Ειδήσεις

Βατόπουλος: Τήρηση μέτρων, testing και έλεγχοι πριν πάμε σε αυστηροποίηση

«Πολύ μεγάλη σημασία να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί και σε δεύτερο χρόνο να δούμε εάν πρέπει να τα αυστηροποιήσουμε, εκτός και αν πια δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου», τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Άλκης Βατόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς» με τη Μαρία Γεωργίου, ενόψει της νέας σύσκεψης των ειδικών.

«Προφανώς πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότεροι έλεγχοι, αλλά πέρα από αυτό χρειάζεται η ευθύνη του καθενός απέναντι στον εαυτό του και στην κοινωνία», σημείωσε, ενώ ερωτηθείς για το εάν χρειάζονται περιορισμοί στη λειτουργία των μικτών χώρων, είπε ότι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής συζήτηση για αλλαγή των κανόνων, καθώς δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα να δούμε τι ακριβώς γίνεται. «Το πώς λειτουργούν οι κλειστοί και οι μικτοί χώροι, είναι θέμα ελέγχων, είναι κάτι που μπορεί να χρειαστεί να το ξαναδούμε», ανέφερε.

Αναφορικά με το εάν πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα στη νέα σύσκεψη της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι το βασικό είναι να γίνει όσο πιο έντονα η επικοινώνηση του κινδύνου, δηλαδή να καταλάβει ο κόσμος το πρόβλημα. «Διοικητικά μέτρα, περιοριστικά, κανείς δεν θέλει να πάρει. Ελπίζω να μη χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», σημείωσε, λέγοντας πως δεν έχει εικόνα για το τι άλλο έχει προταθεί.

«Έχουμε 3 όπλα: τον εμβολιασμό, τα μέτρα ατομικής προστασία και το testing, δηλαδή τη μέθοδο να εντοπιστούν έγκαιρα με τεστ κρούσματα πριν διασπείρουν το νόσημα. Προφανώς είναι και αυτό στη φαρέτρα μας και όσα περισσότερα τεστ γίνονται, τόσο καλύτερα. Το βασικό είναι όποιος κάνει αυτοδιαγνωστικά τεστ να τα κάνει πραγματικά και σωστά να μην έχουμε το φαινόμενο απλώς να δηλώνουν ότι το έκαναν. Είναι πάρα πολύ άσχημο, να υπάρχουν άνθρωποι που δηλώνουν το αποτέλεσμα τεστ χωρίς να το έχουν κάνει», επεσήμανε ο καθηγητής.

Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, δήλωσε ότι είναι μια μεγάλη συζήτηση, καθώς «στη δημόσια υγεία το υποχρεωτικό είναι το τελευταίο πράγμα που κάνει κανείς πριν βεβαιωθεί ότι δεν μπορεί να πείσει άλλο». «Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε δια της πειθούς, δεν πιάνεις κάποιον να τον κυνηγήσεις ή να του δώσεις θεραπεία με το ζόρι. Όταν βλέπεις ότι δεν γίνεται τίποτα, ίσως είναι σκόπιμο, άνθρωποι που ασκούν επαγγέλματα που έρχονται σε επαφή με κόσμο, θα πρέπει, να είναι εμβολιασμένοι. Αυτή η συζήτηση ίσως και να πρέπει να γίνει, αλλά το βασικό για μένα είναι η πειθώ. Το υποχρεωτικό δημιουργεί εντάσεις που είναι και πισωγύρισμα», εξήγησε ο κ. Βατόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιδημία πηγαίνει κατά κύματα, οπότε είναι λογικό μετά από μια ύφεση που είχαμε τέλος του καλοκαιριού, να καταγράφεται μια αύξηση. «Το θέμα είναι πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η αύξηση, αυτό είναι πλέον το στοίχημα. Εξαρτάται και από τη συμπεριφορά της κοινωνίας, δεν είναι μετεωρολογικό φαινόμενο. Πόσο θα δράσει ο καθένας από εμάς και η κοινωνία συνολικά. Για αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, ο καθένας να προσπαθήσει να προφυλάξει  τον εαυτό του και η κοινωνία να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συνειδητοποιήσει ο κόσμος τη δυσκολία που υπάρχει», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, δε, ότι στα νοσοκομεία είναι σαφές ότι αυτοί που νοσηλεύονται, τα βαριά περιστατικά, είναι κυρίως ανεμβολίαστοι οι οποίοι έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσουν και να εξελιχθούν λίγο πιο άσχημα. «Επίσης, ο ανεμβολίαστος αισθάνομαι ότι είναι ένας άνθρωπος που δεν φοβάται τον ιό και άρα προσέχει λιγότερο, συνεπώς έχει κάθε πιθανότητα να ταλαιπωρηθεί περισσότερο από τους εμβολιασμένους, αν και αυτό δεν ισχύει πάντα», είπε ο κ. Βατόπουλος.

Πηγή ertnews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου