Γράφει ο Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Το φθινόπωρο είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών δηλαδή μπορείτε να χάσετε τα κιλά των διακοπών και για να αποκτήσετε πιο υγιείς σώμα.
Πιο συγκεκριμένα:
Τα λαχανικά και τα φρούτα πρέπει να είναι η βάση της διατροφής σας για να δουλεύει σαν ρολόι ο οργανισμός. Το φθινόπωρο αποχαιρετάμε σιγά σιγά το καρπούζι, το πεπόνι, τα κεράσια, τα ροδάκινα κ.λ.π. Και αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους τα μήλα, τα αχλάδια, τα πορτοκάλια κ.α.
Τα περισσότερα λαχανικά είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, αλλά είναι στο αποκορύφωμά τους από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Πολλά είναι φορτωμένα με φυλλικό οξύ, το οποίο είναι το κλειδί για την ανάπτυξη των κυττάρων και του μεταβολισμού, και βήτα-καροτίνη, η οποία βοηθά στην όραση και την ανάπτυξη των οστών.
Μειώστε στο φαγητό σας το αλάτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ποικιλία μπαχαρικών.
Να παίρνετε τροφές με πλούσιες φυτικές ίνες όπως προϊόντα ολικής άλεσης.
Πίνετε άφθονο νερό για να μην αφυδατώνεται ο οργανισμό σας.
Ασκηθείτε όσο μπορείτε πηγαίνετε γυμναστήριο ή έναν περίπατο.
Αυτή η εποχή είναι ιδανική για μία νέα αρχή, βάζοντας στη ζωή σας όλα τα πολύτιμα συστατικά που προσφέρει η φύση.