Ειδήσεις

Οι αμιαντοσωλήνες προκαλούν καρκινογενέσεις; Προβληματισμός στις Καλυθιές

Ο αμίαντος είναι ένα ινώδες πυριτικό ορυκτό που περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και νάτριο. Αν και  κανένα από τα στοιχεία που περιέχει δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία, όταν βρίσκεται στο νερό σε συγκεντρώσεις που επιτρέπουν οι κανονισμοί η χρήση του για την κατασκευή σωλήνων ύδρευσης και η πιθανή αιώρηση ινών αμιάντου στο πόσιμο νερό έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού και έχει απασχολήσει διάφορους οργανισμούς.
Το ενδιαφέρον και η σχετική ανησυχία έχουν προκληθεί από το γεγονός ότι οι ίνες  αμιάντου αν εισπνέονται είναι καρκινογόνες.
Kάτοικοι της περιοχής Εξίνη στις Καλυθιές, με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, που ανέρχονται σύμφωνα με την καταγραφή που έχουν κάνει (ονόματα και είδη καρκίνου) σε 93 τα τελευταία έτη (68 έχουν αποβιώσει), αποφάσισαν να ελέγξουν αν ευθύνεται για την εμφάνιση της νόσου η χρήση αμιαντοσωλήνων.
Σε συνεννόησή τους με το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» ομάδα τριών κατοίκων συνέλεξε δείγματα νερού από το υψηλότερο και χαμηλότερο σημείο του οικισμού και συγκεκριμένα από τις περιοχές Εξίνη και Μελισσάς και τα απέστειλαν προς έλεγχο.
Η απάντηση του Διευθυντή Ερευνών του Δημόκριτου κ. Αναστάσιου Τραύλου, την 4η Μαρτίου 2015 αναφέρει ότι μετά από αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονική μικροσκοπία τα αποτελέσματα έδειξαν για το μεν δείγμα από την περιοχή Εξίνη ότι περιέχει σημαντικές ποσότητες ινών αμιάντου, ενώ ο ακριβής ποσοτικός προσδιορισμός δεν ήταν εφικτός επειδή το δείγμα περιείχε πολύ μεγάλο αριθμό ινών. Το δείγμα από την περιοχή Μελισσάς από την άλλη δεν περιείχε ίνες αμίαντου.
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται εξάλλου ότι το όριο ανίχνευσης ινών αμιάντου είναι 10.000 ίνες/lt.
O επικεφαλής της ομάδας των πολιτών γνωστοποίησε στον «Δημόκριτο» ότι τον χρόνο που έγινε η δειγματοληψία εκτελούντο στο δίκτυο ύδρευσης εργασίες λόγω βλάβης κι ότι απαιτήθηκε η χρήση τροχού για το κόψιμο τμήματος του αμιαντοσωλήνα ύδρευσης.
Τα αποτελέσματα γνωστοποιήθηκαν στην ΔΕΥΑ Ρόδου, που υποσχέθηκε με τον πρόεδρο του κοινοτικού διαμερίσματος ότι θα διενεργούσε ελέγχους ποιότητας του νερού στην περιοχή.
Ο διευθυντής της επιχείρησης κ. Μ. Διακομανώλης, σε δηλώσεις του χθες στην «δημοκρατική», επεσήμανε ότι ο αμίαντος προκαλεί βλάβη στους πνεύμονες εφόσον αναπνέεται και ότι η χρήση των σωλήνων δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο αφού μάλιστα πρόκειται για παλαιά δίκτυα που στρώματα άλατος έχουν επικολληθεί στην επιφάνεια των σωλήνων και δεν έρχονται σε επαφή πλέον με τον αμίαντο. Θεωρεί μάλιστα ότι η ανησυχία που υφίσταται είναι ψυχολογική, τονίζοντας ότι από την βιβλιογραφία έχει προκύψει ότι δεν υφίσταται επιστημονική ένδειξη για καρκινογενέσεις από την χρήση σωλήνων αμιάντου.
Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις  στην υγεία από την κατάποση ινών αμιάντου με το πόσιμο νερό, από τα συμπεράσματα μελετών της διεθνούς βιβλιογραφίας δεν προκύπτει τεκμηριωμένα άμεση συσχέτιση ενδεχόμενης παρουσίας ινών αμιάντου και επιπτώσεων στην υγεία από την κατάποσή τους.
Από την άλλη εκφράζεται η άποψη από κατοίκους ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του δικτύου ύδρευσης της περιοχής είναι πεπαλαιωμένο, ταλαιπωρημένο, καταπονημένο, διάτρητο, και κατασκευασμένο  από σωλήνες αμιαντοτσιμέντου.
Θεωρούν ότι από τους διάτρητους, καταπονημένους και σπασμένους σωλήνες υπάρχει σοβαρή επιμόλυνση του πόσιμου νερού από την είσοδο στο δίκτυο ξένων σωματιδίων αλλά και από την απελευθέρωση καρκινογόνων ινών αμιάντου.
Ναι μεν η χρήση σωλήνων από αμίαντο στα δίκτυα ύδρευσης των πόλεων δεν αποτελεί από μόνη της ικανό παράγοντα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου, αλλά το μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται από τις φθορές στο δίκτυο σωληνώσεων που περιέχουν αμίαντο καθώς αυτές απελευθερώνουν στο νερό και τον αέρα τις ίνες αμιάντου.
Έχει αποδειχτεί από διάφορες μελέτες που έγιναν στη Μ. Βρετανία, Αμερική, Ελλάδα και Σουηδία, ότι ίνες αμιάντου είχαν εντοπιστεί σε διάφορα όργανα ανθρώπων προκαλώντας τους καρκίνο, όπως στο συκώτι, στο πάγκρεας και στα νεφρά.
Η  Yπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των HΠA (EPA) έχει απαγορεύσει τη χρήση σωλήνων αμιαντοτσιμέντου από το 1996 με το σκεπτικό ότι: «ίνες αμιάντου δεν ελευθερώνονται μόνο κατά την παραγωγή και επεξεργασία των προϊόντων του, αλλά και κατά τη χρήση και συντήρησή τους. Mε τον τρόπο αυτό τα προϊόντα που περιέχουν αμίαντο εκθέτουν σε αδικαιολόγητο κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου».
Σύμφωνα με την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία από το 1999 με την κοινοτική οδηγία 76/769/ΕΟΚ απαγορεύεται η χρήση προϊόντων αμιάντου συμπεριλαμβανομένων των καινούργιων αγωγών πόσιμου νερού.
Οι υφιστάμενοι σωλήνες ύδρευσης πριν την 15-8-1999 δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία αυτή με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να επιτρέπεται η χρήση τους μέχρι την τελική απόρριψή τους.
Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι επεσήμαναν χθες στην «δημοκρατική» ότι η ΔΕΥΑ Ρόδου έχει προχωρήσει σε καθαρισμό των δεξαμενών και τον αγωγών του νερού αλλά απαιτούν συχνή παρακολούθηση και μετρήσεις σε δείγματα πόσιμου νερού, παρουσία εκπροσώπου τους, για να διαπιστωθεί ότι είναι ελεύθερα από ίνες αμιάντου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου