Για την σοβαρή έλλειψη αναισθησιολόγων (και όχι μόνον) κάνει λόγο το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», με σοβαρή αιτία την έλλειψη οικονομικών κινήτρων, που οδηγεί αρκετούς ιατρούς προς τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας μια «αιμορραγία» στο ΕΣΥ και ιδίως στα περιφερειακά νοσοκομεία, που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, όπως αυτή του αναισθησιολόγου. Η κυβέρνηση, θέλοντας άμεσα να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα και να θωρακίσει το ΕΣΥ ενόψει και του χειμώνα, ετοιμάζεται να καταθέσει έκτακτη τροπολογία εντός των επόμενων 24ώρων, με την οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα μετακίνησης αναισθησιολόγων σε νοσοκομεία εκτός Αττικής με αποζημίωση ύψους 250 ευρώ ανά εφημερία, ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από την ισχύουσα αποζημίωση σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Λύνεται όμως με τροπολογίες το πρόβλημα; Εδώ και χρόνια λέγονται και γράφονται πολλά για την «αιμορραγία» Ελλήνων γιατρών προς το εξωτερικό, ενώ οι χρόνιες παθογένειες του συστήματος υγείας της χώρας μας δεν επιτρέπουν να γίνει ελκυστικό, καθώς λείπουν προς το παρόν τα «κίνητρα επανόδου». Ετσι, ο αριθμός των γιατρών που αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό παραμένει υψηλός, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το brain drain υψηλού επιστημονικού δυναμικού που βιώνει την τελευταία δεκαετία η χώρα μας. Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι γιατροί επιλέγουν να μεταναστεύσουν έχουν να κάνουν με τη δυσκολία εύρεσης εργασίας, με την ανασφάλεια και έλλειψη προοπτικής καριέρας (βλέπε επικουρικοί γιατροί με μονοετείς συμβάσεις) αλλά και τις πολύ χαμηλές αποδοχές. Στην Ελλάδα, ο βασικός μισθός ενός επιμελητή Β΄ στο ΕΣΥ είναι περίπου 1.200 ευρώ και ενός διευθυντή με τουλάχιστον 15 χρόνια προϋπηρεσία, περίπου 1.900 ευρώ. Την ίδια ώρα ένας μισθός νέου γιατρού σε χώρα της Δυτικής Ευρώπης είναι τουλάχιστον 4.000 ευρώ. Οσο υψηλό και να είναι το κόστος ζωής και πάλι ο μισθός είναι καλύτερος σε σχέση με την Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι περισσότερο πολύπλοκο και χρειάζεται λύση μόνιμη, καθώς η τροπολογία σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ, αποτελεί ένα ενισχυτικό μέτρο και όχι μόνιμο. Και να ήταν μόνο οι αναισθησιολόγοι που λείπουν από τα νησιά…
Είναι πιο περίπλοκο
Από:
news room
Σχετικά
- Γ. Χατζημάρκος: “Είναι ομάδα νίκης, είναι ομάδα προοπτικής, είναι ομάδα που θέλει, ξέρει και μπορεί να πάει το… Παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η πρώτη ανοικτή εκδήλωση παρουσίασης των 117…
- Μ. Κόνσολας: «Όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή των πολιτών τόσο πιο μεγάλες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης της… Από την Τήλο, συνεχίζοντας με αμείωτη ένταση την προεκλογική του δραστηριότητα, ο…
- Γ. Χατζημάρκος : «Στα παιδιά οφείλουμε τον πιο υπεύθυνο, τον πιο δημιουργικό εαυτό μας. Με έργα και πράξεις. Μαζί με τη νέα σχολική χρονιά, ξεκινά και η νέα προγραμματική περίοδος…
- Αυτές είναι οι πιο κερδοφόρες τουριστικές επιχειρήσεις - Ποιες βρίσκονται στη Ρόδο Οι δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις Rent a car στην Ελλάδα, ήταν οι δύο…