Συζητήθηκε, με αρκετή καθυστέρηση, στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού για τη διακοπή ρεύματος που σημειώθηκε στη Ρόδο εν μέσω του μεγάλου καύσωνα του φετινού καλοκαιριού και, φυσικά, εν μέσω της τουριστικής περιόδου.
Την ερώτηση προσήλθε για να απαντήσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης στον οποίο ο Δημήτρης Κρεμαστινός μετέφερε το μεγάλο πρόβλημα που δημιούργησε μέσα στον καύσωνα η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, που σε αρκετές περιοχές ήταν συνδυασμένη με διακοπή νερού και έκανε τις συνθήκες μη βιώσιμες.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός σημείωσε ότι μπορεί η μη έλευση δεύτερου καύσωνα να βοήθησε τους κατοίκους της Ρόδου και τη ΔΕΗ, εντούτοις ο Υπουργός δεν πρέπει να επαφίεται στις περιγραφές των υπηρεσιών. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στη Ρόδο, στην Κω και σε άλλα νησιά και ζήτησε από τον Υπουργό να τα δει προσωπικά καθώς πλην μεγάλων ξενοδοχείων δεν υπάρχει γενικώς η πολυτέλεια της ηλεκτρογεννήτριας και αυτό συνεπάγεται κινδύνους ακόμα και για τη δημόσια υγεία από αλλοίωση των τροφίμων.
Ολόκληρη η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης ήταν η εξής:
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Πρόεδρε, η ερώτηση είναι μάλλον ανεπίκαιρη τώρα, διότι επίκαιρη θα ήταν εάν είχε απαντηθεί την εποχή εκείνη. Δεν φταίει ο Υπουργός. Τι να κάνουμε όμως; Την συζητούμε τώρα.
Τότε που γινόταν η σχετική Επερώτηση για την ενέργεια από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ είχα πει απευθυνόμενος στον Υπουργό, ότι θα πρέπει να προσέξουν οι υπηρεσίες, η ΔΕΗ, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ρευματοδότηση των νησιών και ειδικά της Δωδεκανήσου και ειδικότερα της Ρόδου. Και ο Υπουργός, προφανώς από τις πληροφορίες που είχε από τη ΔΕΗ, είπε ότι όλα θα πάνε καλά και ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.
Όταν, όμως, ήρθε το κύμα του καύσωνα, οι εφημερίδες της Ρόδου με πρωτοσέλιδα -τα οποία θα καταθέσω- ανέφεραν: «Στο έλεος του καύσωνα. Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στον κόσμο. Χωρίς ρεύμα και νερό το νησί».
Όπως αντιλαμβάνεστε η ανησυχία ήταν μεγάλη, διότι τι θα γινόταν εάν θα υπήρχε δεύτερη φοράς καύσωνας; Φαίνεται, όμως, ότι ο καλός Θεός προστατεύει και τη ΔΕΗ και δεν ήρθε καύσωνας δεύτερη φορά, οπότε δεν έχουμε να πούμε ότι ελήφθησαν μέτρα τα οποία εν πάση περιπτώσει μας βοήθησαν ούτως ώστε να ανταπεξέλθουμε σε δεύτερο καύσωνα. Δεν ήρθε καύσωνας.
Κατά συνέπεια,εκείνο το οποίο παραμένει από την ερώτηση -και παραμένει σοβαρά- είναι ότι πρέπει κύριε Υπουργέ, να μην είμαστε εύπιστοι στις υπηρεσίες, διότι, οι υπηρεσίες ωραιοποιούν τα γεγονότα. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.
Τον Δεκαπενταύγουστοπου ήμουν στην Κω, γινόντουσαν μικρές -όχι μεγάλες- διακοπές ρεύματος και το ξενοδοχείο που έμενα, έβαζε αυτόματα τη γεννήτριά του σε λειτουργία και δεν φαινόταν η διακοπή.
Υπάρχουν, δηλαδή, πράγματι προβλήματα στη ρευματοδότηση. Δεν είναι θεωρητικά ούτε φυσικά αντιπολιτευτικά και νομίζω ότι πρέπει να τα αντιμετωπίσετε επί της ουσίας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας):Υπάρχει ένα στοιχείο υπερβολής, νομίζω, στην ερώτηση και πρέπει να είμαστε σαφείς. Διακοπές ρεύματος δεν έγιναν στην Ρόδο με εξαίρεση το Σάββατο 1/7/2017 όταν είχαμε περιορισμένη διακοπή -να βάλουμε και το μέτρο του- δηλαδή 15MWσε σύνολο 200MW και διήρκεσε η διακοπή -κρατηθείτε!- από τις 11.50′ έως 12.25΄. Άρα, λιγότερο από το 1/10. Μια δεδομένη χρονική στιγμή, δηλαδή, και για μισή ώρα προκλήθηκε ένα πρόβλημα, το οποίο προέκυψε από το γεγονός ότι είχαμε δύο μονάδες διαθέσιμης ισχύος 20MW η κάθε μία, οι οποίες αντιμετώπιζαν βλάβη και είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας και ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια αυτών των επισκευών μια τρίτη μονάδα τέθηκε απρόβλεπτα εκτός λειτουργίας από την ενεργοποίηση ενός συστήματος πυροπροστασίας.
Επαναλαμβάνω ότι σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού συνέβη μία πολύ περιορισμένη-και κλίμακας και διάρκειας- διακοπή ρεύματος-για μισή ώρα- σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του δικτύου λόγω μιας έκτακτης συγκυρίας όπου και οι τρεις μονάδες -για τις δύο ήταν προγραμματισμένο, ενώ για την τρίτη ήταν απρόβλεπτο- ξαφνικά βρέθηκαν εκτός λειτουργίας.
Τι μέτρα πάρθηκαν ώστε να υπάρχει ασφάλεια; Αφού έχω υπογραμμίσει ότι τέτοιες βλάβες, σαν αυτή που υπονόησα, προφανώς συμβαίνουν -δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν συμβαίνουν- ο ΔΕΔΔΗΕ έχει διασφαλίσει πλήρη επάρκεια του συστήματος. Η ΔΕΗ, καθ’ υπόδειξη του ΔΕΔΔΗΕ, μετέφερε και εγκατέστησε στη Ρόδο φορητά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για την κάλυψη πιθανών ελλειμμάτων ισχύος. Τούτων δοθέντων ο απολογισμός αυτού του καλοκαιριού είναι απόλυτα θετικός, κάτι που σύσσωμος ο τοπικός Τύπος στη Ρόδο -αναφέρομαι στα δημοσιεύματα της «Δημοκρατικής» στις 22.8.2017- αναγνωρίζουν ότι σε όλη την περίοδο αιχμής, της τουριστικής περιόδου, και οι ανάγκες του νησιού καλύφθηκαν πλήρως.
Ευχαριστώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Το πρόβλημα, όπως σας είπα, δεν είναι θέμα ούτε αντιπολιτευτικής διάθεσης ούτε υπερβολής, δεδομένου ότι μία εφημερίδα γράφει -και εφημερίδα με μεγάλη τοπική κυκλοφορία- σε πρωτοσέλιδό της ότι «Στην περιοχή του Ροδινιού και της Ανάληψης από σήμερα το πρωί οι κάτοικοι των περιοχών αντιμετωπίζουν πλέον και το πρόβλημα διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος συν το ότι δεν έχουν νερό, γεγονός που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στον κόσμο». Όταν, λοιπόν, είναι πρωτοσέλιδο, δεν μπορεί να είναι υπερβολή όπως και να το κάνουμε και κρίνεται από την τοπική κοινωνία η είδηση.Διότι αντιλαμβάνεστε ότι εάν δεν ήταν αληθής, η εφημερίδα αυτομάτως διαψεύδεται. Κατά συνέπεια, δεν είναι υπερβολή.
Και, όπως είπα, πιστεύω τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού, αλλά από την άλλη πλευρά δεν ήρθε κύμα καύσωνα για να τεστάρουμε, κατά κάποιον τρόπο, κατά πόσο οι διαβεβαιώσεις των υπηρεσιών είναι επαρκείς. Άλλωστε, αυτό που είπατε -ο Υπουργός δηλαδή- για την ανεπάρκεια των μονάδων, τη μη λειτουργία τους,το γράφει η εφημερίδα, δηλαδή, ότι δύο μονάδες ντίζελ της ΔΕΗ στη Σορωνή έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από βλάβη που υπέστησαν, ενώ εκτός λειτουργίας είναι επίσης και ένας αεριοστρόβιλος. Το λέει η εφημερίδα αυτό που είπατε. Όμως, στην πραγματικότητα τι λένε; Λένε όλοι ότι θέλουμε προστασία από ένα νέο ενδεχόμενο καύσωνα, που ευτυχώς δεν ήρθε-η εποχή τελείωσε και φυσικά δεν θα έρθει- και πως αυτήν την προστασία πρέπει να τη λάβει υπόψη σοβαρά το Υπουργείο και η ΔΕΗ, φυσικά, και να μην επαφίεται στις διαβεβαιώσεις.
Αυτό που σας είπα, ήταν η προσωπική μου εμπειρία από την Κω. Δεν γράφτηκε καν νομίζω στις εφημερίδες. Όμως, ήταν μικρές διακοπές. Εγώ δεν μιλώ για αυτές, που και αυτές, ενδεχομένως, πρέπει να αντιμετωπίζονται,διότι δεν έχουν όλοι την ευχέρεια να έχουν γεννήτριες που να επαναφέρουν το ρεύμα, παρά μόνο τα μεγάλα ξενοδοχεία. Δηλαδή, οι μικροί παραγωγοί, οι επαγγελματίες, οι διάφοροι εν πάση περιπτώσει μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Κατά συνέπεια, σε τουριστική περίοδο μπορεί ακόμα να είναι και επικίνδυνες για την υγεία οι μικροδιακοπές, διότι, όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχουν προϊόντα τα οποία είναι ευαίσθητα τα οποία με τις μικροδιακοπές αλλοιώνονται.
Άρα, συμπερασματικά, πρώτον, δεν υπάρχει θέμα αντιπολιτευτικής διάθεσης. Υπάρχει θέμα ουσίας. Και το δεύτερο και σπουδαιότερο είναι ότι θα παρακαλούσα, κύριε Σταθάκη, να το δείτε προσωπικά το θέμα.”