Ειδήσεις

Απορρίφθηκε από τους δανειστές ο ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός

Τίτλους τέλους στον ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό και τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες βάζουν οριστικά οι δανειστές έπειτα από ατέρμονες διαπραγματεύσεις που είχαν με την ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση, αδυνατώντας να κάμψει τις ισχυρές αντιδράσεις που προέβαλαν οι θεσμοί για τη δημιουργία ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, αποφάσισε τελικά να εγκαταλείψει τις όποιες προσπάθειες. Προκειμένου όμως να αποφύγει νέες κατηγορίες περί δημαγωγίας από την αντιπολίτευση, προωθεί -ως εναλλακτική πρόταση- αυξημένο πακέτο φορολογικών κινήτρων για όσους χρησιμοποιούν πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες στις συναλλαγές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου δεν περιλαμβανόνταν αρχικά η δημιουργία του ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού αλλά τα φορολογικά κίνητρα για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα χρησιμοποιούν κατά κόρον το πλαστικό χρήμα στην καθημερινότητά τους.

Ωστόσο μέλη της κυβέρνησης έπεισαν τον πρωθυπουργό για την ανάγκη θεσμοθέτησης λογαριασμού αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης, κάτι το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, απορρίφθηκε από τους δανειστές θέτοντας σε κίνδυνο τον αρχικό σχεδιασμό για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Το σχέδιο προβλέπει λοταρίες και επιπλέον έκπτωση φόρου (πέραν του αφορολόγητου ορίου) για τους φορολογούμενους αλλά και τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών τους.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η παροχή μόνο του αφορολόγητου ορίου για όσους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα δεν φαίνεται να επαρκεί και για αυτό τον λόγο γίνονται διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας προκειμένου να βρεθούν τα φορολογικά κίνητρα που θα ενδυναμώσουν το μέτρο.

Από το 2017 μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Το νέο έτος η Εφορία θα κάνει δεκτές μόνο όσες αποδείξεις προέρχονται από συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο (με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, e-banking).

Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος η Εφορία θα ζητάει συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων. Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με «πλαστικό χρήμα» οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να κρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους. Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους.

Σημειώνεται ότι όλες οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να έχουν μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS), ενώ οι μεταξύ των επιχειρήσεων συναλλαγές θα γίνονται από την 1η Ιανουαρίου με χρεωστικές, πιστωτικές ή e-banking για ποσά άνω των 50 ευρώ.

Οικειοθελής αποκάλυψη

Σε αντίθεση με τον ακατάσχετο λογαριασμό, κυβέρνηση και θεσμοί έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις φαίνεται να βρήκαν κοινό σημείο αναφοράς για το πλαίσιο που θα διέπει την οικειοθελή αποκάλυψη των «μαύρων» εισοδημάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση κατάφερε να «περάσει» όσα ακριβώς ήθελε, αλλά τουλάχιστον να γίνει δεκτή η ρύθμιση. Το νέο πλαίσιο προβλέπει:

■ Φόρο με συντελεστή 50%για όσους εμφανίσουν στην Εφορία τα χρήματά τους χωρίς να έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα από τις φορολογικές αρχές, δηλαδή χωρίς να έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος.

■ Φόρο με συντελεστή 55% για όσους έχουν κρυφά εισοδήματα, αλλά για αυτούς που έχει ξεκινήσει ο έλεγχος χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί.

■ Φόρο με συντελεστή 60% για τις περιπτώσεις που έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

efsyn.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου