Ειδήσεις

Βασικά σημεία της ομιλίας του Ν. Σαντορινιού στη συζήτηση για την την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Θέμα: «Το Νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση έρχεται να αντιμετωπίσει ένα τραπεζικό σύστημα- καθρέφτη ενός φαύλου πολιτικού συστήματος που έχει οικοδομηθεί από τη Μεταπολίτευση και μετά»

Παρατίθενται τα βασικά σημεία της ομιλίας του Νεκτάριου Σαντορινιού βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου στην ολομέλεια με αφορμή την ψήφιση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (31/10/2015). https://youtu.be/H8rJfNAsZDs
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός στην ομιλία του, χαρακτήρισε το Νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, απαραίτητο για να μπορέσει η χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης με στέρεες βάσεις και ως εγγύηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Αναζήτησε ευθύνες στην πτέρυγα της Αντιπολίτευσης για τα θαλασσοδάνεια που δόθηκαν χωρίς εγγυήσεις, για τα δάνεια στα κανάλια της διαπλοκής και τα αγύριστα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Ακόμη αναρωτήθηκε για το τι έγινε με την ΑΤΕ και πως κατέληξε η περιουσία του λαού να παραδοθεί, σε μια νύκτα, σε έναν υπερτραπεζίτη και μάλιστα με ελάχιστα εκατομμύρια.
Η απάντηση όμως σε όλα αυτά, όπως τόνισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, είναι το γεγονός ότι αυτό το τραπεζικό σύστημα, που χαρακτηρίζεται από αναξιοπιστία, είναι το όραμα των προηγούμενων κυβερνήσεων για τις τράπεζες και την ανάπτυξη- δηλαδή η εξυπηρέτηση πελατών, κολλητών και κουμπάρων.
Αναπτύσσοντας τους στόχους της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες, υπογράμμισε ότι διαπνέονται από μια εντελώς διαφορετική αντίληψη: θέλουμε, είπε, ένα τραπεζικό σύστημα που διαφοροποιείται από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο και στοχεύουμε στην αποκατάσταση της υγιούς λειτουργίας των τραπεζών, προκειμένου να μπορέσουν να επιτελέσουν ξανά τον ρόλο του «αιμοδότη» της οικονομίας προς όφελος της κοινωνίας. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο εισάγεται η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών και η συνεχής λογοδοσία τους στην αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης.
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο βουλευτής Δωδεκανήσου αφιέρωσε στο να παρουσιάσει στοιχεία για την ανάγκη αυτής της ανακεφαλαιοποίησης με διαφορετικό όμως πρόσημο και φιλοσοφία, έτσι ώστε, όπως τόνισε, να είναι πραγματικά η τελευταία που θα απαιτηθεί στο δρόμο προς την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Ο κόσμος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πρέπει σήμερα να καταλάβει ότι η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών οφείλεται, βασικά, στο ότι οι προηγούμενες προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης δεν αντιμετώπισαν τη γενεσιουργό αιτία αυτής, που δεν είναι άλλη από τα «κόκκινα» δάνεια. Σήμερα, είπε, η Κυβέρνηση, παράλληλα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχει επιλέξει να προχωρήσει και στη ρύθμιση των «κόκκινων», ταυτόχρονα και αυτό έχει μεγάλη σημασία.
Ευθύνες για την τωρινή κατάσταση της οικονομίας έχουν και οι ξένες και εγχώριες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν την Κυβέρνηση της Αριστεράς και να κάνουν έτσι πράξη αυτό το όραμα που είχαν πάντα, την αριστερή παρένθεση.
Το σημαντικότερο όμως επιβαρυντικό στοιχείο για τα αποτελέσματα των σημερινών crash test των τραπεζών, έγκειται στην κακοδιαχείριση των ίδιων. Είναι χαρακτηριστικό, είπε τέλος, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε πρόσφατη έκθεσή του αναφέρει ότι η κακοδιαχείριση των τραπεζών ίσως αποτελεί την κυριότερη αιτία για τα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ευρύτερα της ελληνικής οικονομίας.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σημερινό νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για να μπορέσει η χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης με στέρεες βάσεις, με ένα υγιές τραπεζικό σύστημα το οποίο θα μπορέσει να αποτελέσει την εγγύηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο θα έχει κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά -το κυριότερο- θα έχει σοβαρά εχέγγυα αξιοπιστίας στο διεθνές τραπεζικό περιβάλλον.
Γιατί το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα δεν αντιμετωπίζει απλά το πρόβλημα της κεφαλαιακής επάρκειας, όπως προκύπτει από τα stress test που ανακοινώθηκαν. Προσπαθεί να αντιμετωπίσει και το βαθύτερο πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως αυτό οικοδομήθηκε από τη Μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα, ένα τραπεζικό σύστημα καθρέφτη ενός φαύλου πολιτικού συστήματος, ένα τραπεζικό σύστημα που χαρακτηρίζεται από αναξιοπιστία και έχει δομηθεί στα πλαίσια εξυπηρέτησης «ημετέρων».
Γιατί πώς αλλιώς θα εξηγήσει κανείς τα θαλασσοδάνεια που δόθηκαν χωρίς εγγυήσεις, δάνεια χωρίς επιχειρηματικό πλάνο που πολλές φορές κατέληξαν σε τράπεζες του εξωτερικού ως καταθέσεις; Ή μήπως καλύτερα να θυμηθούμε τα δάνεια στα κανάλια της διαπλοκής και τα αγύριστα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας;
Αλήθεια, θα μας εξηγήσει κανείς τι έγινε με την Αγροτική Τράπεζα και τα 5,5 δισεκατομμύρια που έχουν καταλήξει στον Εισαγγελέα; Πώς θα εξηγήσετε αλήθεια στους αγρότες, που όψιμα θυμηθήκατε να υπερασπιστείτε, πως η περιουσία τους παραδόθηκε μέσα σε μια νύκτα σε έναν υπερτραπεζίτη και μάλιστα με ελάχιστα εκατομμύρια, ενώ τουλάχιστον τα δυο τελευταία χρόνια λειτουργίας της είχε κοστίσει 5 δισεκατομμύρια στο Δημόσιο;
Αλήθεια, γι’ αυτό το αναξιόπιστο και φαύλο σύστημα θα δώσει εξηγήσεις κανείς από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που το έφτιαξαν και το συντήρησαν επί δεκαετίες; Γιατί αυτό το σύστημα είναι το δικό τους όραμα για τις τράπεζες και την ανάπτυξη: εξυπηρέτηση πελατών, κολλητών και κουμπάρων.
Εμείς έχουμε μια άλλη αντίληψη για τις τράπεζες: ένα αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα, ένα τραπεζικό σύστημα που διαφοροποιείται από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Στοχεύουμε στην αποκατάσταση της υγιούς λειτουργίας των τραπεζών, προκειμένου να μπορέσουν να επιτελέσουν ξανά τον ρόλο του «αιμοδότη» της οικονομίας προς όφελος της κοινωνίας. Στοχεύουμε σε ένα τραπεζικό σύστημα που θα στηρίξει την πραγματική παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Πρέπει να απαντήσουμε, όμως, σήμερα πειστικά -στους πολίτες κυρίως και όχι στην Αντιπολίτευση- ποια είναι η ανάγκη που μας οδηγεί σε μια ακόμη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μετά από τις δυο προηγούμενες αποτυχημένες τελικά. Ταυτόχρονα, πρέπει να εξηγήσουμε γιατί αυτή θα είναι η τελευταία που θα απαιτηθεί στο δρόμο προς την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Η ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση, λοιπόν, των τραπεζών σήμερα οφείλεται, πρώτον, στο ότι οι προηγούμενες προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης δεν αντιμετώπισαν τη γενεσιουργό αιτία αυτής, που δεν είναι άλλη από τα «κόκκινα» δάνεια. Ακούσαμε ότι αυξήθηκε ο ρυθμός κατά τη δική μας διακυβέρνηση, όμως είναι δεδομένο ότι το 2010 τα «κόκκινα» δάνεια βρίσκονταν στο 10%, ενώ στο τέλος του 2014 βρίσκονταν στο 40%. Και τα «κόκκινα» δάνεια δεν εκτοξεύτηκαν για άλλον λόγο πλην της κρίσης, της ύφεσης και της ανεργίας.
Σήμερα η Κυβέρνηση, παράλληλα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχει επιλέξει να προχωρήσει και στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Και όπως είπε και ο Υπουργός πριν, είναι δύο ενέργειες που γίνονται παράλληλα και θα ολοκληρωθούν ταυτόχρονα και αυτό έχει μεγάλη σημασία.
Επίσης, οφείλεται στην επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας, η οποία δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της προσπάθειας των ξένων και εγχώριων νεοφιλελεύθερων δυνάμεων να αποσταθεροποιήσουν την Κυβέρνηση της Αριστεράς και να κάνουν έτσι πράξη αυτό το όραμα που είχαν πάντα, την αριστερή παρένθεση.
Έτσι, ακόμα και πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, ξεκίνησε μια πρωτοφανής διαρροή καταθέσεων, που υποκινήθηκε από την τότε Κυβέρνηση, από πρωτοκλασάτους Υπουργούς και από μεγαλοστελέχη τραπεζών, οι οποίοι δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ. Είναι πρωτάκουστο και ταυτόχρονα απαράδεκτο Έλληνας Υπουργός να λέει ότι θα βγάλει τα λεφτά του από την Ελλάδα, αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές και μάλιστα τώρα είναι και υποψήφιος Πρόεδρος.
Έχω μαρτυρίες απλών καταθετών που τους έπαιρναν τηλέφωνο από τις τράπεζες για να βγάλουν τα λεφτά τους πριν από τις εκλογές του Γενάρη. Και είναι ενδεικτικό ότι από τα 49 δισεκατομμύρια που τελικά έφυγαν τον τελευταίο χρόνο, τα 13 από αυτά, το ένα τρίτο δηλαδή, έφυγαν πριν από τις εκλογές του Γενάρη, άρα όχι στη δική μας διακυβέρνηση.
Στην προσπάθειά τους να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, έπλητταν εν γνώσει τους τα συμφέροντα της χώρας. Η προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίστηκε από τις πρώτες κιόλας μέρες με την πρωτοφανή οικονομική ασφυξία που επιβλήθηκε στη χώρα: η άρση του waiver, εβδομαδιαίες εγκρίσεις για τον ELA με το σταγονόμετρο, άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση του ορίου των 15 δισεκατομμυρίων για την έκδοση εντόκων γραμματίων.
Τέλος, οφείλεται στην κακοδιαχείριση των τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε πρόσφατη έκθεσή του αναφέρει ότι η κακοδιαχείριση των τραπεζών ίσως αποτελεί την κυριότερη αιτία για τα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ευρύτερα της ελληνικής οικονομίας.
Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο εισάγεται η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών και η συνεχής λογοδοσία τους στην αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης. Η επιτροπή αυτή με τη σειρά της θα λογοδοτεί στον Υπουργό Οικονομικών και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, αλλά κυρίως στη Βουλή των Ελλήνων, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σημερινό νομοσχέδιο ευελπιστούμε να είναι το τελευταίο που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας μας.
Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να επιτελέσουν τον πραγματικό τους σκοπό ως ένα σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Προσβλέπουμε σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα απαλλαγμένο από τις παθογένειες ενός αναξιόπιστου πολιτικού συστήματος που κυριάρχησε τα τελευταία σαράντα χρόνια. Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να δώσει οριστική λύση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Ευχαριστώ πολύ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου