Τοπικές Ειδήσεις

Πολύτιμη η συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Νοσοκομείο Ρόδου

• 2.000 μαστογραφίες γυναικών πραγματοποιήθηκαν το πρώτο 9μηνο του 2024 στο Γ.Ν.Ρ. • «Το εθνικό πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, είναι από τις καλύτερες ενέργειες που εφάρμοσε το υπουργείο Υγείας», δηλώνει η γιατρός

Ο Οκτώβριος είναι παγκοσμίως ο μήνας που είναι αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού, μια νόσος που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως με περίπου 2,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Ο καρκίνος του μαστού όμως μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αρκεί να εντοπιστεί έγκαιρα.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, αν και η μέση ηλικία εμφάνισης έχει πέσει ηλικιακά και είναι σε νεότερες ηλικίες ακόμη κάτω των 50 ή 40 ετών, όπως δήλωσε στη «δ» η Λιάνα Σουλούνια, διευθύντρια του Ακτινολογικού εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, προσθέτοντας ότι η έγκαιρη διάγνωση μέσω προληπτικών εξετάσεων και η χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας σε αρχικό στάδιο έχει τη μεγαλύτερη σημασία, γιατί εξασφαλίζει την ίαση στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων.
«Βέβαια πάντα αυτό που λέμε είναι ότι ο κύριος παράγοντας επικινδυνότητας είναι η αύξηση της ηλικίας, δηλαδή η μεγαλύτερη πιθανότητα έχει η 60+ γυναίκα από τις 40άρες. Αλλά παρόλα αυτά όμως είναι αρκετά συχνό… Το εθνικό πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τις μαστογραφίες έχει ενεργοποιήσει και τις γυναίκες οι οποίες δεν ήταν ευαισθητοποιημένες να μπουν στη διαδικασία να πάρουν το παραπεμπτικό από το γιατρό τους, οπότε δεν έκαναν την εξέταση. Για κάποιο τρόπο όταν παραλαμβάνουν αυτό το παραπεμπτικό από το υπουργείο θεωρούν ότι είναι και υποχρέωσή τους να το εκτελέσουν και έτσι έχουμε καταφέρει με αυτόν τον τρόπο να σώσουμε πάρα πολλές γιατί βρήκαμε ευρήματα σε γυναίκες που σε σχετικά μεγάλη ηλικία και εξετάσθηκαν για πρώτη φορά. Μπορώ να πω ότι αυτή η ενέργεια ίσως να ήταν από τις καλύτερες που έχει κάνει το υπουργείο Υγείας. Με αυτά τα δωρεάν παραπεμπτικά κατά κάποιο τρόπο είναι πιο επιτακτικό στις γυναίκες να εκτελέσουν την εξέταση», όπως επεσήμανε.
Όπως εξήγησε η κα Σουλούνια, η οποία είναι και εφημεριακή ιατρός, αλλά και από το 2002 η μοναδική γιατρός που εκτελεί τις μαστογραφίες, από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα (9μηνο) οι γυναίκες που εξυπηρετήθηκαν είναι κατά μέσο όρο 2.000.
Η Ελλάδα υλοποιεί για πρώτη φορά ένα εκτεταμένο πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου που διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν. Το Υπουργείο Υγείας υλοποιεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματά», το οποίο παρέχει δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες ηλικίας 45 έως 74 ετών. Το πρόγραμμα αφορά 1,4 εκατομμύρια γυναίκες και προσφέρει δωρεάν εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας, δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος και δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα. Αυτό το πρόγραμμα έχει ως στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να θωρακίσουν την υγεία τους. Σημειώνεται, ότι το παραπεμπτικό εκδίδεται αυτόματα μέσω του ΑΜΚΑ, και οι εξετάσεις είναι εντελώς δωρεάν για ασφαλισμένες και ανασφάλιστες γυναίκες.
ΤΟ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΝΑι
Η κα Σουλούνια αναφέρθηκε και στη δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, που αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και τη χρηματοδότηση και κατασκευή του επωμίζεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τονίζοντας ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στη βοήθεια των ασθενών, ώστε να αποφεύγουν την ταλαιπωρία και τα έξοδα προς την ηπειρωτική χώρα, όπως βοήθησε τους Ροδίτες και τους Δωδεκανήσιους γενικότερα και η δημιουργία του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, όπου ογκολογικοί και αιματολογικοί ασθενείς δέχονται θεραπεία.
Σε συνδυασμό με τη δημιουργία και του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, που επίσης στηρίζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι υπηρεσίες της, οικονομικά αλλά και μελετητικά, οι ογκολογικοί ασθενείς των νησιών μας θα έχουν επαρκή περίθαλψη, πολύ κοντά στον τόπο τους.
«Ήταν ένα σημαντικό βήμα που έκανε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, γιατί είναι διαφορετικό ο ασθενής να είναι στο οικείο περιβάλλον, στο σπίτι του. Μέχρι τώρα χωλαίναμε στο Ακτινολογικό. Εγώ είμαι ευχαριστημένη, γιατί το βλέπω πολύ ψηλά στην ατζέντα της ΠΝΑι, η οποία μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και σε διάφορα θέματα που αντιμετωπίζουμε και στο Νοσοκομείο. Εκτιμώ ότι αυτό το Τμήμα θα βοηθήσει όχι μόνο τους Ρόδιους, αλλά γενικότερα τους Δωδεκανήσιους συμπολίτες μας και θα είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο βήμα, ώστε να αποτρέπεται η φυγή του κόσμου για θεραπείες στα υπόλοιπα κέντρα», είπε σχετικά η διευθύντρια του Ακτινολογικού εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου