Σε χειρότερη κατάσταση από ποτέ βρίσκονται τα νοσοκομεία όλης της χώρας. Η απογύμνωση των μονάδων είναι πλέον έντονη, με τους υγειονομικούς να μην προσβλέπουν σε ένα καλύτερο μέλλον, αφού οι μειωμένοι προϋπολογισμοί δεν καλύπτουν ακόμη και βασικές ανάγκες. Γιατροί, υγειονομικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό μετρούνται στα… δάχτυλα, οι περισσότερες κλινικές υπολειτουργούν και αρκετές κλείνουν, σε μηχανήματα που παθαίνουν βλάβες μπαίνει «λουκέτο», ενώ οι ελλείψεις υλικών και φαρμάκων είναι καθημερινό φαινόμενο. Η οικονομική στενότητα έχει επηρεάσει ακόμη και το σιτηρέσιο των ασθενών, ενώ εξαιτίας της ελλιπούς φύλαξης των ιδρυμάτων έχουν αυξηθεί σε πολλά από αυτά οι κλοπές εις βάρος ασθενών, συγγενών τους αλλά και γιατρών. Το ξεχαρβάλωμα του δημόσιου συστήματος Υγείας έγινε αντιληπτό στο πανελλήνιο την Πέμπτη, όταν ένας παιδόφιλος έφθασε ανενόχλητος σε θάλαμο του Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας όπου νοσηλευόταν ένα εξάχρονο παιδί και επιχείρησε να ασελγήσει σε βάρος του. Το περιστατικό αυτό κατέδειξε ότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν υστερούν πια μόνο στο κομμάτι της περίθαλψης αλλά και σε αυτό της ασφάλειας των νοσηλευομένων.
Κρούσματα κλοπών
«Το μοναδικό νοσοκομείο όπου δεν υπάρχει ασφάλεια, δηλαδή σεκιούριτι, είναι το Κρατικό της Νίκαιας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξημένα κρούσματα κλοπών ενάντια σε ασθενείς, συνοδούς, γιατρούς και προσωπικό» καταγγέλλει ο επιμελητής Α’ Νευροχειρουργικής και εκπρόσωπος των γιατρών στο Νοσοκομείο Νίκαιας κ. Πάνος Παπανικολάου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί όχι μόνο του συγκεκριμένου νοσοκομείου αλλά και οι νοσηλευτές κλειδώνουν τα γραφεία τους όταν κάνουν επίσκεψη σε θαλάμους ασθενών. Μόνο όσοι έχουν ακόμη γραμματέα δεν μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία. Κι αυτή όμως η ειδικότητα σπανίζει στα ελληνικά νοσοκομεία του 2015, όπως αναφέρει ο χειρουργός, διευθυντής της Κλινικής Μαστού του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» και πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος. «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, όχι μόνο ιατρονοσηλευτικού αλλά και διοικητικού. Δεν υπάρχουν γραμματείς, οι οποίοι είναι ιδιαιτέρως σημαντικοί για τη σωστή λειτουργία ενός νοσοκομείου» εξηγεί και προσθέτει: «Δεν είναι δυνατόν στην εποχή μας να μην είναι πλήρως αρχειοθετημένες οι ιατρικές πράξεις, το ιστορικό των ασθενών και οι συμβουλές που τους δίδονται. Εν έτει 2015 οι ασθενείς φεύγουν από ένα ελληνικό νοσοκομείο παίρνοντας μαζί τους κάποια χαρτιά στα οποία αναφέρεται περιληπτικά το ιστορικό τους από χέρι γιατρού. Είναι δυνατόν;».
Στενάζουν από ελλείψεις
«Στεγνά» είναι τα νοσηλευτικά ιδρύματα από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό έχει ως συνέπεια την υπολειτουργία ή ακόμη και το κλείσιμο μονάδων και κλινικών. Οπως τονίζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, το πρόβλημα αναμένεται να γίνει εντονότερο προς το τέλος του χρόνου, οπότε θα λήξουν οι συμβάσεις επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών, ενώ εκατοντάδες υγειονομικοί θα φύγουν από το ΕΣΥ λόγω συνταξιοδότησης.
Εξαιτίας των αποχωρήσεων ο «Ευαγγελισμός» θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής και πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων κ. Ηλία Σιώρα, με τον «πετσοκομμένο» οργανισμό του νοσοκομείου λείπουν 780 εργαζόμενοι. «Στο τέλος του έτους οι 780 θα γίνουν 900, διότι θα φύγουν αρκετοί με σύνταξη, καθώς και διάφοροι συμβασιούχοι. Η προκήρυξη 950 υγειονομικών που “τρέχει” τώρα προβλέπει για τον “Ευαγγελισμό” μόνο 15 άτομα». Οι 4.500 προσλήψεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός τον περασμένο Απρίλιο έγιναν 2.500 τον Αύγουστο και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης – συνεχίζει ο κ. Σιώρας – δεν προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2016. «Ακόμη και η ανανέωση των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών για τρεις ή έξι μήνες είναι σταγόνα στον ωκεανό. Από τη στιγμή που δεν προβλέπονται σχετικά κονδύλια το ίδιο πρόβλημα θα υπάρξει εκ νέου» σημειώνει.
37χρονος γιατρός με έμφραγμα
Η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω των ελλείψεων έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας σε υγειονομικούς.
«Τελευταίως δεν είναι λίγοι οι νέοι σε ηλικία γιατροί που έχουν παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Προσφάτως ένας 37χρονος συνάδελφός μου υπέστη έμφραγμα και μια 35χρονη γιατρός εγκεφαλική αιμορραγία. Συχνά είναι και τα νοσήματα φθοράς, όπως η υπέρταση, ιδίως σε εργαζομένους μονάδων όπου οι απαιτήσεις είναι ιδιαιτέρως αυξημένες και το προσωπικό ελάχιστο» αναφέρει ο κ. Σιώρας.
Οι αποσπάσεις καλά κρατούν
Δεν φτάνει που οι θέσεις στα νοσοκομεία κενώνονται και προσλήψεις δεν γίνονται, εξακολουθεί να υφίσταται το φαινόμενο των αποσπάσεων εργαζομένων από νοσοκομεία σε υπουργικά γραφεία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το τελευταίο εξάμηνο αποσπάστηκαν δύο διοικητικοί υπάλληλοι του Νοσοκομείου «Σωτηρία» στο υπουργείο Υγείας, ο ένας από την Οικονομική Υπηρεσία και ο δεύτερος από το Γραφείο Κίνησης Ασθενών. Επίσης η γραμματέας του χειρουργείου του Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας τοποθετήθηκε στα γραφεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Χρέη γραμματέα χειρουργείου εκτελούν σήμερα οι νοσηλευτές…
Σύμφωνα με τον νοσηλευτή, μέλος του σωματείου εργαζομένων του «Σωτηρία» κ. Γιώργο Κουτσοθανάση, το νοσοκομείο βρίσκεται σε πλήρη διάλυση. «Το προσωπικό έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια από 2.150 σε 1.380 άτομα. Τα πνευμονολογικά κρεβάτια είναι λιγότερα κατά 40-50. Εχουν κλείσει αρκετές κλινικές και αναμένεται να κλείσουν κι άλλες αφού δεν περιλαμβάνονται στον νέο οργανισμό. Η αναμονή για εξέταση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία είναι τρίμηνη. Τα μηχανήματα όταν χαλάνε δεν επισκευάζονται, ενώ σε καθημερινή βάση λείπουν φάρμακα, γάντια, συσκευές ορών κ.τ.λ.».
Χωρίς μαγνήτη το Αττικόν
Χωρίς μαγνητικό τομογράφο και με τον έναν από τους τρεις αξονικούς εκτός λειτουργίας παραμένει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν. Το χειρουργείο, παρότι διαθέτει 14 αίθουσες, μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα μόνο πέντε ή έξι λόγω έλλειψης προσωπικού. «Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί προς το τέλος του χρόνου, οπότε θα λήξουν οι συμβάσεις 50 ατόμων που είναι επικουρικοί νοσηλευτές, νοσηλευτές που έχουν προσληφθεί μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και επικουρικοί γιατροί» δηλώνει ο ορθοπαιδικός κ. Γιάννης Γαλανόπουλος. «Στην Ορθοπαιδική Κλινική» επισημαίνει «παλαιότερα εφημέρευαν έξι ειδικευόμενοι γιατροί διότι σε κάθε εφημερία προσέρχονται περισσότερα από 100-120 περιστατικά. Τώρα, με απόφαση της διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας, εφημερεύουν κάθε φορά τέσσερις ειδικευόμενοι γιατροί αφού δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν. Αντίστοιχες μειώσεις έγιναν και σε άλλες ειδικότητες».
Παρ’ ολίγον… «Κλειστόν»
Λίγο έλειψε στην είσοδο του χειρουργικού τομέα του Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας «Αγία Ολγα» να τοποθετηθεί ταμπέλα που θα έγραφε «Κλειστόν». Αυτό συνέβη πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.
«Κλείσαμε για πρώτη φορά όλον τον χειρουργικό τομέα. Αναβλήθηκαν χειρουργεία, βγάλαμε και σχετική ανακοίνωση. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας υπογράφηκε μια απόφαση για έγκριση επιχορήγησης και απεφεύχθη το κλείσιμο. Ωστόσο δεν παύει να είναι ένα σημάδι…» δηλώνει ο κ. Χρήστος Δερβένης, συντονιστής διευθυντής της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα».
Δίμηνη αναμονή για χειρουργείο
Ως και δύο μήνες περιμένουν όσοι πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία οι αναμονές αγγίζουν τους τρεις μήνες.
«Μεγάλες αναμονές υπάρχουν ακόμη και στα επείγοντα περιστατικά στις εφημερίες. Τα πιο ελαφριά περιστατικά μπορεί να περιμένουν ως και τέσσερις ή πέντε ώρες» αναφέρει ο κ. Παπανικολάου. Σύμφωνα με τον ίδιο, για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών απαιτείται η πρόσληψη 300 ατόμων νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, 100 λοιπού προσωπικού και 50 ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ. Η έλλειψη προσωπικού έχει ως συνέπεια το κλείσιμο πέντε κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και σε καθημερινή βάση του 30% των χειρουργικών αιθουσών.
«Γενικά την τελευταία πενταετία έχει μειωθεί η χρηματοδότηση του νοσοκομείου κατά 45%. Οι δαπάνες για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών δίδονται μόνο από το κράτος και όχι από τα Ταμεία. Αυτό το κονδύλι φθάνει μόνο για την αγορά φαρμάκων και αναλωσίμων. Ετσι δεν γίνεται σοβαρή συντήρηση των κτιρίων και ανανέωση του εξοπλισμού» τονίζει ο κ. Παπανικολάου.
Επί δύο μήνες τα ακτινολογικά μηχανήματα του χειρουργείου ήταν εκτός λειτουργίας, ενώ πρόβλημα υπήρχε προ μηνών και με τον αξονικό τομογράφο. Αυτή την περίοδο οι γιατροί δυσκολεύονται στον χειρισμό του αγγειογράφου του Αιμοδυναμικού Τμήματος. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μηχάνημα αφού αφορά τους ανθρώπους που έχουν υποστεί έμφραγμα και πρέπει να κάνουν “μπαλονάκι”. Εχει προβλήματα στη λειτουργία του και ο γιατρός πρέπει να κάνει χειροκίνητα την εξέταση» εξηγεί. Επίσης έχουν υποστεί βλάβες τα φορητά ακτινογραφικά μηχανήματα. «Δεν μπορεί ο γιατρός να εξετάσει τον ασθενή επί κλίνης. Πρέπει να κληθεί τραυματιοφορέας για να τον μεταφέρει στην αίθουσα όπου είναι το μηχάνημα για την ακτινογραφία».
Εκτός πεδίου ασφαλείας η περιφέρεια
Η επικινδυνότητα σε ύψιστο επίπεδο στη Λάρισα
Κραυγή αγωνίας βγάζουν οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας αφού, όπως αναφέρουν, έχει από καιρού ξεπεραστεί το ασφαλές επίπεδο παροχής εργασίας. Η επικινδυνότητα έχει φτάσει στο ύψιστο σημείο.
Στη νοσηλευτική υπηρεσία υπάρχουν συνολικά 142 κενές θέσεις, στη διοικητική υπηρεσία 38 κενές θέσεις, στην τεχνική υπηρεσία έξι κενές θέσεις, ενώ οι κενές θέσεις γιατρών ανέρχονται σε 90.
«Ταυτόχρονα με τις ελλείψεις υλικών έχουμε κλειστούς θαλάμους εντατικής νοσηλείας (ΜΕΘ), έλλειψη χειρουργικών αιθουσών αλλά και υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με κυριότερη αυτή της μη υλοποίησης και λειτουργίας δομής για παιδιά και εφήβους» καταγγέλλουν.
Δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, όπου υπάρχει μόνιμο πρόβλημα με τη λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, η Παιδιατρική Κλινική θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε αναστολή της λειτουργίας της καθώς έχει μείνει με δύο γιατρούς, εκ των οποίων η μία είναι η διευθύντρια.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο των Χανίων. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το νοσοκομείο λειτουργεί με το μισό προσωπικό ενώ κάθε χρόνο οι ανάγκες αυξάνονται. Σχεδόν οι μισές οργανικές θέσεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό παραμένουν κενές (111 σε σύνολο 236). Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι τον Οκτώβριο τέσσερα τμήματα αδυνατούσαν να εφημερεύσουν όλες τις ημέρες. Ειδικότερα επρόκειτο για τη Μονάδα Νεογνών με τρεις μόνιμους γιατρούς (μία νεογνολόγο και δύο παιδιάτρους), το Γαστρεντερολογικό Τμήμα (με μία μόνιμη γιατρό, μία γιατρό με άδεια τοκετού και έναν επικουρικό γιατρό που η σύμβασή του λήγει τον Δεκέμβριο), το Πνευμονολογικό (με τέσσερις μόνιμους και κανέναν ειδικευόμενο γιατρό) και το Ουρολογικό (με δύο μόνιμους γιατρούς).
Στα όρια λειτουργεί και το Νοσοκομείο Κομοτηνής, με 84 νοσηλευτές και περίπου 45 γιατρούς. Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) εξυπηρετεί ετησίως 60.000 ασθενείς, εκ των οποίων 10.000 κάνουν εισαγωγή για νοσηλεία.
Επειτα από 30 χρόνια στα χειρουργεία
«Ωρες-ώρες νιώθω ότι δεν κάνω καλά τη δουλειά μου…»
Οι ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά δυσκολεύουν αφάνταστα τη δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών, οι οποίοι πρέπει πια να εφευρίσκουν έξυπνες λύσεις για να καλύπτουν τις ανάγκες. Οπως για παράδειγμα στον «Ευαγγελισμό», όπου λόγω της έλλειψης ειδικού νοσοκομειακού αντισηπτικού διαλύματος οι γιατροί παρασκευάζουν οι ίδιοι αντίστοιχο διάλυμα. Επίσης, επειδή δεν διαθέτουν τον τελευταίο καιρό ταινίες σακχάρου, ο έλεγχος δεν γίνεται όπως πριν κάθε εξάωρο αλλά με αιμοληψία κάθε 12ωρο ή 24ωρο. Βέβαια η εξέταση αυτή κοστίζει ακριβότερα αφού τα δείγματα πηγαίνουν στο εργαστήριο. Οικονομία… γίνεται μόνο όταν ο ασθενής έχει την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτεί ο ίδιος ταινίες μέτρησης σακχάρου. Ακριβότερες είναι πια και οι αιμοληψίες στο Αττικόν αφού ελλείψει γαντιών μιας χρήσεως οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν χρήση των αποστειρωμένων.
Ολη αυτή η κατάσταση έχει πλήξει ακόμη και την αυτοπεποίθηση παλαιών εξαιρετικών γιατρών καθώς είναι δυνατόν να προκληθούν λάθη τα οποία να μη γίνουν άμεσα αντιληπτά.
«Τελευταίως η ποιότητα των υλικών δεν είναι καλή. Τα νυστέρια δεν κόβουν καλά, οι λευκοπλάστες κάνουν αλλεργίες, τα ράμματα δεν κάνουν καλή δουλειά, οι καθετήρες μπορεί να στραβώνουν, ενώ άλλα υλικά απαραίτητα για χειρουργείο μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς. Είμαι μέσα σε ένα χειρουργείο περισσότερα από 30 χρόνια και υπάρχουν πια στιγμές που νιώθω ότι δεν κάνω καλά τη δουλειά μου. Γενικά υπάρχει μια υποβάθμιση της ποιότητας. Στην Υγεία όμως πιάσαμε πάτο. Δεν πάει παρακάτω» εξομολογείται χειρουργός μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας.
Το ΒΗΜΑ