Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου
Ήταν το έτος 1975, όταν η Βρετανίδα σεναριογράφος Καθρίν Τζόνσον εμπνεύστηκε το σενάριο για το γάμο μιας νεαρής κοπέλας, της Σόφι, σ’ ένα γραφικό εκκλησάκι του Αιγαίου πελάγους. Το τραγούδι “Mamma mia” των ABBA ήταν η αφορμή για την πιο μεγάλη θεατρική και (αργότερα κινηματογραφική) επιτυχία όλων των εποχών. Το ομότιτλο έργο ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει τα όνειρα σε εκατομμύρια κοπέλες από όλο τον κόσμο για να έρθουν στα νησιά μας ώστε να τελέσουν τον γάμο. Αν και το όνειρο αυτό έχει δώσει δουλειά σε χιλιάδες οικογένειες στη Ρόδο, φαίνεται πως οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί τοπικά, οδηγούν σε πλήρη αποδόμησή του.
Οι ακυρώσεις γάμων από τη Ρόδο είναι διαρκείς. Εκατοντάδες (περισσότερες από 400) προγραμματισμένες τελετές για το επόμενο έτος έχουν ήδη ακυρωθεί και ταυτόχρονα έχουν αρχίσει να περιορίζονται οι κρατήσεις. Εάν αυτό συνεχιστεί, τότε σε πέντε χρόνια το νησί θα έχει χάσει οριστικά ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά προϊόντα του.
Γάμος για γέλια και
για κλάματα
Μπορούν να γραφτούν πολλά για το πλήθος των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών που χάνουν ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς τους. Όμως, η χασούρα δεν είναι απλώς οικονομική, αλλά είναι αμιγώς απώλεια αξιοπρέπειας, γοήτρου και ταυτότητας.
Η τέλεση ενός γάμου δημιουργεί άρρηκτο δεσμό μεταξύ του ζεύγους με το νησί. Ο δεσμός αυτός μετεξελίσσεται σε δεσμό ολόκληρης της οικογένειας με τον τόπο όπου ξεκίνησε η καινούργια τους ζωή.
Το λιμανάκι του Αγίου Παύλου συγκέντρωνε όλα τα στοιχεία του ονείρου. Το γραφικό χωριό, το μικρό εκκλησάκι, τη γαλήνια θάλασσα και το ειδυλλιακό τοπίο. Για το λόγο αυτό και το 90% των γάμων τουριστών στη Ρόδο, τελούνταν στο συγκεκριμένο σημείο.
Μετά το ατυχές περιστατικό και την απόφαση της Μητρόπολης Ρόδου να θέσει τέρμα στους γάμους εκεί, δόθηκε η λύση της ξύλινης πλατφόρμας που στήθηκε παραδίπλα, για να εξυπηρετήσει το όνειρο. Η απόφαση αποδείχθηκε λάθος.
Αντί του ειδυλλιακού τοπίου, η νύφη είχε ως φόντο ημίγυμνους μαντραχαλάδες να παίζουν ρακέτες, γυμνόστηθες να τρίβονται με λάδι καρύδας και μανάδες να φωνάζουν υστερικά στα παιδιά να μην απομακρύνονται από κοντά τους.
Μα ειλικρινά, υπάρχουν κορόιδα στη σημερινή εποχή; Ασφαλώς, κανένας και ποτέ δεν θα θελήσει να κάνει μια τέτοια τελετή γάμου.
Μα ειλικρινά, ποιος είναι εκείνος που οραματίζεται τη Ρόδο του Αύριο να στέκεται πάνω σε τάβλες οικοδομής;
Αν η Μητρόπολη
αναθεωρήσει, θα βοηθήσει
την κοινωνία
Αρκεί ένα ερώτημα σε ιερέα μιας οποιασδήποτε εκκλησίας ώστε να γίνει κατανοητό ότι τώρα πια το ποίμνιο είναι γηρασμένο. Πόσοι είναι οι νέοι που βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία και πόσοι νέοι θα σκεφτούν ότι οι πράξεις τους από τους ανθρώπους του Θεού είναι καταδικαστέες έχοντας κατά νου την καταδίκη μιας ερωτικής περίπτυξης. Η κοινωνία του Σήμερα έχει τόσο πολύ αλλάξει και έχει τόση μεγάλη ανάγκη για πνευματική καθοδήγηση, απαλλαγμένη από αγκυλώσεις και πουριτανισμούς. Αλλωστε κι Εκείνος πριν 2000 χρόνια είχε πει “ελάτε όπως είστε”.
Προφανώς εκείνο που είχε συμβεί πέρυσι ήταν ασέβεια στο χώρο, όμως ήταν ένα και μοναδικό ατυχές περιστατικό. Από τους χιλιάδες γάμους που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, αυτό ήταν το μόνο συμβάν. Επί δεκαετίες, το εκκλησάκι του Αγίου Παύλου στη Λίνδο ήταν συνυφασμένο με τη χαρά, την ευτυχία, την ένωση ενώπιον Θεού και ανθρώπων.
Είναι καιρός, η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου να αναθεωρήσει τη σκληρή της απόφαση και να επιτρέψει την επανεκκίνηση της τέλεσης Μυστηρίων στον Άγιο Παύλο. Μια τέτοια απόφαση θα αναθερμάνει αμέσως το ενδιαφέρον όλης της Ευρώπης για γάμους στο νησί. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ένα από τα πιο περιζήτητα στον κόσμο.
Μια τέτοια απόφαση από την πλευρά της Μητρόπολης θα γίνει δεκτή από όλους με ικανοποίηση και ήρθε πια το πλήρωμα του χρόνου ώστε αυτή να γίνει πράξη, εκτός αν συντρέχουν άλλοι λόγοι που επιβάλλουν να διατηρηθεί το εμπάργκο στη Λίνδο.
Το λάθος του
δημάρχου Ρόδου
Πάει ένας μήνας από τότε που έγινε η επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Δήμου Ρόδου κι ακόμα δεν έχουν σταματήσει τα αρνητικά σχόλια και οι ανήσυχες συζητήσεις.
Ο λόγος γίνεται για τις δηλώσεις που είχε κάνει ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, με επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου, περί συνάντησής του με τους διαχειριστές ενός διαδικτυακού site, που διαχειρίζεται γάμους. Η ανακοίνωση είχε τον τίτλο “Περισσότεροι γάμοι στη Ρόδο”.
Είναι λογικό οι ιδιοκτήτες μιας ιδιωτικής επιχείρησης να θέλουν να συναντηθούν με την ανώτατη Αρχή ενός τόπου, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αποκομίσουν οφέλη. Είναι πρακτική όλων των ιδιωτικών εταιρειών. Όμως είναι εντελώς άστοχο ένας δήμαρχος να κάνει επίσημες δηλώσεις και να εκδίδει ανακοινώσεις μέσω του Γραφείου Τύπου για συνεργασίες με επιχειρήσεις, των οποίων μάλιστα τα συμφέροντα βρίσκονται στην αλλοδαπή.
Η εν λόγω ανακοίνωση έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους επιχειρηματίες του κλάδου και συζητήσεις για ενδεχόμενες συμφωνίες που θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στο συγκεκριμένο τουριστικό προϊόν.
Οι γάμοι στη Ρόδο οργανώθηκαν από εταιρείες με μακροχρόνια εμπειρία στον τουρισμό. Πίσω τους βρίσκονται άνθρωποι που επί χρόνια εργάζονται με σοβαρότητα και νηφαλιότητα, ώστε να στήσουν ένα προϊόν για το οποίο όλοι είναι υπερήφανοι. Αφήστε τους να κάνουν τη δουλειά τους.