Σε ρυθμούς ΔΕΘ έχει αρχίσει να κινείται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος την Παρασκευή είχε σειρά επαφών με εμπόρους, τραπεζίτες και επαγγελματοβιοτέχνες, στους οποίους… μοίρασε μηνύματα αισιοδοξίας.
Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού έγιναν στη σκιά των ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη 0,8% στο β` τρίμηνο του 2017 και παρότι η συγκεκριμένη εκτίμηση ήταν κατώτερη των προσδοκιών, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην άποψη πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και πως στο τέλος του έτους θα επιτύχει το στόχο για ανάπτυξη κοντά στο 2%.
Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα προς τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών: «Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ενθαρρυντικούς δείκτες, και τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ενθαρρυντικά, διότι δείχνουν ότι αν συνεχίσουμε σε αυτούς τους θετικούς ρυθμούς που είχαμε στα πρώτα τρίμηνα, τα δύο και ιδιαίτερα το τρίτο που απ’ ό,τι φαίνεται είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό -όλοι το νιώθουμε αυτό και με την πολύ μεγάλη απόδοση του τουρισμού-, μπορούμε να φτάσουμε στο 2017 σε μεγέθη ανάπτυξης κοντά στο 2%, που έχει να δει η ελληνική οικονομία πάνω από μια δεκαετία».
Από τη μεριά τους οι τραπεζίτες επισήμαναν στον Πρωθυπουργό την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, το άνοιγμα των αγορών, η συνεπής υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές και οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της διαμόρφωσης φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ιδιωτικοποιήσεων.
Ο κ. Τσίπρας συμφώνησε, αλλά παράλληλα ζήτησε από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών την λειτουργία εργαλείων ρευστότητας και αύξησης της ζήτησης «για να μπορέσει να εκτιναχθεί η ελληνική οικονομία».
«Να ξαναχτίσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα»
Στη συνάντηση που είχε με το Προεδρείο της ΕΣΕΕ τόνισε ότι «πρέπει να δούμε τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις και της προηγούμενης περιόδου και ίσως αυτό το ενδιαφέρον έχει η συζήτηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο και το νέο μοντέλο ανάπτυξης. Γιατί πρέπει να ξαναχτίσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε πιο υγιή βάση».
Τέλος, υποδεχόμενος το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «το μεγάλο θέμα είναι να συγκλίνουν οι πολύ θετικοί δείκτες, μακροοικονομικοί και σε σχέση με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς, με την πραγματική κατάσταση, που τη βιώνουν κυρίως οι μικρομεσαίοι, οι έμποροι, οι βιοτέχνες».
Σπύρος Πολυχρονόπουλος