Ειδήσεις

Έρευνα: «Για να σωθεί η Ε.Ε. πρέπει πρώτα να σωθεί ο πλανήτης» λένε οι νεαροί Ευρωπαίοι

Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από την αντίδραση των ηγετών της απέναντι στην κλιματική κρίση.

Αυτό είναι το μήνυμα που τα τελευταία δύο χρόνια στέλνουν με κάθε τρόπο οι νεαροί Ευρωπαίοι, ενώνοντας τις φωνές τους με συνομηλίκους τους  σε ολόκληρο τον πλανήτη που καλούν τους πάντες σε εγρήγορση για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Για τους γονείς μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση φάνταζε ως προστάτης της ειρήνης, ένα φρούριο ενάντια στον φασισμό και μια κοινωνία με ασφάλεια» αναφέρουν στην Guardian τρεις νεαροί απόφοιτοι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης «Για τη δική μας γενιά -είμαστε γύρω στα 20 -, το αφήγημα αυτό δεν έχει απήχηση. Είμαστε στην εποχή μιας Ευρώπης σε κρίση: οικονομική κατάρρευση, πανικός για τη μετανάστευση, διόγκωση του λαϊκισμού (…). Για πολλούς από εμάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται λιγότερο ως ένα σχέδιο δημοκρατίας, ποικιλομορφίας και αλληλεγγύης και περισσότερο ως σχέδιο γραφειοκρατίας, ξενοφοβίας, πολυπλοκότητας».

Μέσα σε όλο αυτό το δεινό πάντως σκηνικό, όπως καταδεικνύει η έρευνα της ανεξάρτητης πλατφόρμας Eupinions για το 2019,   το 47% των νέων της Ευρώπης,  από 16 ως 25 ετών, πιστεύουν ότι το περιβάλλον θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ποσοστό σχεδόν 10% υψηλότερο από αυτό των μεγαλύτερων γενεών με την ίδια άποψη.

Η απόφαση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τον Δεκέμβριο του 2019, για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με στόχο να μετατραπεί η Ευρώπη, ως το 2050, στην πρώτη κλιματιστικά ουδέτερη ήπειρο στον κόσμο, ίσως δείχνει ότι η Ευρώπη αρχίζει να λαμβάνει υπόψη της το αίτημα των νέων της.

Η Γερμανία εξήγγειλε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες των πολιτικών της.

Το 30% του συνολικού ποσού του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ταμείου Ανάκαμψης,για τη θεσμοθέτηση του οποίου συμφώνησαν πριν λίγες ημέρες οι ευρωπαίοι ηγέτες, θα κατευθυνθεί σε προγράμματα και επενδύσεις που συνδέονται με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Φυσικά η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι η Ευρώπη , τουλάχιστον όσον αφορά το περιβάλλον, έχει μια έφεση στο να μένει στα λόγια και σπάνια να περνάει στις πράξεις.

Τρανό παράδειγμα το γεγονός ότι τα πακέτα διάσωσης της Lufthansa, της Air France και άλλων αερογραμμών που επλήγησαν από την κρίση των αεροπορικών μεταφορών, ύψους 34.4 δισεκατομμυρίων, δεν συνδέθηκαν με κανέναν όρο προστασίας του περιβάλλοντος.

Καθόλου περίεργο λοιπόν που οι νέοι Ευρωπαίοι αντικρύζουν με τόση δυσπιστία την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου