Ταξίδεψε στο Τόκιο ως φαβορί για μετάλλιο και το επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο: ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο μήκος με 8,41 μ. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας, το Ολυμπιακό Στάδιο «γέμισε» με τη μουσική του Ζορμπά Μίκη Θεοδωράκη. Ο Έλληνας πρωταθλητής μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου χαρακτήρισε τα 8,41 μ. «ένα απλό αλματάκι σαν κι αυτά της προπόνησης». Είναι το δεύτερο χρυσό «γαλανόλευκο» μετάλλιο στο Τόκιο ύστερα από αυτό που συνέλλεξε ο Στέφανος Ντούσκος.
Είναι κάποιες στιγμές που ακόμα και το σύνηθες, για τέτοιες περιπτώσεις, κλισέ «έγραψε ιστορία» μοιάζει λίγο για να περιγράψεις μία επιτυχία. Το χρυσό μετάλλιο του Μίλτου Τεντόγλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο συμπεριλαμβάνεται σε αυτές τις στιγμές: στις στιγμές της ιστορίας. Ο 23χρονος στην πρώτη του προσπάθεια έκανε 8,11μ., στη δεύτερη και την τρίτη ήταν άκυρος ενώ στην πρώτη θέση βρισκόταν ο Ετσεβαρία με 8,41μ. και ο Μάσο με 8,21. Στην τέταρτη προσπάθεια ο πρωταθλητής μας είχε ένα καλό άλμα στα 8,10 αλλά ο Χάρισον με 8,15 και ο Κάθερες με 8,12 μ. βρέθηκαν μπροστά από τον Έλληνα.
Ο πρωταθλητισμός ρέει στο αίμα του Μίλτου Τεντόγλου και με ένα άλμα στα 8,15 μ. βρέθηκε και πάλι στα μετάλλια. Στο τελευταίο άλμα (6ο) ο Ισπανός Κάθερες έκανε 8,18 μ. και ο Έλληνας πρωταθλητής έμεινε εκτός μεταλλίων. Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι όμως ζει για τέτοιες προκλήσεις. Πήρε φόρα και προσγειώθηκε στα 8,41 μ. και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Με τα 8,41 ο Τεντόγλου ισοφάρισε τα 8,41 του Ετσεβαρία αλλά ο «αέρινος» Μίλτος είχε καλύτερη δεύτερη προσπάθεια από τον Κουβανό και έτσι ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.
«Δεν περίμενα να κερδίσω και ειδικά έτσι. Οι πρώτες προσπάθειές μου ήταν χάλια. Ο Κουβανός ήταν καλύτερος. Είμαι «χρυσός» ολυμπιονίκης αλλά νιώθω και λίγο τυχερός. Πήγα στο τελευταίο άλμα και έκανα ένα απλό αλματάκι από αυτά που κάνω στην προπόνηση», δήλωσε ο Έλληνας πρωταθλητής στην ΕΡΤ αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αγώνα.
Η τελική κατάταξη του τελικού:
Μίλτος Τεντόγλου 8,41
Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία (Κούβα) 8,41
Μάικελ Μάσο (Κούβα) 8,21
Εουσέμπιο Κάθερες (Ισπανία) 8,18
Τζουβάν Χάρισον (ΗΠΑ) 8,15
Γιουκ Χασιόκα (Ιαπωνία) 8,10
Τομπίας Μόντλερ (Σουηδία) 8,08
Φίλιπο Ραντάτζο (Ιταλία) 7,99
Κρίστιαν Πούλι (Φινλανδία) 7,92
Τσανγκζού Χουάνγκ (Κίνα) 7,72
Τατζάι Γκέιλ (Τζαμάικα) 7,69
Φαμπιάν Χέινλε (Γερμανία) 7,57