Την συνολική σχεδίαση με στόχο, τόσο την αξιοποίηση του χώρου, όσο και την εξεύρεση λύσης, εξετάζει η δημοτική αρχή Ρόδου για τον ΟΚΑΝΑ.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γιώργος Τριάντος, υπάρχει περιθώριο σχεδιασμού και με εναλλακτικές λύσεις.
«Την εποχή που έγινε ο ΟΚΑΝΑ, ψάχναμε έναν χώρο για να στεγαστούν αυτές οι υπηρεσίες και τα προγράμματα. Κανονικά έπρεπε να βρεθεί ένας χώρος αφενός για να προφυλάξει αυτά τα άτομα και αφετέρου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένους λόγους.
Ωστόσο, επιλέχθηκε ένα πολύ κεντρικό σημείο της πόλης, στο παλιό νοσοκομείο Ρόδου. Όπως γνωρίζουμε, το κτήριο ανήκει στο υπουργείο Υγείας και παρά το γεγονός ότι έγιναν πολλές προσπάθειες στο παρελθόν, πολιτικές παρεμβάσεις κ.λπ. δεν προχώρησε τίποτε.
Όμως, στην πράξη αποδείχθηκε ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Π.χ. ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, διεκδίκησε ένα κομμάτι, το ανακαίνισε και το αξιοποίησε.
Όπως επίσης και το Τμήμα Υγιεινής της Περιφέρειας και άλλες υπηρεσίες που στεγάζονται εκεί. Το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε από την στιγμή που το νοσοκομείο ‘μετακόμισε’ σε νέο κτήριο. Εκτιμώ, πως εκείνη την στιγμή έπρεπε να παρθούν οι αποφάσεις –είτε δηλαδή να μεταφερθούν οι υπηρεσίες στο νέο κτήριο, είτε να πάνε κάπου αλλού, να περιφραχτεί ο χώρος.
Τώρα, δυστυχώς τα προβλήματα έχουν αυξηθεί, απαιτούνται πολλά κονδύλια για έξοδα ανακατασκευής και επιδιόρθωσης κ.λπ.» ανέφερε o κ. Τριάντος.
Όσον αφορά στο κομμάτι του ΟΚΑΝΑ, εξαρτάται βασικά από τον ίδιο τον οργανισμό –ούτε από τον Δήμο Ρόδου, ούτε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κ.λπ.
«Κατ’ αρχήν, απαιτείται να βρεθεί ένας αξιοπρεπής χώρος για να στεγαστεί ο ΟΚΑΝΑ. Ίσως, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε ειδικό κέντρο ‘ελεγχόμενης χορήγησης ουσιών’, όπου κάτω από τις προβλεπόμενες και απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής και επίβλεψης, θα μπορούν τα άτομα που συνεχίζουν να κάνουν χρήση, να την κάνουν με ελεγχόμενο τρόπο. Δεν θέλουμε να διαιωνίσουμε ένα υπάρχον πρόβλημα.
Αλλά να υπάρχει κι ένας σταθμός, ο οποίος να βοηθάει τα εξαρτημένα άτομα να ξεφύγουν από αυτή την μάστιγα που εξαπλώνεται με επικίνδυνους ρυθμούς. Το να έχουμε στην Ρόδο έναν σταθμό που να χορηγεί μεθαδόνη την οποία αργότερα, την χρησιμοποιούν με άλλους τρόπους (φιξάκια ή ανταλλαγή με άλλες ναρκωτικές ουσίες) δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν και φυσικά, δεν δίνει καμία λύση στο ζήτημα. Όλο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε κεντρικό επίπεδο αλλά αυτό, δεν σημαίνει πως κι εμείς, ως φορείς και αρχές, θα πρέπει να παραμείνουμε αδρανείς, παρακολουθώντας το πρόβλημα και αδιαφορώντας. Επομένως, πρέπει να βρεθεί ένας κατάλληλος χώρος για να λειτουργήσει με σύστημα.
Το να εκδίδουμε φυλλάδια ενημέρωσης και να κάνουμε ομιλίες… δεν έχουν πάντα αποτέλεσμα. Εδώ χρειάζεται συνεχής αγώνας, να πηγαίνουμε σε κάθε γειτονιά να καταγράφουμε τις ανάγκες και να μεριμνήσουμε όλοι μαζί για να αναπτύξουμε δράσεις συνολικά. Πρέπει να δώσουμε εναλλακτικές λύσεις και όχι ‘μπαλώματα’ ειδάλλως, αυτά τα εξαρτημένα άτομα, δεν θα ξεφύγουν ποτέ», είπε ο κ. Τριάντος.
Η δημοτική αρχή πάντως, έχει στα σχέδιά της να εξετάσει το θέμα ξανά με την συνδρομή των συναρμόδιων φορέων, στο άμεσο μέλλον.
https://www.dimokratiki.gr/02-10-2019/ta-schedia-toy-dimoy-rodoy-gia-ton-okana/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.