Τοπικές Ειδήσεις

Κατέπλευσε χθες το κρουαζιερόπλοιο «World Explorer» – Aναμένονται άλλα τέσσερα μέχρι το τέλος του 2020

Τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα προβλεπόμενα μέτρα κατέπλευσε χθες 1 Οκτωβρίου στο τουριστικό λιμάνι της Ρόδου το κρουαζιερόπλοιο World Explorer, μεταφέροντας 29 επιβάτες κυρίως Γερμανούς.
Το MS World Explorer, της πορτογαλικής εταιρείας Mystic Cruises, είναι εξοπλισμένο με περιβαλλοντικά βιώσιμη και πρωτοποριακή τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τη Rolls- Royce. Έχει κατασκευαστεί το 2019 στην Πορτογαλία.
Να σημειωθεί ότι το World Explorer, ήταν το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που επισκέφθηκε τη Ρόδο, μετά την καραντίνα, στις 18 Σεπτεμβρίου 2020, μεταφέροντας 61 άτομα επιβάτες και 85 άτομα πλήρωμα.
Μέχρι το τέλος του έτους, πέρα από τη χθεσινή, έχουν προγραμματιστεί άλλες τέσσερις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων. Στις 6 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να καταπλεύσει στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Costa Diadema και η αμέσως επόμενη προγραμματισμένη άφιξη είναι στις 22 Νοεμβρίου οπότε και αναμένεται να καταπλεύσουν στη Ρόδο δύο κρουαζιερόπλοια της εταιρείας MSC, το Poesia και το Fantasia.
Στις 16 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η τελευταία προσέγγιση κρουαζιερόπλοιου για το 2020, την οποία θα εκτελέσει το MSC Poesia, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται στο ενδιάμεσο κάποια έκτακτη προσέγγιση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2021 οι επιβάτες που θα επιλέξουν διακοπές με κρουαζιερόπλοιο θα είναι σαφώς μειωμένοι καθότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα επηρεάσουν και την επόμενη τουριστική περίοδο. Ωστόσο, ως γνωστόν, η κρουαζιέρα, ως κλάδος απαιτεί προγραμματισμό άνω της διετίας. Η επανεκκίνηση έστω και… δειλά της κρουαζιέρας, είναι ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα εν μέσω τέτοιας κρίσης που ανάγκασε τις εταιρείες να κρατήσουν δεμένα τα πλοία τους και να χάσουν τεράστια ποσά σε όλο τον κόσμο.
Με βάση τις τάσεις πάντως, σημαντική μερίδα τουριστών δείχνει σαφή προτίμηση σε πλοία μικρότερου μεγέθους, συμπεριλαμβανόμενων ιστιοπλοϊκών και γιοτ, που προσεγγίζουν προορισμούς ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, τους οποίους τα μεγάλα πλοία δεν μπορούν να προσεγγίσουν, μεταφέροντας μικρότερο αριθμό επιβατών, ανώτερης/ανωτάτης οικονομικής τάξης και επιπλέον τηρούνται ευκολότερα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Για το λόγο αυτό θεωρείται δεδομένη η ένταξη στα μελλοντικά δρομολόγια των εταιρειών κρουαζιέρας που διαθέτουν στόλους μικρότερου μεγέθους πλοίων, νέων, μικρότερων ελληνικών προορισμών, τους οποίους σήμερα δεν προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια.
Οι μεγάλες εταιρείες, έχουν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό και έχουν ανακοινώσει ήδη τα προγράμματά τους για το 2022, το οποίο κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις. Η Azamara Cruises αυξάνει τα ταξίδια της στην ανατολική Μεσόγειο κι έτσι τα πολυτελή πλοία της θα προσεγγίσουν, μεταξύ άλλων και τη Ρόδο. Αξίζει να σημειωθεί πως στον τομέα της κρουαζιέρας εφαρμόζονται εξαιρετικά αυστηρά παράλληλα με την κατάθεση στα λιμάνια προορισμού του ‘’Code of COVID’’, δηλαδή κανόνες λειτουργίας του πλοίου.
Ανάμεσα στα μέτρα που εφαρμόζονται είναι:
1.Ειδικά πιστοποιητικά υγείας από γιατρό για όλους τους επιβάτες άνω των 65.
2.Screening-θερμομέτρηση για τους επιβάτες και το πλήρωμα στο ξεκίνημα της κάθε κρουαζιέρας αλλά και ημερησίως κατά την διάρκεια.
3. Ανάπτυξη νέων διαδικασιών check-in έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα homeport terminals με προκαθορισμένες ώρες check-in όπως γίνεται στα μεγάλα μουσεία ανά τον κόσμο.
4.Ειδική ενημέρωση ως προς την ατομική καθαριότητα πάνω στο πλοίο
5.Νέες διαδικασίες απολύμανσης όλων των χώρων (διάδρομοι, εστιατόρια, WC κτλ.) που πραγματοποιούνται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα με ειδικά για την περίσταση καθαριστικά/απολυμαντικά.
6.Νέες διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης δύο φορές την ημέρα σε όλες τις καμπίνες με ειδικά αλκοολούχα διαλύματα ή/και ειδικά συστήματα φιλτραρίσματος του αέρα.
7. Νέα βελτιωμένα συστήματα αερισμού και κλιματισμού για τα δωμάτια με ειδικά απολυμαντικά φίλτρα κάτω των 0,007 micron
8. Νέες διαδικασίες fogging στις άδειες καμπίνες και πριν την έναρξη του κάθε ταξιδιού.
9. Ειδική διαδικασία στο σερβίρισμα φαγητού και τον μπουφέ που αναστέλλεται η συνήθη λειτουργία του (μάσκες και γάντια σε όλο το προσωπικό).
10.Μείωση στις χωρητικότητες των εκδρομικών λεωφορείων κατά 50% για να επιτευχθεί το social distancing.
11. Δημιουργία και ενίσχυση των ιατρικών εγκαταστάσεων με τεστ αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού.
12.Στους χώρους κοινού θα πρέπει να ακολουθείται μια διαδικασία απολύμανσης με λεπτομερές σκούπισμα με νοσοκομειακού τύπου αλκοολούχα απολυμαντικά ως εξής: χώροι συνάθροισης κοινού 2-10 φορές καθημερινά, ασανσέρ κάθε δύο ώρες, spa & γυμναστήριο τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα (απαραίτητη η χρήση μάσκας). Άλλα σημεία όπως χερούλια, σκάλες, κουμπιά κτλ. θα πρέπει να απολυμαίνονται κάθε ώρα ή και συχνότερα σε ώρες αιχμής. Επίσης όλα τα πατώματα θα καθαρίζονται σε καθημερινή βάση.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου