• Εντός των ημερών έρχεται προς έγκριση στην δημοτική επιτροπή • Εκκρεμούν οι αποζημιώσεις για τα καμένα σπίτια στο Ασκληπειό • Εξελίσσεται γοργά η ερημοποίηση της Νότιας Ρόδου
Σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις της δημοτικής επιτροπής και στη συνέχεια του δημοτικού συμβουλίου, εισάγεται προς έγκριση το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ», στο πλαίσιο του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης».
Με την συμπλήρωση ενός χρόνου από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου, ο Δήμος Ρόδου κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να φέρει το σχέδιο που θεωρείται υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την καλύτερη διαχείριση της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Σε αντίθεση με τον Δήμο Ρόδου, η κεντρική πολιτεία ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις που εκκρεμούν σε κατοίκους κι επιχειρηματίες που κάηκαν ή υπέστησαν ζημιές οι περιουσίες τους. Αυτός είναι και ο λόγος ανοιχτής σύσκεψης κάτοικων και φορέων στη Νότια Ρόδο, ζητώντας απαντήσεις στα μείζονα θέματα που προκάλεσε η περυσινή πυρκαγιά.
Περιμένουν αποζημιώσεις για τα καμένα σπίτια
«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι, γίνονται οι αναγκαίες συμπληρώσεις και άμεσα θα κατατεθεί ο Ιόλαος» δήλωσε στη «δ» ο εντεταλμένος σύμβουλος Μιχάλης Θωμάτος, ενώ στη θετική εξέλιξη των Έκτακτων Σχεδίων είχε αναφερθεί και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ., ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης. Με την απόφαση αριθ. 339 της 1/2/2024 του δημάρχου κ. Κολιάδη είχε συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για τη σύνταξη ειδικών σχεδίων για την προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, που σε σύντομο χρόνο ολοκλήρωσε τον «Ιόλαο».
«Περιμένουμε σχεδόν έξι ολοκλήρους μήνες καθώς προηγήθηκε η συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Όμως εκτός της άμεσης βοήθειας των 5 χιλ. ευρώ και ένα μικρό ποσό για τις ηλεκτρικές συσκευές, ακόμη δεν έχουμε απάντηση από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποίησε αυτοψία στο σπίτι μου» δηλώνει στην «δ» η κάτοικος του Ασκληπιείου Μ.Π. που περιμένει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει την αποκατάσταση της οικίας της.
Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την κατάσβεση της φωτιάς πραγματοποιήθηκαν συνολικά 45 αυτοψίες και καταγραφές των πληγεισών κτηριακών εγκαταστάσεων από τα κλιμάκια. Στο Γεννάδι και στο Ασκληπιειό, 38 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 6 κτήρια χαρακτηρίστηκαν ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), 18 χαρακτηρίστηκαν– μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 14 χαρακτηρίστηκαν ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).
Συνολικά από τις 45 αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές 6 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), 22 –μέχρι να επισκευαστούν– ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 17 χαρακτηρίστηκαν ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).
Η καθυστέρηση στη διαδικασία των αποζημιώσεων και τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει, οδηγούν την Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου στην διοργάνωση ανοιχτής σύσκεψης κατοίκων και φορέων (ήταν προγραμματισμένη για χθες το απόγευμα) στην πλατεία του πυρόπληκτου Ασκληπιειού.
«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καταστραφεί οι περιουσίες τους και δεν έχουν αποζημιωθεί ή έχουν πάρει ελάχιστα χρήματα από την κρατική αρωγή. Δηλαδή με 5 χιλ. ευρώ καταλαβαίνετε ότι δεν μπορείς να ξαναφτιάξεις το σπίτι σου. Όπως και οι αγροτικές καλλιέργειες… Άνθρωποι που πέρυσι έχασαν ένα πολύ μεγάλο μέρος της σεζόν και όλος αυτός ο κόσμος έμεινε με μια πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά.
Ένα χρόνο μετά θεωρούμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα (πχ αντιπυρικές ζώνες) στον τομέα της πρόληψης για να μην ξαναζήσει το νησί μας τέτοιες στιγμές. Τα δάση μας παραμένουν ακαθάριστα, χωρίς αντιπυρικές ζώνες και δασικούς δρόμους, ενώ ελάχιστα έχει ενισχυθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ρόδου με μέσα και μόνιμο προσωπικό» δηλώνει στη «δ» ο Νίκος Φραζής, μέλος της Επιτροπής Αγώνα.
Η ερημοποίηση της Νότιας Ρόδου
Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις αναφορικά με τις πυρκαγιές στη Ρόδο, αλλά και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.
«Είμαστε ήδη μάρτυρες της προελαύνουσας ερημοποίησης στην ευρύτερη περιοχή του Γενναδίου, αφού η περιοχή κάηκε πέρυσι, αλλά και αρκετές φορές στο παρελθόν. Το δάσος πρέπει να πάρει τον χρόνο του να δούμε πώς μπορεί να ανακάμψει. Όμως τα στοιχεία δεν είναι καθόλου αισιόδοξα, καθώς λείπουν οι πόροι για την ανάκαμψη της χλωρίδας και της πανίδας. Μία περιοχή που δεν μπορεί να ανακάμψει από μόνη της χρειάζεται παρεμβάσεις, αλλά στην ερημοποίηση και πάλι καταλήγουμε στο μηδέν», σχολίασε μιλώντας στην εκπομπή «Επικαιρότητα» του Τέρη Χατζηιωάννου.
«Κάηκαν κομβικές περιοχές όπου το οικοσύστημα ήταν υπό πίεση τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό σημαίνει μόνιμες αλλαγές στον αέρα, το έδαφος και το υπέδαφος. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με μεγάλη ξηρασία, απουσία υδροφόρου ορίζοντα, έντονα καιρικά φαινόμενα που θα ακολουθήσουν, με πλημμυρικά φαινόμενα, διαβρώσεις εδαφών, κατολισθήσεις.
Ουσιαστικά επιβαρύνεται συνολικά το οικοσύστημα σε μία περιοχή που δεν έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει. Σημειακά θα επικρατούν μεγαλύτερες θερμοκρασίες στις περιοχές που έχουν καεί και αυτές θα πυροδοτούν νέες πυρκαγιές» τονίζει ο κ. Λέκκας, που εκτιμά ότι η ευρύτερη λεκάνη απορροής του Φράγματος Γαδουρά θα έχει λιγότερες βροχοπτώσεις τον φετινό χειμώνα.