα στις συνθήκες διαβίωσης όλων αυτών των ανθρώπων οι οποίες δεν αρμόζουν σε μία ευρωπαϊκή χώρα εν έτει 2016. Εδώ έχει τεράστιες ευθύνες και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει προχωρήσει στον αναλογικό επιμερισμό του προσφυγικού πληθυσμού στις χώρες κράτη-μέλη της.
• Είχατε κι εσείς πολλά κέντρα προσφύγων, στα νησιά δημιουργήθηκαν τελικώς τα hotspots, και παρά τις υποσχέσεις για χρηματοδότηση, στην πράξη δεν έγινε απολύτως τίποτε.
Είναι αλήθεια ότι η Κυβέρνηση προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Ήταν εξ αρχής μια λάθος πρακτική, διότι δεν απέδωσε τίποτε.
• Κύριε Τζιτζικώστα να περάσουμε στα της αυτοδιοίκησης. Όταν εκλεγήκατε, οι περιφερειάρχες της χώρας, είχατε ένα ‘αβαντάζ’. Να διαχειριστείτε το ΕΣΠΑ. Στην πορεία μέχρι σήμερα, με αλλαγή κυβέρνησης, εκλογικές αναμετρήσεις κ.λπ. σημειώθηκαν…. ‘ατυχήματα’: σας ζήτησαν τα αποθεματικά, τίθενται εμπόδια στην εξέλιξη και χρηματοδότηση των έργων κ.ά. Τι λέτε για όλ’ αυτά;
Είναι γεγονός πως αυτή η Κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες, δυστυχώς αποδεικνύουν στην πράξη ότι ακόμη και σήμερα δεν έχουν αντιληφθεί τις δυνατότητες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Οι Περιφέρειες σήμερα, είναι οι οργανισμοί εκείνοι του κράτους που μπορούν πιο αποτελεσματικά από οποιονδήποτε άλλον, να δρομολογήσουν έργα, να υλοποιήσουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες αλλά και ταυτόχρονα να προχωρήσουν σε αποτελεσματικές δράσεις για την συγκράτηση του κοινωνικού ιστού. Εμείς αποδείξαμε όλα αυτά τα χρόνια ότι μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά όπως η διαχείριση του ΕΣΠΑ που όταν πέρασε στις Περιφέρειες, ‘εκτινάχτηκαν’ οι απορροφητικότητες και έτρεξαν τα έργα. Δυστυχώς, τα εμπόδια που βάζει η ίδια η Κυβέρνηση είναι τέτοια που θα λυθούν μόνον εάν προχωρήσει μια ριζική αλλαγή του ‘Καλλικράτη’ και πιστέψουν επιτέλους στην χώρα μας στην βελτίωση του θεσμού σε ‘Περιφερειακές Κυβερνήσεις’ –όπως δηλαδή στην υπόλοιπη Ευρώπη.
• Για να κλείσουμε, θα ήθελα ένα σχόλιο για το ‘Brexit’. Τι σημαίνει η ψήφος των Βρετανών στο πρόσφατο δημοψήφισμα για έξοδο από την ευρωπαϊκή οικογένεια;
Η ψήφος των Βρετανών σημαίνει ένα ‘καμπανάκι’! Διότι φάνηκε, ότι τελικώς, η Ευρώπη ΕΧΕΙ πρόβλημα. Και δεν είναι κακό να το κοιτάξουμε όλοι αυτό κατάματα και να βρούμε τρόπους αντιμετώπισής του. Το γεγονός πως η Ευρώπη δεν κατάφερε να εμπεδώσει στις χώρες-μέλη της την πραγματική ενοποίηση, την πολιτική της και μια σειρά από άλλες δράσεις, χωρίς να έχουν μπει οι κανόνες για μια ευρωπαϊκή συνείδηση και μια ευρωπαϊκή ένωση που θα λειτουργεί με αλληλεγγύη προς όφελος όλων των κρατών-μελών της. Το ‘Brexit’ είναι μια χρυσή ευκαιρία, να σκεφτούν όλες οι υπόλοιπες χώρες τι θα κάνουν από εδώ και στο εξής για να βελτιωθεί η λειτουργία της Ε.Ε. στην σωστή κατεύθυνση.