Ως μήνυμα υψηλής σημασίας την παρούσα χρονική περίοδο, χαρακτηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι τις αυστηρές συστάσεις που απηύθυνε στην Τουρκία ο αμερικανός ΥΠΕΞ. Κι όχι μόνον αυτό. Η παρουσία του αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil σε σύμπραξη με την Qatar Petroleum στη Μεσόγειο παρά τις πολεμικές κραυγές της Αγκυρας, δείχνει ότι η Ουάσιγκτον επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις της με τη γειτονική χώρα.
Μπορεί η απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον να λειτούργησε κατευναστικά, ωστόσο, η αμερικανική διπλωματία παραμένει προσηλωμένη στην τακτική της πίεσης προς την Τουρκία. Δεν δέχονται με λίγα λόγια στην Ουάσιγκτον ο Ερντογάν να παίζει το ρόλο του «καυγατζή» στη Μεσόγειο ενώ διακυβεύονται τεράστια ενεργειακά, αλλά και γεωπολιτικά συμφέροντα.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, εντελώς ξαφνικά, έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα να αποχωρήσει από το Ιράν. Ο αμερικανός υπουργός ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Τόνι Κατζ για το γεγονός ότι υπό τον Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία στρέφεται προς ανατολάς αντί προς δυσμάς. Ρώτησε επίσης αν πλησιάζει η στιγμή κατά την οποία θα αμφισβητηθεί το μέλλον της ως Νατοϊκή χώρα.
Ο κ. Πομπέο απάντησε: «Ελπίζω όχι. Θα ήταν ατυχές για το ΝΑΤΟ, θα ήταν ατυχές για τις Ηνωμένες Πολιτείες και νομίζω ότι θα ήταν ακόμη πιο ατυχές για τον λαό της Τουρκίας, αν αυτό συνέβαινε. Ήταν μια δύσκολη σχέση κατά τη διάρκεια του πρώτου ενάμιση χρόνου της διακυβέρνηση Τραμπ, αλλά υπήρξαν επίσης τομείς όπου είχαμε πραγματικές σημαντικές επιτυχίες. Συνεργαζόμαστε σήμερα σε τμήματα της Συρίας για να αρνηθούμε στους τρομοκράτες ασφαλές καταφύγιο. Τρομοκράτες που έχουν σχεδιάσει να επιτεθούν στην πολιτική αεροπορία των ΗΠΑ. Αυτά είναι σημαντικά αμερικανικά συμφέροντα».
Ο υπουργός Εξωτερικών προχώρησε λέγοντας τα εξής: «Η Τουρκία και ο πρόεδρος Ερντογάν θα καταλάβουν ότι οι ΗΠΑ είναι καλύτεροι εταίροι από το Ιράν και ότι η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει ο πρόεδρος Ερντογάν είναι να στηρίξει βαθύτερες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Και αν το κάνουμε αυτό, η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει ένα προπύργιο για να εμποδίσει την απειλή σε βάρος της Αμερικής από τρομοκράτες στην περιοχή».
Παρά το γεγονός, δηλαδή ότι οι ΗΠΑ δέχονται τον στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή κάνουν μαθήματα στον Ερντογάν για το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται. Και το μήνυμα αυτό έρχεται λίγες ώρες αφ’ ότου ο τούρκος υπουργός Αμυνας, ανακοίνωσε την εγκατάσταση ρωσικών πυραύλων S-400 τον επόμενο Οκτώβριο, αντί να αποκτήσει του αμερικανικούς «Πάτριοτ».
Όπως αναφέρει η hellasjournal, αναλυτές στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ και η Άγκυρα έχουν εισέλθει σε ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης, το οποίο θα μπορούσε να εκτροχιαστεί αν η Τουρκία παραβιάσει τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.
Μυρίζει μπαρούτι
Κι ενώ η επίσημη αμερικανική διπλωματία στέλνει σήματα στην Αγκυρα, ακόμη πιο ηχηρά είναι αυτά που στέλνουν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί που ενδιαφέρονται για τα κοιτάσματα στην Κύπρο, κι όχι μόνο.
Αδιαφορώντας για τους βρυχηθμούς της Αγκυρας ExxonMobil – Qatar Petroleum στέλνουν το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο Stena IceMax, το οποίο πρόκειται να φτάσει στις 12 Νοεμβρίου στο λιμάνι της Λεμεσού. Τη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η πρώτη από δύο γεωτρήσεις της κοινοπραξίας στο τεμάχιο 10. Το γεωτρύπανο έβαλε πλώρη για την Κύπρο για τις γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10, την Πέμπτη τα ξημερώματα κι ενώ ο τουρκικός «Πορθητής» βρίσκεται στην Αττάλεια για γεωτρήσεις αλλά έχοντας ήδη πολλά προβλήματα.
Το μήκους 228 μέτρων γεωτρύπανο Stena IceMax, αφού γίνει ο πρώτος εφοδιασμός και κυρίως αφού επιβιβαστεί το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού που θα ασχοληθεί με τη γεώτρηση θα βάλει πλώρη για τον στόχο «Δελφίνη» στο τεμάχιο 10.
Οι ξένοι κολοσσοί ενδιαφέρονται πρωτίστως για να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις καθώς πιστεύουν πολύ στα κοιτάσματα που υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Επιδιώκουν να υπάρχει ηρεμία και πιέζουν τις κυβερνήσεις τους να πιέσουν με τη σειρά τους την Αγκυρα να πάψει να δυναμιτίζει το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή.
Η αλήθεια είναι ότι προκάλεσε ανατριχίλα η επισημοποίηση του νέου τουρκικού δόγματος περί «γαλάζιας πατρίδας». Δηλαδή να έχει η Αγκυρα τον απόλυτο έλεγχο σε Αιγαίο και Μεσόγειο και να μη γίνεται τίποτε χωρίς να ερωτάται η ίδια. Όμως, οι συμφωνίες που έχουν κλείσει οι ελληνικές και κυπριακές κυβερνήσεις με τις ξένες εταιρείες, αλλά και οι προτροπές στην Τουρκία από διεθνείς παράγοντες να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα των άλλων χωρών, μπαίνουν στη ζυγαριά και ισορροπούν την κατάσταση.
Διπλωματικοί κύκλοι, πάντως, εκτιμούν ότι στη Μεσόγειο θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα εντάσεις καθώς οι Τούρκοι δεν θέλουν να βγουν από το ενεργειακό παιχνίδι ενώ Αμερικανοί, Γάλλοι, Βρετανοί και Ιταλοί θα θελήσουν να διαφυλάξουν τις επενδύσεις τους και το μεγάλο ενδιαφέρον τους για τα πετρελαϊκά κοιτάσματα.