• Ειδική συνεδρίαση για την επένδυση στην νέα μαρίνα Ρόδου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου
Οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, η επέκταση του κλειστού γυμναστηρίου Καλλιθέας και η αφαίρεση των γαλάζιων σημαιών από τις παραλίες του νησιού, απασχόλησαν την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα, η οποία διεξήχθη σε σχετικά ήρεμους τόνους, αντίθετα με όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Αρχικά ο κ. Κολιάδης δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, μονοθεματική συνεδρίαση για την επένδυση στην νέα μαρίνα Ρόδου. Στη συνεδρίαση θα παραβρεθούν εκπρόσωποι των επενδυτών και διαφόρων τοπικών φορέων.
Επίσης ο δήμαρχος δήλωσε ότι διάφοροι πολίτες τον ενημέρωσαν εγγράφως ότι δεν γνώριζαν το περιεχόμενο της ανοιχτής επιστολής του πρώην νομάρχη Δωδεκάνησου Γιάννη Παρασκευά (για την επένδυση στη μαρίνα) την οποία φέρονται να προσυπογράφουν. «Θα είναι μία καλή ευκαιρία να συζητήσουμε για ό,τι έχει να κάνει με την επένδυση της νέας μαρίνας», είπε ο κ. Κολιάδης και ζήτησε συγγνώμη από τον πρώην δήμαρχο Στάθη Κουσουρνά καθώς στη συνεδρίαση λογοδοσίας, είχε δηλώσει ότι επί των ημερών του είχαν αλλάξει οι συντελεστές δόμησης.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο 17ο παγκόσμιο συνέδριο του δικτύου πόλεων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO (OWHC) που πραγματοποιήθηκε στην Κόρδοβα της Ισπανίας. O κ. Κολιάδης πραγματοποίησε ομιλία στο κλείσιμο του συνεδρίου, αναλύοντας από πολιτική σκοπιά τα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια των πολυήμερων εργασιών.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αναδείχθηκε στο συνέδριο η ανάγκη να διατηρηθεί «η ζωή» στις μεσαιωνικές πόλεις. Σημείωσε ότι τα προβλήματα είναι λίγο πολύ κοινά. Εκείνο όμως που προέχει είναι να διαφυλαχθεί η καθημερινότητα των μονίμων κατοίκων προκειμένου να μην ερημώσουν (οι μεσαιωνικές πόλεις).
Ο τουρισμός, όπως δήλωσε θα προσαρμοστεί στον κανονισμό λειτουργίας της Μεσαιωνικής Πόλης και όχι το αντίστροφο.
Τέλος ο κ. Κολιάδης δήλωσε ότι η Ρόδος θα διεκδικήσει τη φιλοξενία του συνεδρίου το 2028 με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την ένταξη της Μ. Πόλης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (1988). Θα είναι δε η δεύτερη φορά που η Ρόδος θα έχει φιλοξενήσει το συνέδριο. Η πρώτη φορά ήταν το 2003 επί δημαρχίας Γιώργου Γιαννόπουλου.
Η συγκεκριμένη διοργάνωση, όπως δήλωσε ο κ. Κολιάδης έχει αφήσει εποχή. Τέλος, ο δήμαρχος δήλωσε ότι ενημέρωσε την υπουργό Πολιτισμού για τη διεκδίκηση του συνεδρίου με την κυρία Μενδώνη να εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη της και να τον παροτρύνει να το κάνει, λέγοντας ότι το Υπουργείο θα στηρίξει την διοργάνωση.
Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην επέκταση του κλειστού γυμναστηρίου της Καλλιθέας που έγινε σε χρόνο ρεκόρ, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, προκειμένου να φιλοξενήσει το περασμένο Σαββατοκύριακο τους αγώνες Final four.
Ο κ. Κολιάδης αναφέρθηκε στην συγχαρητήρια επιστολή που έστειλε για τον ίδιο ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών. Δήλωσε ότι η επέκταση του γυμναστηρίου θα έχει ολοκληρωθεί πριν την 19η Οκτωβρίου προκειμένου να φιλοξενηθεί στο συγκεκριμένο χώρο το ευρωπαϊκό παιχνίδι του Κολοσσού.
Η συνολική χωρητικότητα θα ανέρχεται στα 3.000 άτομα και στόχος είναι να προσκληθεί η εθνική ομάδα μπάσκετ για τους προκριματικούς της αγώνες.
Επίσης ο Α. Κολιάδης σχολίασε τη ζημιά που υπέστη η μπασκέτα, έπειτα από «κάρφωμα» ενός παίκτη. Υποστήριξε ότι οι συγκεκριμένες μπασκέτες είναι δεκαετίας και ότι ήδη έχουν παραγγελθεί καινούργιες από την Κίνα, υψηλών προδιαγραφών.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης, δήλωσε ότι ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΡΜ.Α.Ε. ενημέρωση αναφορικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την επέκταση του γυμναστηρίου, πόσες θέσεις θα έχει και αν θα διαθέτει άδεια πυροπροστασίας.
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Α. Καμπουράκη, κ. Τηλέμαχος Καμπούρης ρώτησε ποιος ενέκρινε την στατικότατα της μεταλλικής κατασκευής που τοποθετήθηκε για την επέκταση της χωρητικότητας. Σημείωσε ότι η στατική επάρκεια δεν έπρεπε να πιστοποιηθεί από τη ΔΕΡΜ.Α.Ε. αλλά από εξωτερικό συνεργάτη.
Στις ερωτήσεις απάντησε ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ.Α.Ε. Βαλάντης Λάμπης ξεκαθαρίζοντας αρχικά ότι υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη (από την μηχανικό της ΔΕΡΜ.Α.Ε.) για την επέκταση της χωρητικότητας του γυμναστηρίου και την εγκατάσταση της κατασκευής (για τη στατιστική επάρκεια της οποίας υπογράφει η ίδια μηχανικός). Πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για την υλοποίηση του έργου και ανάδοχος είναι η Playmaker Factory και ο κ. Πάππας Ιωάννης. Η σύμβαση έχει υπογραφεί στις 9 Σεπτεμβρίου του 2024 και έχει λάβει αριθμό πρωτοκόλλου. Πρόκειται μάλιστα για διεθνή σύμβαση που έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της Ε.Ε. Δεν απάντησε όμως ξεκάθαρα για την προμήθεια και αντικατάσταση της ξυλείας. Είπε ότι δεν έχει γίνει καμία αντικατάσταση του ξύλινου παρκέ. Το γυμναστήριο όπως είπε ο κ. Λάμπης προοριζόταν για το ευρωπαϊκό παιχνίδι του Κολοσσού και όχι για το Final four.
Παρόλα αυτά έγινε μία μεγάλη προσπάθεια για να φιλοξενηθούν οι αγώνες και να επεκταθεί η χωρητικότητα του γυμναστηρίου στις 2000 θέσεις με την τοποθέτηση της πρώτης κερκίδας η οποία έλαβε τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις/ πιστοποιήσεις.
Μέχρι τις 19 Οκτωβρίου θα έχει τοποθετηθεί και η δεύτερη κερκίδα με επιπλέον 1000 θέσεις, ώστε η χωρητικότητα του γυμναστηρίου να ανέρχεται στα 3.000 άτομα.
Τέλος, ο κ. Λάμπης είπε ότι το γυμναστήριο έχει λάβει πλέον πιστοποιητικό ενεργής πυροπροστασίας.
Ακολούθως ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό πρόβλημα δηλώνοντας ότι η κεντρική διοίκηση δεν έχει προβεί σε απολύτως καμία ενημέρωση σχετικά με τη διαχείριση του φαινομένου, ενώ τα πάρκα και οι υπαίθριοι χώροι (εσχάτως και ο χώρος πίσω από την Περιφέρεια) εξακολουθούν να είναι γεμάτοι μετανάστες.
Για μία ακόμη φορά δήλωσε ότι τάσσεται κατά της δημιουργίας μόνιμης δομής στη Ρόδο. Στον κ. Κολιάδη ο κ. Δημήτρης Ζαννεττούλης, μέλος της ελάσσονος μειοψηφίας δήλωσε ότι φημολογείται πως με αντάλλαγμα την επιστροφή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, θα δεχθεί την δημιουργία κλειστής δομής μεταναστών.
Ο κ. Τηλέμαχος Καμπούρης ζήτησε από τον δήμαρχο να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για τη συνάντησή του με την Εισαγγελέα σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα. Ο κ. Κολιάδης απάντησε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση τους έκανε όλους …σοφότερους, καθώς αναδείχθηκαν ο ρόλος και οι ευθύνες της κεντρικής διοίκησης. Σχολίασε την απουσία των μελών της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου από την συνάντηση, παρόλο που τους κάλεσε προφορικά. Ο κ. Καμπουράκης απάντησε ότι δε έλαβε καμία επίσημη πρόσκληση και ότι δεν μπορούσε να πάρει μέρος σε μία συνάντηση χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο χαρακτήρας της.
Το τέλος ανθεκτικότητας
Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε και το θέμα του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Ο κ. Κολιάδης δήλωσε ότι ήταν το πρώτο θέμα που έθεσε αναλαμβάνοντας την προεδρία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου. Είπε επίσης ότι θα γίνει εκτενής συζήτηση και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στη Ρόδο. Ανέφερε δε ότι το τέλος πρέπει να επιστρέψει στον τόπο και συμπλήρωσε ότι δεν έχει σημασία αν θα λάβει το τέλος ο πρώτος ή ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης. Αρκεί να επιστρέψει στον τόπο. Ο στόχος για το δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπως δήλωσε ο κ. Κολιάδης, είναι κοινός.
Η συνένωση των ΔΕΥΑ
Ομοφώνως εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο το ψήφισμα για τις συνενώσεις των ΔΕΥΑ και της ΔΕΥΑ Ρόδου. Εισηγητής του θέματος ήταν ο πρόεδρος ΔΕΥΑΡ κ. Σωτήριος Βαγιανός, ενώ στη συνεδρίαση συμμετείχε διαδικτυακά ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της πανελλήνιας Ένωσης των ΔΕΥΑ, κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος φώτισε όλες τις πτυχές του θέματος με εμπεριστατωμένο τρόπο και απάντησε σε ερωτήσεις που έθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι.
Οι παραλίες
Ερώτηση για την απώλεια έξι γαλάζιων σημαιών από παραλίες της Ρόδου (Ενυδρείο/άγαλμα Διαγόρα, Ενυδρείο/Grand Hotel, Έλλη, Καζίνο, Τσαμπίκα και Συμιακή) υπέβαλε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Τηλέμαχος Καμπούρης προς τον δήμαρχο Αλέξανδρο Κολιάδη.
Ο προϊστάμενος του τμήματος περιβάλλοντος του δήμου Ρόδου, Ηλίας Αργύρης, ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους χάθηκαν οι γαλάζιες σημαίες. Είπε ότι τo 2023 είχαν βραβευθεί 22 ακτές της Ρόδου και φέτος βραβεύθηκαν 16, καθώς είχαν αφαιρεθεί οι έξι.
Είπε ακόμη ότι η παραλία Τσαμπίκα που έχει περιέλθει στην δικαιοδοσία της ΕΤΑΔ χωρίστηκε σε δύο μέρη και συγκεκριμένα στην παραλία Τσαμπίκα και στην Παραλία Συμιακή καθώς με το …τέχνασμα αυτό, η Ρόδος εξασφάλισε μία ακόμη γαλάζια σημαία. Βασική αιτία για την απώλεια των γαλάζιων σημαιών, όπως είπε ο κ. Αργύρης, είναι η μη ναυαγοσωστική κάλυψή τους.
Διαπιστώθηκαν ωστόσο και άλλα οργανωτικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την οργάνωσή τους σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν να κάνουν με την παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους (συμπεριλαμβανομένων των ΑΜΕΑ), καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών. Το Τμήμα Περιβάλλοντος του δήμου, όπως είπε ο κ. Αργύρης, έπειτα από σχετικές οδηγίες της δημοτικής αρχής θα προβεί στη σύνταξη ενός μητρώου παραλιών με όλα τα γεωμορφολογικά στοιχεία, πολιτιστικά, οικονομικά… που θα μπορεί να αξιοποιείται στη σύνταξη μελετών κοκ.
Ο κ. Καμπουράκης είπε ότι η έλλειψη ναυαγοσωστικής κάλυψης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είπε επίσης ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να διεκδικήσει πίσω τις παραλίες που περιήλθαν στη δικαιοδοσία της ΕΤΑΔ, ενώ δεν θα έπρεπε. Συμφώνησε με τη θέση αυτή ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης. Είπε μάλιστα ότι η ΕΤΑΔ έχει φτάσει σε σημείο να δίνει άδειες χρήσης σε σημεία που δεν έχει καμία απολύτως δικαιοδοσία, όπως π.χ. στο πεζοδρόμιο στην περιοχή της Ψαροπούλας που ανήκει στον τομέα ευθύνης του δήμου Ρόδου.
Τέλος, ο κ. Καμπουράκης δήλωσε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ότι δεν λαμβάνει τις προσκλήσεις για τις συνεδριάσεις, με τον κ. Κασσάπη να λέει ότι πρόκειται για σοβαρό ζήτημα το οποίο και θα εξετάσει.