Η ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ
Νέες μητέρες, νέοι γονείς,
Η Ομάδα Γυναικών Ρόδου, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καταγγέλλει τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς και φέτος, ανάμεσά τους και τα 84.500 σχεδόν παιδιά που αποκλείστηκαν από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ) με το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ.
Για ακόμα μια χρονιά και στη Ρόδο εκατοντάδες παιδιά είτε θα στερηθούν το δικαίωμα στην προσχολική φροντίδα και αγωγή, είτε οι γονείς τους θα αναγκαστούν να το ακριβοπληρώσουν. Δεν πρόκειται μόνο για τις μητέρες που δεν απέκτησαν το πολυπόθητο κουπόνι (voucher) είτε γιατί απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους (253 με πλήρη φάκελο και 602 με ελλιπή, σύνολο 855, χωρίς να υπολογίσουμε τα παιδιά των δημοσίων υπαλλήλων), είτε γιατί δεν είχαν καν τις προϋποθέσεις να κάνουν αίτηση(απροσδιόριστος αριθμός). Πρόκειται και γι αυτές που έχουν το κουπόνι, αλλά δεν μπορούν να βρουν ένα βρεφονηπιακό σταθμό, γιατί δεν υπάρχουν άλλες θέσεις.
Την ίδια στιγμή μέσα στον περασμένο Ιούνη πάρθηκε απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο να κλείσουν δύο παιδικοί σταθμοί του νησιού μας (στη Βορείου Ηπείρου και στην Κρεμαστή), λόγω ακαταλληλότητας των κτηρίων, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί εναλλακτικός χώρος για τη λειτουργία τους.
Από την άλλη, όποιες μητέρες έμειναν χωρίς κουπόνι πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα τροφεία στους δημοτικούς (70-110€/μήνα, ανάλογα με τα εισοδήματά τους) ή τα απλησίαστα δίδακτρα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς (200-350€/μήνα).
Σε όλα αυτά υπάρχει επιπλέον το απαράδεκτο γεγονός ότι δεν υπάρχει βρεφικός δημοτικός σταθμός σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου για τα παιδιά έως 2,5 ετών, με αποτέλεσμα οι γονείς τους είτε να τα στέλνουν σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό, είτε να καταφεύγουν στη λύση του παππού-γιαγιάς ή της νταντάς/babysitter.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιούν οι κυβερνήσεις στη χώρα μας, και η σημερινή και οι προηγούμενες: Η προσχολική αγωγή και φροντίδα που είναι δικαίωμα για τα παιδιά μας έχει γίνει ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης ή εμπόρευμα. Αντί να παρέχεται δωρεάν και ενιαία σε όλα τα παιδιά μετατρέπεται σε λοταρία της φτώχειας. Αντί να είναι υποχρέωση του κράτους καταλήγει ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας.
Η Ομάδα Γυναικών Ρόδου, μέλος της ΟΓΕ, καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ που εν μέσω πανδημίας, προχωράει στο άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών χωρίς να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία και ασφάλεια τόσο των παιδιών, όσο και των εργαζομένων. Προβάλλει για ακόμα μια φορά την ατομική ευθύνη πετώντας το μπαλάκι σε γονείς και εργαζόμενους για να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι ό,τι προκύψει. Προωθεί τη μείωση του αριθμού των παιδιών που γίνονται δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, αποκλείοντας χιλιάδες βρέφη και νήπια.
Κυρίως, δεν εξασφαλίζει μόνιμο και επαρκές προσωπικό που θα μπορεί να καλύψει και τις έκτακτες ανάγκες λόγω της πανδημίας. Σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες, η πλειοψηφία των εργαζόμενων στους παιδικούς σταθμούς εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας και ζουν με την αγωνία αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για παιδαγωγικό υλικό (μαρκαδόρους, παιχνίδια κλπ), όπως και οι γονείς για πολιτιστικές δραστηριότητες, ακόμα και υλικοτεχνική υποδομή.
Την ίδια στιγμή με την εφαρμογή και στη Ρόδο της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, δημοτική αρχή και Περιφέρεια όχι μόνο δεν διεκδικούν την αναγκαία χρηματοδότηση από το κράτος (αφού οι σχετικές Κ.Υ.Α. αναφέρουν ότι θα γίνει χωρίς δαπάνη για το δημόσιο), αλλά στοιβάζουν τα παιδιά μας σε προκάτ και ακατάλληλες αίθουσες, ακόμα και δημοτικών σχολείων. Θέλουν να λειτουργήσουν όπως – όπως τα νηπιαγωγεία σε τμήματα των 25 παιδιών, χωρίς τις απαραίτητες παιδαγωγικές προϋποθέσεις και τις αναγκαίες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας λόγω πανδημίας.
Το πρόγραμμα που προετοιμάζει η κυβέρνηση «Νταντάδες της γειτονιάς», όχι μόνο δεν έρχεται να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών, αλλά αποτελεί ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της υποβάθμισης της προσχολικής αγωγής, υποκαθιστώντας την επιστημονικά οργανωμένη δομή της προσχολικής φροντίδας και αγωγής με τις «πιστοποιημένες δεξιότητες» μιας άνεργης γυναίκας ως «φύλακα» παιδιών. Εντάσσεται στο σχεδιασμό των επιχειρηματικών ομίλων να εκμεταλλευτούν περισσότερο και πιο ευέλικτα την εργατική δύναμη των νέων μητέρων.
Σήμερα, η φροντίδα και αγωγή των παιδιών προσχολικής ηλικίας είναι αναγκαία για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική, κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού που του δίνει τα εφόδια για την υπόλοιπη ζωή του.
Γι αυτό και η Ομάδα Γυναικών Ρόδου, όπως και οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ σε όλη την Ελλάδα πρωτοστατούμε σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε γειτονιά και ανυποχώρητα διεκδικούμε για όλα τα παιδιά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ.
Απαιτούμε:
– Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, τόσα όσα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.
– Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία και δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, το παιχνίδι, την σίτιση, τον ύπνο, και τις δραστηριότητες στην αυλή.
– Με ευθύνη της κυβέρνησης μαζική, περιοδική εξέταση, με υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ για όλους τους εργαζόμενους. Να προσληφθούν παιδίατροι και ιατροί εργασίας για να καλυφθούν οι ανάγκες και εκεί που υπάρχουν με ουσιαστικό τρόπο να ελέγχουν εάν είναι ασφαλείς οι συνθήκες, για την υγεία των παιδιών και των εργαζομένων.
– Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).
– Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.
– Άμεση και ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σε κτήρια, αίθουσες και προσωπικό.
– Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.
– Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.
–Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους.
31.8.2020
Η Διοικούσα Επιτροπή της Ομάδας Γυναικών Ρόδου