Για τις πυρκαγιές, την πανδημία, αλλά και τον καύσωνα αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς.
Μιλώντας στην ΕΡΤ για την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο των πυρκαγιών ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε την εικόνα που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή οι δυνάμεις της πυροσβεστικής. «Δίνεται μια μεγάλη μάχη. Τις επόμενες δύο – τρεις ώρες θα φθάσουν (στη Ρόδο) επίγειες δυνάμεις από τη Θεσσαλονίκη ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε μία δύσκολη φωτιά».
Αναφερόμενος στο θέμα της πρόληψης των πυρκαγιών ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει το δόγμα και την προσέγγιση του κράτους. «Με το νόμο 4622, εξασφαλίσαμε στην Πολιτική Προστασία τα εργαλεία ώστε να παρεμβαίνει όποτε εκείνη θεωρεί ότι είναι η αρμοδιότητά της. Με το πρόγραμμα “Δρυάδες” σε 18 σημεία της Αττικής έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες: ανοίχτηκαν αντιπυρικοί δρόμοι, συντηρήθηκαν δρόμοι, έγιναν οι απαραίτητοι καθαρισμοί. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ποιος κάνει τι, το ζήτημα είναι αν αυτοί που έχουν τις αρμοδιότητες μπορούν πραγματικά να τις εκτελέσουν. Την ώρα της κρίσης να κάνουν αυτό που πρέπει. Αυτό χρειάζεται μια επικαιροποίηση».
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, με εντολή του πρωθυπουργού, από Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, θα έχει λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα των καθαρισμών των δασών, με συγκεκριμένους πόρους. «Η λογική των μελετών που πάνε και έρχονται πρέπει να σταματήσει. Είμαστε αποφασισμένοι. Υπάρχει πολιτική βούληση να δώσουμε ένα τέλος σε αυτές τις παθογένειες των τελευταίων ετών».
Σχολιάζοντας τον τρόπο και τον χρόνο αντίδρασης των αρμοδίων Αρχών στην πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ο υφ. Πολιτικής Προστασίας δήλωσε πώς «βρισκόμαστε σε ένα στάδιο της απόλυτης κλιματικής απορρύθμισης. Μιλάμε για κλιματική απειλή. Δείτε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Εμείς έχουμε προετοιμάσει τον μηχανισμό. Κάθε ημέρα κάνουμε την αυτοκριτική μας. Ο βαθμός θωράκισης της χώρας προχωράει με γοργούς ρυθμούς και πλέον προσπαθούμε κάθε χρόνο να έχουμε περισσότερα μέσα. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η πρόληψη. Είναι και η ετοιμότητα, η αντιμετώπιση και η αποκατάσταση. Είναι οι τέσσερις άξονες που κινείται η Πολιτική Προστασία με το 4662 του Εθνικού Μηχανισμού. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί να εξαφανίσουμε αγκυλώσεις δεκαετιών».
Σύμφωνα με τον ίδιο η αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των κρίσιμων καταστάσεων έγκειται στο ότι «αλλάζουμε την νοοτροπία και τον τρόπο προσέγγισης, τον τρόπο ανάλυσης των πραγματικών δεδομένων και να εξασφαλίσουμε στη χώρα, μέσω από το πρόγραμμα “Αιγίς”, που είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα που ψήφισε το ΚΥΣΕΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα επένδυσης υποδομών και μέσων που αφορά στη θωράκιση της χώρας τα επόμενα χρόνια. Να εξασφαλίσουμε όλα τα μέσα που χρειαζόμαστε γι’ αυτή την κλιματική απορρύθμιση».
Οι δύσκολες ημέρες του καύσωνα
Αναφερόμενος στον παρατεταμένο καύσωνα ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Οι δύσκολες ημέρες δεν είναι γι’ εμάς μόνο ο καύσωνας. Οι δύσκολες ημέρες ξεκινούν όταν τελειώσει ο καύσωνας με την ξηρασία που θα έχει δημιουργηθεί και ότι σημαίνει αυτό. Άρα έχουμε μπροστά μας αρκετές εβδομάδες συναγερμού, ετοιμότητας, επαγρύπνησης. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει κόπωση. Προσπαθούμε κάθε ημέρα να επικαιροποιήσουμε τα σχέδιά μας ανάλογα με τα μετεωρολογικά δεδομένα, τα οποία, μας έρχονται».
Σχολιάζοντας την αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια τόνισε ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι σε πλήρη συναγερμό. Ο αρμόδιος υπουργός, κ. Σκρέκας έκανε σύσκεψη για αυτό χθες και σήμερα. Προσπαθούμε για το καλύτερο. Ο βαθμός ετοιμότητα είναι υψηλότατος. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος να δώσει λύσεις εκεί που θα υπάρξουν προβλήματα».
Πανδημία
Για την πανδημία είπε πως το σημαντικότερο είναι να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.