Ειδήσεις

Ο Λιβανέζος με τα «χίλια πρόσωπα», τα διαμάντια και οι βουτιές στο Αιγαίο

Tο μεσημέρι της 23ης Αυγούστου 2016, δεκαπέντε πάνοπλοι αστυνομικοί του Τμήματος Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής περικυκλώνουν πολυτελές διαμέρισμα στη Βούλα.

Είχαν την πληροφορία ότι εκεί διέμενε ο νούμερο ένα καταζητούμενος των γαλλικών Αρχών, Αλί Κασέμ. Φωνάζοντας «police, police» εισβάλλουν στο σπίτι και συλλαμβάνουν τον Λιβανέζο, ο οποίος αιφνιδιάζεται. Οδηγείται στο Αστυνομικό Μέγαρο στη Λ. Αλεξάνδρας, ώστε να προσαχθεί ενώπιον της εισαγγελέως Δικαστικής Συνδρομής, αρμόδιας για να αποφασίσει για την έκδοσή του. Αποκαλύπτεται ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που έχουν εκδώσει οι γαλλικές Αρχές αφορά τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Ο Κασέμ είχε καταδικαστεί τον Φεβρουάριο του 2015 από δικαστήριο του Παρισιού για απάτη-μαμούθ σε βάρος Βέλγου πρώην χρηματιστή της Γουόλ Στριτ που φέρεται να είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Το «Εθνος της Κυριακής» φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για τον Λιβανέζο με τα χίλια πρόσωπα που διεκδικούν δικαστικά δύο χώρες, φέρεται να δέχεται απειλές κατά της ζωής του και η είδηση της σύλληψής του ταξίδεψε στις άκρες της Ευρώπης.

Ο Κασέμ μαζί τον «Σουλεϊμάν» είχαν καταφέρει το 2008 να αποσπάσουν, με εντυπωσιακό ομολογουμένως τρόπο, το αστρονομικό ποσό των 8 εκατ. δολαρίων ως προμήθεια για την εξασφάλιση υποτιθέμενης χρηματοδότησης ύψους 125 εκατ. δολαρίων για την υλοποίηση των επενδυτικών πλάνων του Βέλγου επιχειρηματία. Λόγω της κρίσης, οι τράπεζες είχαν αρνηθεί να χορηγήσουν δάνειο στον πρώην χρηματιστή, ο οποίος είχε σκοπό να κατασκευάσει πολυτελές ξενοδοχείο στο τεχνητό νησί «Ελλάδα», στο σύμπλεγμα τεχνητών νησιών «Κόσμος» στο Ντουμπάι. Οταν τον απέρριψε και η τελευταία τράπεζα, ο Βέλγος στράφηκε στον Κασέμ και τον Σουλεϊμάν, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έχουν πρόσβαση στη νιγηριανή κυβέρνηση. Προθυμοποιούνται να δώσουν διέξοδο στον Βέλγο επιχειρηματία και να του εξασφαλίσουν 125 εκατ. δολάρια, τα οποία θα προέρχονταν από τα πετρελαϊκά έσοδα της Νιγηρίας. Ως αντάλλαγμα ζητούν προμήθεια ύψους 8%, ήτοι 10 εκατ. δολάρια.

Ο Βέλγος εμφανίζεται διστακτικός, ωστόσο, οι δύο «χρηματοδότες» προσκομίζουν αποδεικτικά ψεύτικων λογαριασμένων από την Τράπεζα Fortis.

Ο… υπουργός
Για να «γλυκάνουν» τη συμφωνία, λένε στον Βέλγο ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών της Νιγηρίας. Μόνο που στο ραντεβού εμφανίστηκε ένας σωσίας του, ο οποίος παρέδωσε στον Βέλγο διαμάντια ως εγγύηση για την καταβολή των 125 εκατ. δολαρίων. Ο Βέλγος πείθεται, παίρνει τα διαμάντια, πληρώνει 8,3 εκατ. δολάρια και ανακαλύπτει ότι ήταν ψεύτικα. Καταφεύγει στη Δικαιοσύνη και ο Κασέμ με τον Σουλεϊμάν συλλαμβάνονται. Στην πρώτη δίκη, ο Κασέμ επιστρέφει στο θύμα το ποσό των 2.200.000 δολαρίων, ενώ το δικαστήριο επιβάλλει ποινή τεσσάρων ετών για απάτη.

Ο Κασέμ ασκεί έφεση, φεύγει από τη Γαλλία και έρχεται νόμιμα στην Ελλάδα για διακοπές με τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά, ηλικίας 6 και 26 ετών, τον Ιούλιο του έτους 2015. Δεν εκκρεμούσε στο Παρίσι ποινή, οπότε σ’ εκείνο το στάδιο δεν ήταν φυγόδικος ή φυγόποινος. Καταλύει στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace για τρεις μήνες, ενώ επισκέπτεται με την οικογένειά του τα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου. Νοικιάζει το πολυτελές διαμέρισμα στην Βούλα και ξεκινά μια νέα ζωή. Το Εφετείο στο Παρίσι τον καταδικάζει σε έξι χρόνια και ο Κασέμ δεν επιστρέφει στη Γαλλία να εκτίσει την ποινή του. Εκδίδεται σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Σύμφωνα με τη δικηγόρο του Κασέμ, Χριστίνα Νικολοπούλου, δεν ταξίδεψε στη Γαλλία για να παρουσιαστεί ο ίδιος στο δικαστήριο, όπως στο πρωτόδικο, «διότι η κατάσταση της υγείας του, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά, είχε αρχίσει να χειροτερεύει μετά τον θάνατο της μίας του αδελφής τον Ιούνιο του 2015 και είχε νοσηλευθεί κατ’ οίκον αρκετές φορές, ενώ η υγεία του επιδεινώθηκε περαιτέρω με τον θάνατο και της δεύτερης αδελφής του, επίσης από καρκίνο, τον Μάρτιο του 2016 στη Βηρυτό».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», μόλις συνελήφθη στη Βούλα και το όνομά του καταχωρίσθηκε στις βάσεις δεδομένων, έφτασαν αμέσως δύο εντάλματα από τον Λίβανο που ζητούσαν την έκδοσή του. Αφορούσαν αδικήματα που χρονολογούνταν το 2000 και είχαν παραγραφεί.

Το κουβάρι περιπλέκεται περισσότερο, καθώς στη δικογραφία σε βάρος του Κασέμ έχει συμπεριληφθεί απόφαση εισαγγελέα για την κράτηση του Κασέμ στη ΓΑΔΑ διότι «δέχεται απειλές για τη ζωή του από άτομα που κρατούνται ήδη στις φυλακές Κορυδαλλού». Φαίνεται πως η σύλληψη του Λιβανέζου είχε ήδη ταξιδέψει και έγκλειστοι στον Κορυδαλλό τον «περίμεναν». Ο Κασέμ υποστηρίζει στο «Εθνος» ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του, τόσο στην Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες, διότι το θύμα έχει υψηλές διασυνδέσεις και μεγάλη οικονομική άνεση. Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι έχει μετανιώσει για τις πράξεις του και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, διαγνωσμένη από ιατρούς ύπαρξη ανευρύσματος αορτής χρήζοντος άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

Ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης κατάθεσε στο δικαστήριο ότι πράγματι έχει «ανεύρυσμα αορτής, το οποίο δεν μπορεί να βεβαιωθεί υπό τις παρούσες συνθήκες κρατήσεώς του αλλά μόνον με την επανάληψη εξειδικευμένων εξετάσεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε νοσοκομείο, είναι σαν να φέρει μία βόμβα που είναι άγνωστο πότε θα εκραγεί».

‘ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ’

Ο Αλί Κασέμ σκόπευε να αγοράσει το πολυτελές διαμέρισμα στη Βούλα ώστε να διεκδικήσει την ελληνική υπηκοότητα όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο για τους «αλλοδαπούς επενδυτές», όμως η σύλληψή του… άλλαξε τα σχέδιά του.

ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου