Τοπικές Ειδήσεις

Το οικοδόμημα – «έκτρωμα» στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, σύμβολο διαφθοράς σε βιβλίο για τον Τουρισμό

«Η ανικανότητα των φορέων και η διαφθορά είναι σχεδόν συνώνυμα. Και ένα τέτοιο κτίσμα στην καρδιά της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου είναι ενδεικτικό αυτού. Δεν υπάρχει δικαιολογία», επισημαίνει στο protothema, ο συγγραφέας του βιβλίου «Yellow Tourism»

Δυο Έλληνες πανεπιστημιακοί καθηγητές και μια Ρουμάνα καθηγήτρια και οικονομολόγος συμπεριέλαβαν τις φωτογραφίες από την ανέγερση της μοντέρνας μεζονέτας σε αρχαιολογικό χώρο εντός της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, στο βιβλίο τους με τίτλο “Yellow Tourism”- Crime and Corruption in the Holiday Sector.

BOOK_RODOS

Πρόκειται για μια συλλογή συγγραμμάτων με θέμα τη διαφθορά και εγκληματικότητα στον Τουρισμό απο τον πανεπιστημιακό καθηγητή, Αλέξη Παπαθανάση, τον καθηγητή του Ιόνιου Πανεπιστημίου και νομικό με ειδίκευση στο οικονομικό έγκλημα Σταύρο Κάτσιο και τη Νικολέτα Ραμόνα Ντίνου, οικονομολόγο και καθηγήτρια στο Ovidious University of Constanta, που αναδεικνύει περιπτώσεις διαφθοράς, μεταξύ των οποίων και η υπόθεση ανέγερσης του ασύμβατου με τον χαρακτήρα της Μεσαιωνικής Πόλης, οικοδομήματος το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στη τοπική κοινωνία της Ρόδου και όχι μόνο.

Δείτε πιο κάτω τα επίμαχες σελίδες του βιβλίου 

rodos_book
rodos_b
rodos_bokk
Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» για την ανέγερση του οικοδομήματος κι αφού είχαν προηγηθεί κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας από την πλευρά των μελών της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Richies, ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος έφερε το θέμα προς συζήτηση στη Βουλή, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, ζητώντας να μάθει μεταξύ άλλων, «πώς γίνεται να εγκρίνεται από το υπουργείο Πολιτισμού η δημιουργία ενός τέτοιου οικοδομήματος – τέρατος εντός της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου».

Οι άνθρωποι του υπουργείου Πολιτισμού από την πλευρά τους προτίμησαν να ξοδέψουν χρόνο βγάζοντας μια ανακοίνωση που ουσιαστικά επιρρίπτει ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις δεδομένου ότι η άδεια για το χτίσιμο του οικοδομήματος εγκρίθηκε το 2005, αντί το περιεχόμενο της να επικεντρώνεται στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή στη διερεύνηση και πλήρη διαλεύκανση της και στην ευκαιρία που παρουσιάζεται να διορθωθούν λάθη του παρελθόντος. Η παραδοχή δε ότι η Unesco έχει στείλει δυο φορές αίτημα για να ενημερωθεί σχετικά με το απίστευτο αυτό οικοδόμημα, κρίνεται ως ιδιαίτερα ανησυχητική.

Αυτό το κτίριο λοιπόν μπήκε ήδη στη διεθνή βιβλιογραφία ως παράδειγμα κακής πολιτιστικής διαχείρισης και ο συγγραφέας του βιβλίου «Yellow Tourism» μιλώντας στο protothema, αναφέρει ότι, «έχουμε καταλήξει στο γεγονός ότι στα μάτια των τουριστών η ανικανότητα των φορέων και η διαφθορά είναι σχεδόν συνώνυμα. Και ένα τέτοιο κτίσμα στην καρδιά της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου είναι ενδεικτικό αυτού. Δεν υπάρχει δικαιολογία».

Να θυμίσουμε ότι πριν από δυο χρόνια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου μπλόκαρε μία επένδυση 200 εκατ. ευρώ γιατί έκρινε ότι οι ισόγειες οικοδομές ξενοδοχειακού συγκροτήματος θα έβλαπταν την θέα προς την Ακρόπολη της Λίνδου η οποία βρίσκεται δυόμισι χιλιόμετρα μακριά αλλά δεν είδε την μοντέρνα μεζονέτα που «φύτρωσε» μέσα σε ένα μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς με την σφραγίδα της UNESCO.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου