Αν και φάνηκε, αρχικώς ότι θα ήταν μια σχετικά ήρεμη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, τελικώς, δεν έλειψαν οι έντονες αντιπαραθέσεις, με φόντο τα προβλήματα των εργαζομένων από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και τα LED -μία σύμβαση την οποία ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης, χαρακτήρισε «κατάπτυστη»!
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020 ‘κεκλεισμένων των θυρών’ όπως έγραφε και η πρόσκληση.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΟΜΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΛΙΝΔΟ
Στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα, κυριάρχησε συζήτηση γύρω από ένα θέμα που έθεσε ο αντιδήμαρχος Λινδίων κ. Νίκος Καραμαρίτης σχετικά με την δωρεάν παραχώρηση προς την ΚΟΙΝΣΕΠ ‘MyPefkos’ του παλιού κοινοτικού καταστήματος το οποίο, ζητούν να το νοικιάσουν σε ιδιώτη γιατρό για 7 μήνες και να λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Ο κ. Καραμαρίτης ζήτησε να ελεγχθεί η νομιμότητα πριν ληφθεί από το δ.σ. η σχετική απόφαση. Έγινε αρκετή ώρα συζήτηση και αναπτύχθηκε προβληματισμός όχι μόνον για την αναγκαία ύπαρξη δομών υγείας στο νησί (και κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Λίνδος και η Νότια Ρόδος όπου υπάρχουν πολλά προβλήματα) αλλά, κυρίως η επαρκής στελέχωσή τους με ιατρικό δυναμικό.
«Αν καθυστερήσουμε, θα χαθούν ζωές…», δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Λινδίων κ. Λάμπης Χρυσοβαλάντης, που ήταν παρών, ενώ ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Φ. Χατζηδιάκος είπε ότι «θα πρέπει να σκεφτούμε αν θα μπορέσει να στελεχωθεί» και ζήτησε να έρθει γραπτή εισήγηση στο επόμενο Δ.Σ. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Τάκης Πότσος, επισήμανε ότι υπάρχει τεράστιο κενό στα ζητήματα υγείας στο νησί και απαξιώνονται συνεχώς, ενώ ο δήμαρχος ξεκαθάρισε την θέση του, λέγοντας πως: «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να υπάρχει γιατρός στην Λίνδο».
ΕΚΔΗΛΗ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ
Την έντονη ανησυχία του για την φετινή σεζόν, όπως αυτή εξελίσσεται, εξέφρασε ο κ. Αν.Καμπουράκης. Στην τοποθέτησή του κατά την διάρκεια της ενημέρωσης προς το Σώμα, υπογράμμισε τα εξής: «Η τουριστική σεζόν, το επόμενο χρονικό διάστημα, δεν φαίνεται να εξελίσσεται ούτε καν μέτρια. Η κατάσταση είναι από κακή έως χείριστη. Η οικονομική δραστηριότητα στο νησί μας εξαρτώμενη από τον Τουρισμό σε ποσοστό 95% δημιουργεί εξαιρετικά κακές προοπτικές. Πρέπει να κοιτάξουμε ως δημοτική αρχή, πώς θα δώσουμε την βοήθειά μας σε όσους έχουν ανάγκη. Δυστυχώς, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα, και οι οιωνοί είναι πολύ κακοί. Δεν φαίνεται να μας ενθαρρύνει η εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας αυτή την τουριστική περίοδο. Ακούω κάποιους να λένε ότι οι εργαζόμενοι χρειάζονται βοήθεια: ο δήμος θα βοηθήσει όπου μπορεί. Αν και είναι ζήτημα, το αν θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο 22% της κίνησης σε σχέση με πέρσι. Την ίδια ώρα, έρχεται ο ιδιώτης στην Καθαριότητα (αποκομιδή) και λέει ότι θέλει τα ίδια χρήματα με πέρσι. Και αυτό, φυσικά, δεν είναι δυνατό να γίνει. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με μηδέν εισπράξεις δεν μπορείς να προχωρήσεις. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι ο χειμώνας προδιαγράφεται… ‘μαύρος’. Εύχομαι να διαψευστώ…».
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ – ΕΝΤΑΣΕΙΣ
Τα… αίματα άναψαν όταν ο κ. Φ.Χατζηδιάκος έκανε αναφορά στα 48 εκ. ευρώ που ισχυρίστηκε ότι ήταν τα ‘ταμειακά διαθέσιμα’ το 2019 όσα δηλαδή άφησε όταν αποχώρησε από τον Δ.Ρόδου: «Αυτά τα λεφτά δεν είναι προίκα, γιατί ούτε σας… προικίσαμε, ούτε σας παντρευτήκαμε! Είναι καταπίστευμα που θα πρέπει να το αβγατίσετε. Από την εξοικονόμηση (που με τις λάμπες LED το πολεμάτε ακόμη) υπάρχει εξοικονόμηση περί τα 750.000 ευρώ –κύριε αντιδήμαρχε των Οικονομικών (απευθυνόμενος στον κ. Τηλέμαχο Καμπούρη). Αυτά είναι ανταποδοτικά, πρέπει να επιστραφούν στους δημότες, με μέτρα διευκόλυνσης και εκπτώσεις στα τέλη φωτισμού, στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ κ.λπ.»
Σε αυτό το σημείο, κατηγόρησε για την ‘λειτουργία’ της την Οικονομική Επιτροπή, τονίζοντας πως: «Θα πρέπει να σταματήσει η αποστολή της πρόσκλησης της ημερήσιας διάταξης στις 12.20 και στην 1 παρά 20 να γίνεται… διά περιφοράς στην μία. Είστε 11 άτομα και μπορεί να γίνεται διά ζώσης. Ο νομοθέτης φρόντισε ότι η ‘βρώμικη δουλειά’ (όχι για τον δήμο μας, μην με παρεξηγήσετε) να γίνεται από την Ο.Ε.
Τι εννοώ: ότι γι αυτά που γίνονται εν κρυπτώ και παραβύστω, τα θέματα των επιτροπών κ.λπ. αρμοδιότητας του Δ.Σ. αποφασίζει η Ο.Ε. και οι υπόλοιποι εδώ… είναι μαριονέτες.
Τουλάχιστον να την κάνετε διά ζώσης και επιτέλους ανοίξτε αυτά τα προσωπικά δεδομένα και μην φοβάστε αυτούς του 4-5 δημοσιογράφους που θα σας παρακολουθήσουν στην Ο.Ε. να ενημερώνουν κι εμάς που δεν είμαστε παρόντες. Και εν πάση περιπτώσει επιτρέψτε στα μέλη της Ο.Ε. να έρχονται και να καταθέτουν τις απόψεις τους. Γιατί έμαθα, ότι αφού δήλωσαν οι σύμβουλοί μας ότι παρίστανται, μετά ήρθε ένα θέμα που ακυρώθηκαν 17 αιτήσεις που δεν ήταν καν στα εκτός ημερήσιας διάταξης. Είναι παράνομο αυτό». Ο κ. Χατζηδιάκος, ζήτησε μάλιστα να μη φοβούνται τη μειοψηφία.
Αυτό προκάλεσε την μήνιν του αντιδημάρχου Οικονομικών και αντιπροέδρου της Ο.Ε. κ. Τ. Καμπούρη, ο οποίος ξεκαθάρισε: «Οι συνεδριάσεις της Ο.Ε. γίνονται διά περιφοράς καθ όλα νόμιμα, διότι αυτό προβλέπει ο νόμος ότι όταν έχουμε τα 2/3 της πλειοψηφίας μπορεί να γίνει. Εγώ προσωπικά, δεν φοβάμαι κανέναν και τίποτα!!! (επανέλαβε σε πολύ υψηλούς τόνους, απαντώντας στον κ. Χατζηδιάκο). Όσον αφορά στα θέματα ξέρετε ότι στις συνεδριάσεις που γίνονται διά περιφοράς και διά τηλεφώνου, εννιά στις δέκα φορές, εσείς απαντούσατε ‘θα σου στείλουμε μήνυμα’. Και προχθές το ίδιο είπατε…», ανέφερε μεταξύ άλλων. Τόνισε μάλιστα ότι ο ίδιος δεν φοβάται κανέναν και τίποτα και ότι το ρήμα “φοβάμαι” αρμόζει στον κ. Χατζηδιάκο. Πρόσθεσε ότι είναι πλέον εκείνος στα πράγματα και ξέρει τα πεπραγμένα του κ. Χατζηδιάκου.
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
Σκληρός στις τοποθετήσεις του εμφανίσθηκε ο δήμαρχος κ. Αν.Καμπουράκης για διάφορα θέματα, ξεκινώντας από την μελέτη για τα LED: «Η σύμβαση αυτή είναι κατάπτυστη! Έχω ακούσει τον κ. Χατζηδιάκο σε δημόσιες δηλώσεις του και σε συνεντεύξεις να μιλάει για διάφορα νούμερα. Πόσα ήταν τελικά; Και να μην μας λέτε ότι έχουμε και εξοικονόμηση από τα LED!!! Κύριε Χατζηδιάκο, είστε μήπως ο συνήγορος της εταιρείας; Έχετε κάνει όλες τις ΕΠΕ εκτελεστικά όργανα! Εκτός και ο πελάτης σας ο ανάδοχος….» κατέληξε σε πολύ υψηλούς τόνους.
Σε αυτά ο τέως δήμαρχος περιορίστηκε να χρησιμοποιήσει το «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…».
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Το «παρών» στην συνεδρίαση, έδωσαν εργαζόμενοι από την Επιτροπή Αγώνα στον Τουρισμό και στον Επισιτισμό. Ο κ. Αν.Φωτόπουλος, στην τοποθέτησή του ζήτησε να υπάρξει μια πρόβλεψη από την δημοτική αρχή, για όσους έχουν οικονομικά προβλήματα, με μείωση των δημοτικών τελών, αναστολή των λογαριασμών του νερού και άλλες διευκολύνσεις. «Πάνω από 35.000 είναι οι άνεργοι στο νησί χωρίς εισόδημα στους τελευταίους 10 μήνες (!) ενώ εκείνοι που εργάζονται δεν είναι με καθεστώς πλήρους απασχόλησης έχοντας χάσει πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους. Έχουμε πρόβλημα με κομμένο ρεύμα σε οικίες και δεν υπάρχουν διευκολύνσεις ενώ από την άλλη εβδομάδα, θα σημειωθούν προβλήματα με τα δάνεια στις τράπεζες» είπε και ζήτησε μια σειρά από μέτρα όπως οι δωρεάν μετακινήσεις με τα λεωφορεία και οι δωρεάν παροχές στους Β/Ν σταθμούς του Δ.Ρόδου.
«Συζητήσαμε τις προτάσεις του ΕΚΡ και σε κάθε περίπτωση θα είμαστε κοντά στους εργαζόμενους» είπε ο δήμαρχος.
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ
Να σημειωθεί ότι συζητήθηκε και το θέμα της λειτουργίας και νομιμότητας των κυλικείων στα σχολεία. Παρών ήταν και ο εκπρόσωπος των ενοικιαστών κυλικείων.
Ο δήμαρχος, ξεκαθάρισε πως από τα 70 κυλικεία που υπάρχουν στα σχολεία, μόνον τα 20 είχαν άδειες και τηρούσαν τις προδιαγραφές, ζητώντας από τους ιδιοκτήτες, να είναι προσεκτικοί διότι αυτό το επάγγελμα έχει σχέση με την υγεία των παιδιών. Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι όποια κυλικεία δεν τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές δεν θα ανοίξουν τη νέα σχολική χρονιά και ζήτησε να διατίθενται υγιεινά προϊόντα στους μαθητές και σε καλές τιμές.
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Στην τοποθέτησή του, ο αντιδήμαρχος κ. Γ.Τριάντος ανέφερε πως «τα στοιχεία επιβεβαιώνουν μία αύξηση 25-30% σε σχέση με πέρσι για οικονομική βοήθεια από συμπολίτες μας που έχουν πρόβλημα σε σίτιση και οικονομική βοήθεια, όμως οι πόροι είναι δυσανάλογοι του προβλήματος. Πάνω σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει να συνεννοηθούν όλοι για την δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλεγγύης που θα παρεμβαίνει εκεί που χρειάζεται, εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη.
Δεν θα είμαστε ούτε ενεχυροδανειστήριο, ούτε τράπεζα» ανέφερε.