Ποινή φυλάκισης 4 μηνών, με 3ετή αναστολή, επέβαλε χθες το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε έναν 61χρονο κάτοικο Αφάντου, που κρίθηκε ένοχος παράνομης σύλληψης μη θηρεύσιμων ειδών με την χρήση ιξών και ηχομιμητικών συσκευών.
Ο 61χρονος συνελήφθη από στελέχη του Δασαρχείου στην παραλία Αφάντου την 12.50 ώρα της 30ης Σεπτεμβρίου 2015.
Διενεργήθηκε συγκεκριμένα έρευνα στην οικία του, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 117 νεκρά σπουργίτια, 131 ξόβεργα, μια μπαταρία, ένα ηχείο, κι ένα καλώδιο 30-40μ. περίπου.
Απελευθερώθηκαν εξάλλου δύο σπουργίτια τα οποία βρέθηκαν ζωντανά.
Η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου γνωστοποίησε χθες ότι θα διενεργεί διαρκείς ελέγχους κυρίως στ’ Αφάντου, για τη σύλληψη και τον ποινικό κολασμό όσων αιχμαλωτίζουν και θανατώνουν σπουργίτια στο πλαίσιο του εθίμου του Αγίου Λουκά.
Ηδη, εξάλλου, κινείται η διαδικασία για την επιβολή και διοικητικού προστίμου στον 61χρονο.
Αποτελεί κοινό μυστικό η σύλληψη εκατοντάδων σπουργιτιών κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, στ’ Αφάντου.
Κοινή είναι και η δικαιολογία όσων συλλαμβάνονται και όσων τους υποστηρίζουν. «Μα πρόκειται για έθιμο από παλιά», λένε, «στο πανηγύρι του Αγίου Λουκά, στις 18 του Οκτώβρη, τα σπουργίτια να αποτελούν τον καθιερωμένο μεζέ στις παρέες».
Γι’ αυτούς δεν έχει σημασία ότι η σύλληψη και η θανάτωση σπουργιτιών απαγορεύεται, ούτε ότι η κατοχή και χρήση ξοβεργών και ηχομιμητικών συσκευών διώκεται ποινικά. Σημασία, πάνω από όλα, έχει η πιστή τήρηση (;) του εθίμου.
Παλιότερα, βέβαια, όταν τα σπουργίτια δεν αποτελούσαν απαγορευμένο καρπό και οι μεγάλοι πληθυσμοί τους προκαλούσαν ζημιές στους γεωργούς κατά την σπορά των σιτηρών, ήταν σύνηθες φαινόμενο -όχι μόνο στη Ρόδο- να συλλαμβάνονται και να συμμετέχουν στα φθινοπωρινά τραπέζια. Υπάρχει, όμως, σημαντική διαφορά μεταξύ των συνθηκών που επικρατούσαν πριν μερικές δεκαετίες στη ελληνική ύπαιθρο και των συνθηκών που επικρατούν σήμερα.
Η επίκληση οποιουδήποτε εθίμου δεν δικαιολογεί την δράση ορισμένων κατοίκων, που «στήνουν» εκατοντάδες ξόβεργες και ξεκληρίζουν κοπάδια ολόκληρα σπουργιτιών με σκοπό την πώληση τους στις ταβέρνες της περιοχής για το πανηγύρι του Αγίου Λουκά.
Το ίδιο «ένοχοι» είναι και οι εκατοντάδες πελάτες των ταβερνών που παραγγέλλουν και καταναλώνουν κατά δεκάδες τους φτερωτούς μεζέδες.
Να σημειώσουμε ότι κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, συλλαμβάνονται λαθροθήρες στην συγκεκριμένη περιοχή με διόλου ευκαταφρόνητες ποσότητες αιχμαλωτισμένων σπουργιτιών και ξοβεργών.
Απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ο Αφαντενός τόνισε ότι ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποίησε ξόβεργες και ότι ήθελε τα πουλιά για να καταναλώσει στην οικία του και όχι για να τα πουλήσει σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του παρέστη η δικηγόρος κ. Παρασκευή Ψειρή.
https://www.dimokratiki.gr/02-10-2015/filakisi-4-minon-gia-sillipsi-spourgition-se-61chrono-afanteno/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.