της Δήμητρας Κόκκορη
Μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης εκπέμπει για μία ακόμη χρονιά η Τήλος, που άνοιξε την αγκαλιά της και υποδέχτηκε προσφυγόπουλα και τις οικογένειές τους. Στο “πρώτο κουδούνι” της σχολικής χρονιάς, οι 11 μικροί μαθητές από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Συρία, την Παλαιστίνη και το Σουδάν πήραν τις τσάντες και τις μάσκες τους και κάθισαν στα θρανία, δίπλα στα παιδιά των κατοίκων του νησιού, που χρόνια τώρα στηρίζουν ανάλογες πρωτοβουλίες.
Αυτή την περίοδο, στην Τήλο φιλοξενούνται 25 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων τα 17 είναι παιδιά και οι οκτώ γονείς. Οι οικογένειες διαμένουν σε διαμερίσματα του νησιού, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε συνεργασία με ΜΚΟ και δήμους όλης της χώρας, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι 11 ανήλικοι φέτος παρακολουθούν μαθήματα στο δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο του νησιού, ενώ οι υπόλοιποι είναι μικρότερης ηλικίας.
Οι φωτογραφίες των προσφυγόπουλων που η φετινή σχολική χρονιά τους βρήκε πίσω από τα θρανία ενός κανονικού σχολείου έπειτα από πολύ καιρό, έκαναν τον γύρο του διαδικτύου. Πολλοί ήταν εκείνοι οι χρήστες των social media που έσπευσαν να συγχαρούν τον δήμο και την κοινωνία της Τήλου για την πρωτοβουλία τους. Δεν έλειψαν, ωστόσο, και τα αρνητικά σχόλια από χρήστες που βρήκαν την ευκαιρία για να εκφράσουν τα πιο σκοτεινά συναισθήματά τους, απέναντι σε μικρά παιδιά και να κατηγορήσουν τον δήμο, φέρνοντας ως “παράδειγμα προς μίμηση” εκείνους τους κατοίκους στα Καμένα Βούρλα, που εναντιώνονται στην εγκατάσταση ανήλικων προσφύγων στην περιοχή τους.
“Θα είναι πιο όμορφη η ζωή τους αν ανοίξουν την καρδιά τους και αφήσουν την αγάπη να τους κυριεύσει. Εμείς στο νησί δεχόμαστε αγάπη απ’ αυτούς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα από τα παιδιά. Εμείς θέλουμε να ανήκουμε στην ομάδα των ανθρώπων που έχουν σκοπό της ζωής τους την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θέλουμε οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά μας και συναναστρεφόμαστε να είναι ευτυχισμένοι, πόσο μάλλον τα παιδιά”, απαντά η δήμαρχος της Τήλου, Μαρία Καμμά- Αλιφέρη στους επικριτές, μέσω του enikos.gr.
Είναι σημαντικό, όπως τονίζει εξάλλου, το γεγονός ότι οι όποιες αντιδράσεις δεν προήλθαν από την κοινωνία της Τήλου, η οποία από τη πρώτη στιγμή έχει αγκαλιάσει τέτοιες πρωτοβουλίες. “Πίστευα ότι τα είχαμε αφήσει πίσω μας ως κοινωνία”, σχολιάζει, προσθέτοντας ότι “δεν δεχόμαστε και δεν μας επηρεάζουν αρνητικά σχόλια. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε”.
Όπως εξηγεί η κ. Καμμά μιλώντας στο enikos.gr, “θέλουμε μέσα από το πρόγραμμα οι πρόσφυγες να γνωρίσουν το νησί μας, να μπορέσουν να βρουν δουλειά και να ενσωματωθούν, να μείνουν. Αυτό που έκαναν οι συγγενείς μου όταν έγιναν οικονομικοί μετανάστες στην Αμερική” και προσθέτει πως η Τήλος μπορεί να υποστηρίξει αυτούς τους ανθρώπους, “είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας μας”.
Η κ. Μαρία Καμμά-Αλιφέρη
Από το 2016, που ξεκίνησε το πρόγραμμα ESTIA, περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν φιλοξενηθεί στη χώρα μας. Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 22.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται σε διαμερίσματα σε 21 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος.
Πηγή : enikos.gr