Ειδήσεις

DW: «Η Γερμανία να πάρει πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά»

Απαράδεκτες χαρακτηρίζει τις συνθήκες στους καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά ο γερμανός ευρωβουλευτής Ντίτμαρ Κέστερ και ζητά από το Βερολίνο να συμβάλλει έμπρακτα στην αποσυμφόρηση της κατάστασης.

30.000 πρόσφυγες και μετανάστες ζουν στα ελληνικά νησιά στους προσφυγικούς καταυλισμούς, οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί για τη φιλοξενία το πολύ 7.000 ατόμων. Οι συνθήκες διαβίωσης έχουν επανειλημμένα χαρακτηριστεί άθλιες από τη στιγμή που, για παράδειγμα, περίπου 100 πρόσφυγες έχουν πρόσβαση σε μια, μόνο, τουαλέτα. Πριν λίγες μέρες η ευρωπαία επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ντούνγια Μιγιάτοβιτς, η οποία επισκέφθηκε τα νησιά, επέκρινε τις συνθήκες υγιεινής στους καταυλισμούς κάνοντας μάλιστα λόγο για «εκρηκτική κατάσταση».

Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό DLF ο γερμανός ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ευρωκοινοβουλίου Ντίτμαρ Κέστερ επιρρίπτει, ευθύνες για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά τόσο στην Κομισιόν, όσο και τους ευρωπαίους ηγέτες τονίζοντας ότι στην ΕΕ δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για να αλλάξουν οι συνθήκες διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Αιγαίο.

«Ένα πρώτο βήμα θα ήταν η επανένωση των οικογενειών»

Φυσικά και πρέπει να πάρουμε πρόσφυγες, δηλώνει ο ευρωβουλευτής Ντ. Κέστερ.Φυσικά και πρέπει να πάρουμε πρόσφυγες, δηλώνει ο ευρωβουλευτής Ντ. Κέστερ.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη της, λέει ο σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής. Η διαχείριση της κατάστασης, που επικρατεί σήμερα στα ελληνικά νησιά, ξεπερνά τις δυνάμεις της χώρας. Την ίδια στιγμή όμως και οι άλλες χώρες-μέλη οφείλουν να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και να συμφωνήσουν σε ένα δίκαιο μηχανισμό κατανομής προσφύγων και μεταναστών».

Ο γερμανός ευρωβουλευτής θεωρεί ότι η Γερμανία θα έπρεπε να δεχθεί άμεσα στο έδαφός της πρόσφυγες και μετανάστες από τα ελληνικά νησιά:

«Ναι, φυσικά και πρέπει να πάρουμε πρόσφυγες. Ένα πρώτο σημαντικό βήμα θα ήταν η επανένωση των οικογενειών. Τα σχετικά αιτήματα θα πρέπει να αξιολογούνται σε πνεύμα αλληλεγγύης και με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών. Με αυτό τον τρόπο η Γερμανία θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στην εκτόνωση της κατάστασης στα ελληνικά νησιά», καταλήγει ο ευρωβουλευτής Ντίτμαρ Κέστερ.

ΠΗΓΉ dw.com

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου