Ειδήσεις

Ψάχνουν τώρα και για “πειραγμένες” ενεργειακά τηλεοράσεις

Το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κίνησαν καταγγελίες ότι συγκεκριμένες συσκευές τηλεόρασης τείνουν να «εξωραΐζουν» την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά τη διάρκεια των δοκιμών απόδοσης της ενεργειακής σήμανσης.

Η ενεργειακή σήμανση των τηλεοράσεων βασίζεται στην μέτρηση της ηλεκτρικής κατανάλωσης κατά τη διάρκεια προβολής ενός δεκάλεπτου βίντεο, το οποίο περιέχει ποικιλία από αργά και γρήγορα κινούμενες εικόνες, σε διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας.

Οι κατασκευαστές κάνουν οι ίδιοι το τυποποιημένο τεστ και υποβάλλουν τα αποτελέσματα. Κάποια από αυτά επιβεβαιώνονται από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των χωρών στις οποίες καταλήγουν τα προϊόντα αυτά.
Στην εν λόγω υπόθεση, μία μελέτη από την κοινοπραξία ComplianTV, ενέπλεξε την Samsung υποστηρίζοντας ότι μία LCD τηλεόρασή της παρουσίασε σχεδόν τη μισή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (39 Watt) σε σχέση με τη συνηθισμένη (70 Watt) μόλις άρχισε να τρέχει το τεστ.

Η Samsung απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε υπόνοια ότι σχεδίασε τις τηλεοράσεις της προκειμένου να παράγουν εσκεμμένα αναληθείς τιμές κατανάλωσης και απέδωσε το αποτέλεσμα σε ένα χαρακτηριστικό (motion lighting) το οποίο χρησιμοποιεί από το 2011 για τη ρύθμιση της οπίσθιας φωτεινότητας της οθόνης.

Και δεύτερη μελέτη

«Είναι ένα στάνταρτ χαρακτηριστικό, το οποίο δουλεύει τόσο στο εργαστήριο όσο και στο σπίτι, επιφέροντας εξοικονόμηση ενέργειας και βοηθώντας μας στην μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων» εξήγησε η εταιρεία.

Μία δεύτερη μελέτη, από τη Σουηδική Αρχή Ενέργειας, η οποία κοινοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην Κομισιόν, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ορισμένες τηλεοράσεις έριχναν την κατανάλωση ενέργειας στην διάρκεια του τυποποιημένου τεστ, μειώνοντας τη φωτεινότητα της οθόνης.

Δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιες τηλεοράσεις αναφερόταν η συγκεκριμένη έρευνα. Το BBC υποστηρίζει όμως ότι πρόκειται για συσκευές ενός κατασκευαστή, που δεν είναι η Samsung.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έχει λάβει υπόψη τις μελέτες αυτές. «Πρώτα θα επιβεβαιώσουμε εάν εμφανίστηκε το πρόβλημα. Εάν ναι, τότε θα εκτιμήσουμε σε ποια κλίμακα και εάν έγινε χρήση τυχόν συσκευών αλλοίωσης αποτελεσμάτων» δήλωσε στο BBC η εκπρόσωπος της Κομισιόν σε θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, Αννα – Καΐσα Ιτκονεν.

«Επομένως, δεν μπορούμε να κρίνουμε προς το παρόν το μέγεθος του προβλήματος» προσέθεσε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό το στάδιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κινήσει τις διαδικασίες επίσημης έρευνας.

Τα ΝΕΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου