Ειδήσεις

Επίλεκτοι «Ράμπο» στο κυνήγι των εσόδων

Με δυνατότητες ανεξάρτητης δράσης και υπό την εποπτεία της επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, ιδρύεται νέα υπηρεσία ελέγχου και ερευνών για μεγάλες υποθέσεις οικονομικής εγκληματικότητας και φοροδιαφυγής.

Η κυβέρνηση προχωράει στην ίδρυση της νέας υπηρεσίας, σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών, σε μια προσπάθεια ουσιαστικής αντιμετώπισης φαινομένων οικονομικής εγκληματικότητας (λαθρεμπορίες και άλλα) αλλά και πάταξης οργανωμένης φοροδιαφυγής, προκειμένου και έσοδα στα δημόσια ταμεία να εισρεύσουν και υποθέσεις παράνομης οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας να αποκαλυφθούν.

Η νέα υπηρεσία ιδρύεται με στόχο την ανεξάρτητη από πολιτικές επιρροές δράση της και θα εποπτεύεται, κατά τον νόμο, από την επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη, η οποία ανέλαβε τη νευραλγική αυτή θέση πρόσφατα, μετά την αποχώρηση του επί σειράν ετών επικεφαλής, εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που έχει στη διάθεσή της η «Κ», η νέα υπηρεσία, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για την ίδρυσή της που είναι έτοιμο, θα ασχολείται μόνο «με μείζονος σημασίας» υποθέσεις οικονομικής εγκληματικότητας και φοροδιαφυγής. Οι υπηρετούντες σε αυτήν ελεγκτές θα έχουν καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου, θα μπορούν δηλαδή άμεσα και αυτοπρόσωπα να διενεργούν ελέγχους, ανακριτικές πράξεις, αυτοψίες, εξέταση μαρτύρων, αιφνιδιαστικούς ελέγχους, έλεγχο απορρήτων (τραπεζικά, φορολογικά κ.ά.) για την αποκάλυψη υποθέσεων του αντικειμένου τους.

Σχετικές εντολές θα δέχονται από την οικονομική εισαγγελία, η οποία πέραν της κυρίας Ψαρουδάκη, η οποία είναι η επικεφαλής, και του κ. Γαληνού Μπρη, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του και μετά την αποχώρηση του κ. Αθανασίου, συγκροτείται από πέντε ακόμα εισαγγελείς, μεταξύ των οποίων ο Ιωάννης Δραγάτσης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στη νέα υπηρεσία προβλέπεται να υπηρετούν 137 ελεγκτές με ειδικές σπουδές και τυπικά προσόντα που αναφέρονται λεπτομερώς και σημαντικός αριθμός διοικητικού προσωπικού που θα συνεπικουρεί ελεγκτές και εισαγγελείς.

Η νέα υπηρεσία, της οποίας η δομή, ως προς την ανεξάρτητη δράση της, θα προσομοιάζει με εκείνη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, προς το παρόν θα στεγαστεί στα γραφεία του ΣΔΟΕ, ενώ ήδη γίνονται κινήσεις για αυτόνομη στέγασή της σε άλλο δημόσιο κτίριο. Το σχετικό νομοσχέδιο επρόκειτο να κατατεθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται θα υπάρξει κάποια μικρή παράταση.

Παράλληλα το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωράει στη σύσταση της δικαστικής αστυνομίας, θεσμός που ιδρύθηκε με νόμο πριν από 24 ολόκληρα χρόνια, εντούτοις ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί πρωτίστως εξαιτίας αντιδράσεων στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ.

Πληροφορίες, μάλιστα, από το υπουργείο αναφέρουν ότι πλέον έχουν επιλυθεί πρακτικά προβλήματα και υπήρξε συμφωνία και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο είναι προς το τέλος της επεξεργασίας του, με στόχο η δικαστική αστυνομία να στελεχωθεί και να αρχίσει να λειτουργεί από το 2018, στην Αθήνα και στον Πειραιά σε πρώτη φάση.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου