Κάθε ενδεχόμενο μείωσης της στρατιωτικής θητείας απέκλεισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί τη στιγμή που «η Ελλάδα δέχεται απειλές». Οπως είπε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, «δεν μπορούμε από τη μια μεριά να λέμε ότι η Ελλάδα δέχεται παραβιάσεις και από την άλλη, όταν συζητάμε για τη θητεία, να το ξεχνάμε». Ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι η στρατιωτική θητεία θα παραμείνει στο επίπεδο των 9 και 12 μηνών που είναι σήμερα και προσέθεσε πως γίνονται προσπάθειες αυτή η περίοδος να παρέχει γενικότερα εφόδια στους στρατεύσιμους αλλά και αξιοποίηση των σπουδών και των δυνατοτήτων τους. Ο κ. Βίτσας επισήμανε, επιπλέον, ότι, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των ειδικών μισθολογίων, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι σαφώς εναντίον κάθε περικοπής για όσους ήδη υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις. Κάποια από τα ισοδύναμα μέτρα, είπε ο κ. Βίτσας, αφορούν την αξιοποίηση της «αργούσας περιουσίας» των Ε.Δ. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν το 2017, ενώ στα ισοδύναμα συμπεριέλαβε την αξιοποίηση μη αναγκαίου επιχειρησιακού υλικού και το κλείσιμο ανενεργών στρατοπέδων.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος βρίσκεται ήδη από προχθές το βράδυ στις Βρυξέλλες για την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου προφανώς κυριαρχεί το ζήτημα της ρωσικής παρουσίας στη Μεσόγειο, αλλά και αυτό της ανάγκης για ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη. Από το ΝΑΤΟ έγινε χθες γνωστό μικρό ενημερωτικό σημείωμα για τη δράση της Συμμαχίας στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, από τις 11 Φεβρουαρίου, οπότε ελήφθη η απόφαση για κάθοδο της Συμμαχίας στο αρχιπέλαγος, μέχρι και τις 25 Οκτωβρίου, στο Αιγαίο είχαν δράσει 31 πλοία του ΝΑΤΟ από οκτώ διαφορετικές χώρες με συνολικά 10.000 ώρες περιπολιών. Η Ελλάδα έχει παραχωρήσει διπλωματικές άδειες για τη συνέχιση της δράσης στο Αιγαίο έως και τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε και θα αποφασίσει για την ανανέωσή τους. Η Τουρκία εξακολουθεί να πιέζει έντονα για τη διακοπή της δράσης, με το επιχείρημα ότι οι ροές έχουν μειωθεί. Ωστόσο, η πίεση της Τουρκίας αποκρούεται ώς αυτήν τη στιγμή από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που συνιστούν προορισμό μεταναστών και προσφύγων. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα της δράσης στο Αιγαίο, το ΝΑΤΟ θα συνεισφέρει ενεργά στην επιχείρηση της Ε.Ε. στην κεντρική Μεσόγειο και δεν θα πρέπει να αποκλείεται ενεργοποίηση του στολίσκου στο Αιγαίο σε αυτό το πλαίσιο.
Καθημερινή