Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
Υπογράμμισε δε πως στις 21 /11 θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός και σε σχέση με το προσχέδιο δεν θα υπάρχει ούτε ένα πρόσθετο μέτρο, «ούτε ένα γιώτα» όπως είπε με έμφαση.
Παραδέχτηκε δε πως η διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια εγκυμονεί κινδύνους.
Όπως είπε φέτος η κυβέρνηση θα μοιράσει εφάπαξ ποσό που αντιστοιχεί στο 0,6% με 0,7% του ΑΕΠ (δηλαδή 1 έως 1,2 δις ευρώ) προς ενίσχυση αδύναμων κοινωνικά ομάδων, ενώ το υπόλοιπο από το 2,8% του πλεονάσματος θα μείνει στα Δημόσια ταμεία ως “μαξιλάρι ασφαλείας”.
«Δεν θέλουμε να πάρουμε ρίσκα» τόνισε χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας την αναθεώρηση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 από την Eurostat τον Οκτώβριο, όταν από το 4,2% πήγε στο 3,8%.
Μάλιστα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να βρει «ένα μικρό αλλά αρκετά κρίσιμο ποσό 320 εκατ. ευρώ» στον προϋπολογισμό που θα δοθεί για νέα κοινωνικά προγράμματα, οικογενειακά επιδόματα, βρεφονηπιακούς σταθμούς και την καταπολέμηση παιδικής φτώχειας.
Παρά ταύτα το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός έχει στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη μέρα.
Στόχος είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 έχοντας ένα “μαξιλάρι διαθεσίμων” της τάξης των 12-15 δις, εκ των οποίων τα 9 δις θα προέρχονται από τον ESM.