Ενας νέος – και μέχρι πρότινος αδιανόητος για την Αθήνα – συμμαχικός άξονας και μια υβριδική λύση για την εγγυημένη επιστροφή στις αγορές με παράλληλη ρύθμιση του χρέους συγκροτούν την πολιτική και τεχνική βάση πάνω στην οποία «δουλεύεται» ήδη σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Αθήνα η έξοδος από την εποχή των Μνημονίων.
Ο συμμαχικός άξονας δεν είναι άλλος από τους ίδιους τους «θεσμούς» και τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι καθιστούν όλο και πιο έντονα σαφή την βούλησή τους να κλείσουν οριστικά, και επιτυχώς, το ελληνικό ζήτημα. Τα μηνύματα που έστειλε αυτή την εβδομάδα από την Αθήνα κοινοτικός αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι απολύτως ενδεικτικά αυτής της βούλησης – μιας βούλησης, η οποία δεν είναι άσχετη με την επιδίωξη της Ευρώπης να κλείσει μέτωπα στη σκιά της ακροδεξιάς απειλής αλλά και εν όψει του σκληρού «διαζυγίου» που διαγράφεται στο Brexit.
Ο εν λόγω αξιωματούχος, περιγράφοντας ουσιαστικά και το σχέδιο που δρομολογούν η Βρυξέλλες για την μετα-μνημονιακή εποχή, επεσήμανε ότι το εγχείρημα λύσης του ελληνικού ζητήματος βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή του, με ευνοϊκή διεθνή συγκυρία και με τον πιο δύσκολο «κάβο», εκείνον της δεύτερης αξιολόγησης, να αποτελεί πλέον παρελθόν.
Το υβριδικό μοντέλο
Στο δε δια ταυτα περιέγραψε ως πιθανότερο σενάριο για την έξοδο από το Μνημόνιο τον επόμενο Αύγουστο ένα υβριδικό μοντέλο που θα περιλαμβάνει μεν συνέχιση των εκκρεμών μεταρρυθμίσεων και εποπτεία αλλά θα ενσωματώνει και την λύση για το χρέος. Δεν πρόκειται για την απολύτως “καθαρή έξοδο” που επιδιώκει η κυβέρνηση, πρόκειται όμως για την αμέσως πιο ήπια εκδοχή της με δεδομένο ότι δεν συνιστά σε καμία περίπτωση «νέο Μνημόνιο», όπως τονίζουν κατηγορηματικά κοινοτικές πηγές, και δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα. Η «υβριδική» αυτή λύση θα βασίζεται σε ένα μαξιλάρι εγγυήσεων για την ομαλή επιστροφή στις αγορές και, κατά τους σχεδιασμούς τουλάχιστον των Βρυξελλών, το τελικό πλαίσιό της θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί έως τον επόμενο Ιούνιο.
Τα πολιτικά μηνύματα
Στην Αθήνα οι σχεδιασμοί αυτοί παρακολουθούνται μέχρι στιγμής επιφυλλακτικά και με την επισήμανση ότι το «κλειδί» βρίσκεται στις λεπτομέρειες, δεν λανθάνει της προσοχής όμως το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο δρομολογούνται οι εξελίξεις.
Το πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες κοινοτικές κοινοτικές πηγές, πρέπει να χαρακτηρίζεται από την απουσία συγκρουσιακού κλίματος και δραματοποιήσεων, ενώ τόσο οι Βρυξέλλες όσο και οι υπόλοιποι θεσμοί δείχνουν να ποντάρουν στην πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα στην Ελλάδα. Κατά τις πληροφορίες, μάλιστα, ενήμερος για τις θέσεις αυτές είναι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, με ό,τι τούτο συνεπάγεται για το αίτημα της ΝΔ περί πρόωρων εκλογών. Ειδικά, δε, σε ό,τι αφορά το σταθερό πολιτικό κλίμα που επιδιώκεται από πολλές πλευρές των δανειστών, το δικό του ενδιαφέρον έχει και το χθεσινό άρθρο της Handelsblatt υπό τον τίτλο «Αφήστε τον Τσίπρα να δράσει!».
Είναι ένα άρθρο που απευθύνεται πρωτίστως στο εσωτερικό της γερμανικής πολιτικής σκηνής εν μέσω των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης και, κυρίως, στην πλευρά των “σκληρών” του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) που εκφράζουν και τις πιο αυστηρές θέσεις για το ελληνικό ζήτημα.
«Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και μετά από μια μακρά περίοδο αντιρρήσεων, ο Τσίπρας εφαρμόζει το πρόγραμμα προσαρμογής, διότι μόνον έτσι θα μπορέσει να απελευθερώσει τη χώρα του από τη δανειακή βοήθεια να την οδηγήσει και πάλι στις διεθνείς χρηματαγορές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος Γκερτ Χέλερ. Για να προσθέσει ότι θα πρέπει να αφεθεί “ο έλληνας πρωθυπουργός να δράσει, καθώς μια νέα συζήτηση περί Grexit βλάπτει το ευρώ και δεν ωφελεί ούτε την Ελλάδα ούτε τους πιστωτές της».
Η έκβαση βεβαίως των διαπραγματεύσεων για το νέο κυβερνητικό σχήμα στη Γερμανία όπως και η προγραμματική του βάση παραμένουν ακόμη ο άγνωστος και καταλυτικός παράγοντας των εξελίξεων. Τα παράλληλα όμως μηνύματα των τελευταίων ημερών δείχνουν, αν μη τι άλλο, ενισχυμένες πιθανότητες για «οριστική λύση» στο ελληνικό ζήτημα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Και η προοπτική αυτή έχει δυναμική διαμόρφωσης νέων δεδομένων και στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό…
tvxs.gr