Ειδήσεις

Προσωρινά κρατούμενοι δύο Τούρκοι δουλέμποροι

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και του Εισαγγελέως Υπηρεσίας, δύο Τούρκοι διακινητές, ηλικίας 56 και 58 ετών, που συνελήφθησαν τις πρωινές ώρες της 30ης Αυγούστου 2017 από λιμενικούς του τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», την 29η Αυγούστου 2017 το βράδυ ένα σκάφος σημαίας Λιβάνου, περισυνέλεξε ανοικτά της Ρόδου μετανάστες και τους μετέφερε με οδηγίες του Λιμενικού στο Πλημμύρι.
Εκεί οι μετανάστες μετεβιβάστηκαν σε σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου που του μετέφερε στην ξηρά και από εκεί στις εγκαταστάσεις του Λιμεναρχείου.
Πρόκειται συγκεκριμένα για 59 αλλοδαπούς, που κατέθεσαν ότι ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη από το Ιράκ, όπου και συναντήθηκαν με έναν Τούρκο διακινητή ονόματι Abe, ο οποίος θα τους κανόνιζε τη μεταφορά τους στην Ευρώπη, έναντι του ποσού των 6.500 ευρώ.
Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Φετιγιέ για να ταξιδέψουν με προορισμό την Ιταλία.
Το σκάφος το οποίο τους μετέφερε, ήταν λευκού χρώματος, ταχύπλοο με καμπίνα στο εσωτερικό του.
Επιπλέον, ανέφεραν ότι η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς δεν τους χορηγήθηκαν ατομικά σωσίβια, οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς και το σκάφος παρέμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης, ενώ αναγνώρισαν τους ανωτέρω δύο Τούρκους υπηκόους, ως κυβερνήτες του σκάφους που τους μετέφερε στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι το δουλεμπορικό, παρέμεινε ακυβέρνητο έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειες ρυμούλκησής του, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην θαλάσσια περιοχή.
Ο πρώτος κατηγορούμενος υποστήριξε ότι το σκάφος που τους μετέφερε ήταν ιδιωτικό τουριστικό, περίπου δώδεκα μέτρα, χρώματος λευκού, πολυεστερικό, με σημαία Τουρκίας, ονόματι «ONUR 67» και ανήκει σε γυναίκα, ο σύντροφος της οποίας θα τους πλήρωνε το ποσό των 3.000 τούρκικων λιρών ως αμοιβή. Επιπλέον δήλωσε ότι εργαζόταν για είκοσι μέρες στο σκάφος, είχαν κάνει ήδη κάποια ταξίδια αναψυχής με τους ιδιοκτήτες.
Ανέφερε πως δεν γνώριζε ότι επρόκειτο για παράνομους μετανάστες και πως θα έπαιρνε επιπλέον το ποσό των 3.000 ευρώ πέραν της μηνιαίας του αμοιβής.
Ο δεύτερος υποστήριξε ότι ξεκίνησαν από το Γκότζεκ Τουρκίας, έκαναν στάση στο Φετιγιέ και τελικός προορισμός ήταν η Ιταλία. Ανέφερε πως και ο ίδιος ήθελε να ταξιδέψει στην Ιταλία ως μετανάστης αλλά το ταξίδι κόστιζε συνολικά 6.000 ευρώ, χρηματικό ποσό το οποίο δεν διέθετε.
Είπε ότι πλήρωσε 3.000 ευρώ και θα βοηθούσε τον καπετάνιο στο ταξίδι για να καλύψει την διαφορά.
Ως συνήγορος υπεράσπισής τους παρέστη ο δικηγόρος κ. Γεώργιος Μηνάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου