Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
Για τον νευραλγικό τομέα της Πολιτικής Προστασίας μιλάει σήμερα στην “δ” ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος επιχειρησιακής ετοιμότητας κ. Χρήστος Ευστρατίου. Και όπως σημειώνει, στις έκτακτες καταστάσεις και τα συμβάντα που αφορούν άμεσα τον τόπο, δεν υπάρχει περιθώριο για πολιτικές αντιπαραθέσεις. Επιπλέον, μιλάει για την συνεργασία με τους φορείς, τους εθελοντές, την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ αλλά και τους πόρους και τα μέσα που λείπουν από τις Περιφέρειες για την Πολιτική Προστασία.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Ευστρατίου είστε υπεύθυνος σε ένα πολύ απαιτητικό τομέα. Τελικά η πολιτική προστασία προσφέρεται για πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης;
Πράγματι, η Πολιτική Προστασία είναι ένας πολύ απαιτητικός και πολύ δύσκολος τομέας. Καθημερινά βρίσκεσαι σε ετοιμότητα, 24 ώρες το 24ωρο για οτιδήποτε συμβεί, από ένα ατύχημα, μια φωτιά ή άλλο έκτακτο περιστατικό. Σίγουρα το πρώτο… τηλέφωνο που θα χτυπήσει είναι το δικό μου και θα πρέπει να συντονιστούμε με τις αρχές, την αστυνομία, την πυροσβεστική, τους εθελοντές, τις υπηρεσίες, την πολιτική προστασία του Δήμου Ρόδου κ.λπ. Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει κάποια αντιπαράθεση σε αυτό τον τομέα. Γενικότερα, σε έκτακτες καταστάσεις και συμβάντα που αφορούν άμεσα τον τόπο, δεν υπάρχει περιθώριο για πολιτικές αντιπαραθέσεις.
• Είστε ικανοποιημένος από την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και ποιος είναι ο προγραμματισμός για την επόμενη περίοδο που ξεκινάει τώρα;
Ευτυχώς, αυτή η καλοκαιρινή περίοδος ήταν σχετικά καλή. Δεν είχαμε ιδιαίτερα έκτακτα περιστατικά εκτός από μερικές περιπτώσεις με φωτιές στην δυτική πλευρά του νησιού. Ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνες επειδή υπήρχαν δασικές περιοχές αλλά ο συντονισμός όλων των δυνάμεων, των αρχών, των εθελοντών, της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ κ.λπ. ήταν τόσο άμεση που αποδείχθηκε καταλυτική. Με τα φαινόμενα αυτά δεν παίζεις, δεν ξέρεις ποτέ πώς θα εξελιχθεί μία μικρή φωτιά και φυσικά πρέπει να είσαι σε πλήρη ετοιμότητα όλο το 24ωρο.
Αυτή την περίοδο εξετάζουμε τα αντιπλημμυρικά. Βέβαια, οι καιρικές συνθήκες είναι διαφορετικές στα δικά μας νησιά αλλά επειδή επίκειται αλλαγή του καιρού, εμείς τα παρακολουθούμε όλα χωρίς να χαλαρώνουμε ούτε λεπτό, διότι αυτή η περίοδος έχει άστατες καιρικές συνθήκες και μπορεί να συμβεί οτιδήποτε ανά πάσα στιγμή.
• Σας ικανοποιεί η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε έκτακτες καταστάσεις; Κατά την άποψή σας, έχουν λειτουργήσει ικανοποιητικά σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών;
Πάντα χρειάζονται βελτιώσεις, πάντα χρειάζεται προγραμματισμός και καλή συνεργασία. Μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, θα πρέπει να δούμε κι εμείς με άλλο… μάτι πλέον όλον τον προγραμματισμό και την προετοιμασία. Εκτιμώ πως χρειάζονται περισσότεροι πόροι στην Πολιτική Προστασία και όχι μόνον αρμοδιότητες και αν μπορούμε να λειτουργούμε με πιστοποιημένες εθελοντικές ομάδες, όπως σε ξένες χώρες και να μας δίδεται η δυνατότητα να προσλαμβάνουμε κόσμο και για την πρόληψη και για την καταστολή. Οι εθελοντές είναι το Α και το Ω. Μας βοηθούν παντού, σε έκτακτα περιστατικά, σε διάφορες δράσεις, έρχονται και μας βοηθούν αφιλοκερδώς. Χωρίς τους εθελοντές, τις εθελοντικές ομάδες δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε όσα κάνουμε και βεβαίως να είμαστε αποτελεσματικοί. Θεωρώ ότι το κομμάτι του εθελοντισμού πρέπει να το αναπτύξουμε περισσότερο και να ευαισθητοποιήσουμε τόσο την κοινωνία όσο και τα παιδιά μέσα από τα σχολεία, με ενημέρωση.
• Πώς κρίνετε την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών στο πλαίσιο του “Κλεισθένη” να δώσει στις Περιφέρειες την αρμοδιότητα του καθαρισμού των ρεμάτων -πλην των ρεμάτων στα δάση που ανήκουν στα Δασαρχεία- χωρίς όμως οι Περιφέρειες να έχουν τα θεσμικά εργαλεία, τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων και τους κατάλληλους πόρους και μέσα για να την ασκήσουν κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο;
Κοιτάξτε, πρόσφατα η ΕΝΠΕ κατέθεσε σχετικό υπόμνημα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου γι αυτό το ζήτημα. Εμείς θέλουμε να φέρουμε στα ρέματα την κανονικότητα που δεν υπάρχει για δεκαετίες. Ωστόσο, ενώ μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων στις Περιφέρειες όλης της χώρας, δεν μεταβιβάστηκαν ταυτόχρονα οι αντίστοιχοι πόροι παρά τη ρητή Συνταγματική πρόβλεψη. Επίσης, δεν προβλέπεται χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα, απαιτείται διάστημα ακόμη και 8-10 μηνών (από την ώρα της ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για να ξεκινήσει το έργο και με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οι Περιφέρειες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε λήψη μέτρων για έκνομες δραστηριότητες (καταπατήσεις) στα ρέματα. Οι Περιφέρειες σε όλη την χώρα, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε και είμαστε αποτελεσματικοί. Όμως, δεν μπορείς να αναλαμβάνεις μια αρμοδιότητα έτσι, γενικά και αόριστα, χωρίς τα κατάλληλα μέσα για να την ασκήσεις αποτελεσματικά. Εάν η αρμοδιότητα δεν συνοδεύεται ούτε από όλα όσα απαιτούνται, τους πόρους, τον εξοπλισμό κ.λπ. είναι δώρον-άδωρον. Εμείς ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν προλαβαίνουμε να εγκαταστήσουμε μια εργολαβία. Όλοι ξέρουμε πως για να εγκατασταθεί ένας εργολάβος, θέλει τουλάχιστον 10 μήνες. Οπότε, θα περάσει ο χειμώνας και δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε καμία παρέμβαση. Ζητήσαμε από όλους τους Δήμους των νησιών στην περιοχή ευθύνης μας να μας δώσουν αναλυτικά τα στοιχεία για τους καθαρισμούς που έχουν κάνει, εάν έχουν μελέτες κ.λπ. και περιμένουμε τις απαντήσεις. Ωστόσο, παρ’ όλο που δεν ήταν δική μας αρμοδιότητα, κάθε χρόνο στο νησί της Ρόδου, καθαρίζαμε τα ποτάμια σε διάφορες περιοχές όπως στην Κρεμαστή, στην Θολό, στην Απολακκιά με δικά μας έξοδα.
• Στη Ρόδο υπάρχουν εθελοντικές ομάδες που συνδράμουν πάντα στα έκτακτα συμβάντα. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσα από ασκήσεις και σεμινάρια συμβάλλει στην κατάρτιση των μελών των ομάδων αυτών. Πόσο ενισχύουν τελικά το ρόλο της πολιτικής προστασίας οι εθελοντές;
Οι εθελοντικές ομάδες είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Η προσφορά τους πολύτιμη και αναντικατάστατη. Το λέω εγώ που εκεί ανήκω και εκεί θα επιστρέψω όταν τελειώσω με τα πολιτικά. Ό,τι και να πω είναι λίγο γι’ αυτούς τους συμπολίτες μας που παίζουν κορόνα γράμματα την ζωή τους σε έκτακτες καταστάσεις, φωτιές ή πλημμύρες. Που δεν ξέρουν εάν θα γυρίσουν πίσω στα σπίτια τους και στα παιδιά τους. Που δεν εγκαταλείπουν το μέτωπο της φωτιάς μέχρι να σβήσει και η τελευταία σπίθα. Κι όλα αυτά χωρίς να πληρώνονται. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους η μοναδική αμοιβή είναι το κάθε δέντρο που θα καταφέρουν να σώσουν από τις φλόγες. Υπάρχει βέβαια και άλλη μια ομάδα, των Χωματουργών που είναι η αιχμή του δόρατος. Βάζουν τις περιουσίες τους και τον εαυτό τους μέσα στην φωτιά χωρίς κανένα όφελος. Δεν υπάρχουν λόγια γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Μόνο ευγνωμοσύνη και θαυμασμός για τη στάση ζωής τους.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συμβολή τους στη προστασία των νησιών μας, θα έρθει ακόμη πιο κοντά στις εθελοντικές ομάδες για να τις στηρίξει περισσότερο σε θέματα εκπαίδευσης, σεμιναρίων και σε ατομικό εξοπλισμό.
• Τι θα γίνει με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ; Η Περιφέρεια στηρίζει ενεργά την δράση και με χρήματα, αλλά χρειάζεται κινητοποίηση για να τεκμηριωθεί νομικά.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει αποδείξει εμπράκτως πως κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να στηρίξει την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Έχει δώσει 2 εκ. ευρώ για την λειτουργία της εταιρείας, αφού είναι ένα εργαλείο πολύ χρήσιμο για το νησί. Εμείς θέλουμε να συνεχιστεί η λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και για τα επόμενα χρόνια λέγοντας πως θα γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση κριθεί αναγκαία. Ο ίδιος ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, είναι ξεκάθαρος θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για να βρεθεί λύση και φυσικά όλοι θέλουμε να συνεχιστεί η λειτουργία της, καθώς θεωρούμε ότι είναι μια πολύ καλή δομή, και λειτουργεί πάντα πολύ καλά ως ομάδα. Εμείς βέβαια δεν έχουμε προσωπικό και μηχανήματα αλλά θα είμαστε στο πλευρό της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ διότι την χρειαζόμαστε και έχει αποδειχτεί αποτελεσματική σε κάθε περίπτωση.