Εχουν «παγώσει» τα δημόσια έργα και στην δική μας περιοχή, μετά την ψήφιση σχετικού νόμου τον περασμένο Αύγουστο, που ήρθε ουσιαστικά να ενσωματώσει δύο οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ελληνική νομοθεσία, που ήταν υποχρεωτικές. Ωστόσο, ενώ ψηφίστηκε από τις 8 Αυγούστου 2016, προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ ήταν η έκδοση μιας σειράς από υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους οι οποίες ακόμη εκκρεμούν.
«Ο νόμος αυτός για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ πρέπει να εναρμονιστούν καινούργιες πρότυπες διακηρύξεις. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εκδόθηκε ένα πρότυπο τεύχος με το οποίο είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε. Υπάρχει μια πληθώρα έργων που βρίσκονται σε αναμονή καθώς και όλες οι υπηρεσίες για να δημοπρατήσουν έργα», δήλωσε στην «δ», ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής ΠΕΔΜΕΔΕ (Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων) Τμήματος Δωδεκανήσου κ. Θωμάς Μητσόπουλος.
Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι ότι ενώ υπάρχουν έτοιμες μελέτες και δημόσια έργα που μπορούν να δημοπρατηθούν, καθυστερούν οι διαδικασίες λόγω του σχετικού νόμου. Αυτό πρακτικώς, σημαίνει μια σειρά από εμπόδια που δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά και στα συναφή επαγγέλματα τα οποία είναι πάρα πολλά.
«Είναι μια σειρά θεμάτων που πρέπει να διευθετηθούν. Αυτές οι βελτιώσεις στο νόμο μας βρίσκει σύμφωνους καθώς και πριν από την ψήφιση του, οι φορείς εργοληπτικών επιχειρήσεων είχαμε σειρά επαφών με το υπουργείο, όπου καταθέσαμε τα αιτήματά μας. Υπάρχουν πάρα πολλά ακόμη που μπορούν να βελτιωθούν», τόνισε ο κ. Μητσόπουλος.
Η καθυστέρηση αυτή συνεπώς, δημιουργεί προβλήματα και ανωμαλίες. Στον πολύ ευαίσθητο αυτό κλάδο των δημοσίων έργων που συμπαρασύρει δεκάδες επαγγέλματα έχει επέλθει «στασιμότητα», η οποία παράλληλα με την κρίση στην αγορά και την οικονομική ύφεση, δημιουργεί ακόμη περισσότερα προβλήματα.
«Όλες οι εργοληπτικές επιχειρήσεις, σε όλη την Ελλάδα, έχουν υποστεί μια τεράστια ‘καθίζιση’ και αν συνυπολογίσουμε την κρίση στην οικονομία, καταλαβαίνουμε ότι είναι ιδιαίτερα αισθητή. Πόσω μάλλον που η κατασκευή όλων των έργων είτε είναι δημόσια είτε ιδιωτικά, αποτελεί την ‘ραχοκοκκαλιά’ της οικονομίας και χωρίς αυτήν δεν μπορεί τίποτε να προχωρήσει και να φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη», τονίζει ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής ΠΕΔΜΕΔΕ Τμήματος Δωδεκανήσου.
Σημειώνεται ότι το ζήτημα με τα «παγωμένα» έργα απασχολεί ιδιαίτερα την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου καθώς οι τεχνικές υπηρεσίες δηλώνουν ότι ενώ υπάρχουν ώριμες μελέτες για δημοπράτηση έργων, τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει με συνέπεια να εκφράζονται φόβοι ότι ίσως χαθούν πόροι από χρηματοδοτικά προγράμματα, οι οποίοι είναι πολύτιμοι για την εκτέλεση έργων στα νησιά.
Ο ίδιος ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σε συνάντηση που είχε τον περασμένο Σεπτέμβριο με τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Στασινό συζήτησε τον νέο νόμο 4412/ 2016 για την ανάθεση και εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων, ο οποίος έχει οδηγήσει σε αδράνεια την όλη διαδικασία εκτέλεσης δημοσίων έργων, δεδομένου ότι για την εφαρμογή του απαιτείται πλήθος υπουργικών αποφάσεων, διευκρινιστικών εγκυκλίων και υποδειγμάτων εγγράφων, που προβλέπονται από τον ίδιο το νόμο και δεν έχουν ακόμη εκδοθεί.
Επιπλέον, έχουν «παγώσει» οι διαδικασίες δημοπράτησης έργων του ΕΣΠΑ, καθώς όλα τα τεύχη δημοπρασιών συντάχθηκαν με βάση τα προ του νόμου 4412/2016 ισχύοντα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται σύνταξη νέων τευχών για όσα δεν είχαν προκηρυχτεί.
https://www.dimokratiki.gr/02-11-2016/echoun-pagosi-ola-ta-dimosia-erga-ke-sti-rodo/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.