Το ξέσπασμα στη ζήτηση εκτόξευσε το κόστος για τους λάτρες της πολυτελούς διαμονής
Έως και κατά 47% υψηλότερες σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα, του 2019, ήταν φέτος οι τιμές των δωματίων στα ελληνικά πεντάστερα ξενοδοχεία.
Στα ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων, οι τιμές ήταν αυξημένες από 15% έως 31%, όπως δείχνουν τα στοιχεία της συμβουλευτικής τουριστικής εταιρείας Mabrian Technologies, η οποία επεξεργάστηκε δεδομένα από 73.000 ξενοδοχεία και από τις πλατφόρμες διαδικτυακών κρατήσεων Booking.com, TripAdvisor και Expedia.
Μάλιστα, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει τα ακριβότερα δίκλινα δωμάτια στην κατηγορία των τεσσάρων αστέρων, με τη μέση τιμή για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να διαμορφώνονται στα 163 ευρώ έναντι 146 ευρώ στην Ιταλία, 128 ευρώ στην Ισπανία, 118 ευρώ στην Πορτογαλία και 76 ευρώ στην Τουρκία.
Οι μεταβολές αυτές αποδίδονται στην ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης, καθώς η διάθεση για ταξίδια παρέμεινε αυξημένη –μετά τα αυστηρά lockdowns του 2020– και δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί παρά μόνο από τα μέσα Ιουνίου και μετά, εξαιτίας του εν εξελίξει το προηγούμενο διάστημα τρίτου κύματος της πανδημίας πανευρωπαϊκά, ενώ ένα σημαντικό μέρος των διαθέσιμων κλινών δεν άνοιξε φέτος περιορίζοντας την προσφορά. Η επίδοση της Ελλάδας φανερώνει πως ήταν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς και σε ορισμένες αγορές ο πιο δημοφιλής προορισμός στη Μεσόγειο, την επιτυχή λειτουργία του τουρισμού στη χώρα και το 2020, και την έγκαιρη γνωστοποίηση σε αεροπορικές και τουριστικά γραφεία των σχετικών ημερομηνιών και πρωτοκόλλων με τα οποία άνοιξε φέτος η σεζόν.
Πέραν όμως των αυξήσεων των τιμών, ο ελληνικός τουρισμός εν γένει εμφανίζεται να κατέγραψε και την ισχυρότερη ποσοστιαία ανάκαμψη σε αφίξεις και εισπράξεις από την ευθέως ανταγωνιστική Ισπανία. Τα δεδομένα για τον Ιούλιο που έδωσε στη δημοσιότητα η ισπανική στατιστική υπηρεσία (ΙΝΕ) δείχνουν ότι την ιβηρική χώρα, με τον τετραπλάσιο πληθυσμό αυτού της Ελλάδας, επισκέφθηκαν τον προπερασμένο μήνα 4,4 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες.
Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 78,3% από τον Ιούλιο του 2020, αλλά συνιστά ανάκτηση μόνο του 36,9% του 2019, όταν 11,9 εκατ. τουρίστες είχαν επισκεφθεί την Ισπανία. Στην Ελλάδα, οι αντίστοιχες επιδόσεις με βάση προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού δείχνουν ότι τον Ιούλιο οι αφίξεις ανήλθαν στο 65,5% αυτών του Ιουλίου του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 2,36 εκατ. ευρώ.
Πηγή moneyreview.gr