Συμπληρώθηκε το «παζλ» των υποψηφιοτήτων για την εκλογή νέου αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, με την επίσημη κατάθεση της υποψηφιότητας, χθες το απόγευμα, του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος στην ομιλία του εμφανίστηκε ενωτικός μεν, με «καρφιά» ωστόσο κατά πάντων.
Σήμερα θα καταθέσουν τις υποψηφιότητές του οι κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται στη συγκέντρωση των 50 υπογραφών ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει στην επόμενη μέρα και την ενότητα του κόμματος ο κ. Μεϊμαράκης, όπως αυτό προκύπτει από τη χθεσινή ομιλία του. Αυτός είναι ο λόγος που επέλεξε να δημοσιοποιήσει τρεις σημαντικές κινήσεις.
Η πρώτη είναι ότι δεν ζήτησε υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητάς του από βουλευτές, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, τους οποίους θα έφερνε σε δύσκολη θέση την επομένη των εκλογών. Η δεύτερη είναι να μην κάνει περιοδείες και ιδιαίτερα σε περιοχές και νομούς που έχουν την «πρωτοκαθεδρία» οι υπόλοιποι υποψήφιοι, για να μην προωθήσει τον διχασμό. Και η τρίτη είναι ότι προτίθεται να προτείνει ακόμα και στους εσωκομματικούς «αντιπάλους» του ως προς την εκλογή προέδρου να τοποθετηθούν σε καίρια πόστα την επόμενη μέρα των εκλογών, εφόσον ο ίδιος αναδειχθεί αρχηγός.
Ο κ. Μεϊμαράκης πιστεύει ότι οι αλλαγές στο κόμμα της ΝΔ μπορούν να γίνουν την επόμενη μέρα μόνο εφόσον είναι ενωμένη η παράταξη και όχι αν δημιουργηθεί πόλωση μεταξύ των υποψηφίων και του μεριδίου της βάσης που εκφράζουν.
«Αισθάνομαι ταυτισμένος με τη Νέα Δημοκρατία. Και στα πάνω της και στα κάτω της. Και στις χαρές και στις στενοχώριες. Δεν την παράτησα ποτέ, ούτε απομακρύνθηκα όταν ήταν στα κάτω της» είπε ο κ. Μεϊμαράκης. Συνέχισε την ομιλία του λέγοντας πως «αντιθέτως, ορισμένοι αφού εκμεταλλεύτηκαν τη ΝΔ έγιναν υφυπουργοί, μας εγκατέλειψαν» και συμπλήρωσε με νόημα ότι «και κάποιοι άλλοι σήμερα συγκυβερνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ…», υπονοώντας τον κ. Π. Καμμένο. Ο ίδιος τόνισε ότι «κάποιοι άλλοι έγιναν απολίτικοι και αμέτοχοι στα νεοδημοκρατικά δρώμενα επειδή το κομματικό χρώμα θάμπωσε».
Μήνυμα απέστειλε και στον κ. Μητσοτάκη, απαντώντας στις θέσεις του, λέγοντας ότι «φιλοδοξώ να συνθέσω και να εκπροσωπούμε όλοι μαζί τη ΝΔ με ενιαίο πολιτικό λόγο. Φιλοδοξώ να χτίσω και όχι να γκρεμίσω με αποκλεισμούς και στρατόπεδα». «Δεν προτείνω εσωκομματική ρήξη και σύγκρουση, αλλά συμφιλίωση, συγκατοίκηση, με διάλογο, με κανόνες και ανοχή στη διαφορετική άποψη. Τη ΝΔ την ξέρω καλά, ξέρω πού πάσχει και πώς διορθώνεται» τόνισε ακόμα ο αρχηγός του κόμματος, συμπληρώνοντας ότι γι’ αυτό καλεί όσους πιστεύουν στη Νέα Δημοκρατία να αναλάβουν ενεργό ρόλο, με ήθος και ενωτική διάθεση.
Αιχμή επιφύλασσε και για τον κ. Τζιτζικώστα η ομιλία του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος απαντώντας στα περί εξεύρεσης υποψηφίου «αντι-Τσίπρα» άσκησε κριτική λέγοντας ότι «αυτοί οι οποίοι ψάχνουν τον “αντί-” δεν έχουν εμπιστοσύνη στη θέση μας, αλλά μόνο στην αντιπρόταση. Η θέση μας δεν είναι η ανεύρεση του “αντί-“, αλλά η θετική πρόταση».
«Να χτίσουμε τη νέα ΝΔ»
Σε ερώτηση αν είχε συνάντηση με τους κ. Καραμανλή και Σαμαρά είπε: «Δεν με ζήτησαν, δεν τους είδα, δεν τους ζήτησα, δεν με είδαν. Αν μου ζητούσαν θα τους έβλεπα». Δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του σημείωσε ότι «με την εμπειρία του χθες και τις ανάγκες του σήμερα και την προοπτική του αύριο, όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε τη νέα Νέα Δημοκρατία». Ανέφερε ως βάση το πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη με τους επτά βασικούς άξονες, που όπως είπε «έχουμε χρέος να τους συμπληρώνουμε».
Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε έτοιμος να παρουσιάσει στο συνέδριο, εφόσον εκλεγεί στην προεδρία του κόμματος, ολοκληρωμένη εισήγηση που θα εξασφαλίζει ότι η φωνή του ανώνυμου νεοδημοκράτη θα φτάνει ακόμα και στον αρχηγό, και μάλιστα υπενθύμισε ότι ως γραμματέας του κόμματος παλαιότερα, και με την τότε τεχνολογία, είχε αποδείξει ότι αυτό μπορεί να γίνει.
Στο προσκήνιο για την εκλογή προέδρου τώρα βρίσκονται το χρονοδιάγραμμα για την προεκλογική «μάχη» και η ημερομηνία για τις κάλπες. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υποστηρίζει ότι θα πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ενώ οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας εκτιμούν ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος για διάλογο. Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε τη 15η Νοεμβρίου ως την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.
Εθνος