Όπως αναφέρεται σε έρευνα του Ινστιτούτου Bruegel, ο πληθωρισμός ανά χώρα μπορεί να βγαίνει σε ένα σταθερό ποσοστό, ωστόσο διαφορετικά τον βιώνει η κάθε πληθυσμιακή ομάδα, ανάλογα και με το πορτοφόλι του νοικοκυριού.
Όπως αναλύεται, η γενική μέτρηση για τον πληθωρισμό καταγράφει τις αλλαγές στις τιμές του μέσου καταναλωτικού καλαθιού. Επομένως ένα τέτοιο ποσοστό δεν μπορεί να αποδώσει με ακρίβεια το πως βιώνει το κάθε νοικοκυριό ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση αυτά τα επίπεδα πληθωρισμού. Για παράδειγμα αλλιώς βιώνει ένα νοικοκυριό με αμάξι την αύξηση στα καύσιμα και αλλιώς ένα που δεν έχει.
Το Ινστιτούτο λοιπόν λαμβάνοντας υπ’ όψην αυτές τις παραμέτρους, επιχείρησε να εκτιμήσει σε τι ποσοστό έφτασε ο πληθωρισμός για τις διάφορες πληθυσμιακές ομάδες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάλογα με τα εισοδήματά τους.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, το Bruegel εκτιμά σε έρευνα που δημοσίευσε στις 26 Οκτωβρίου ότι ο πληθωρισμός για το φτωχότερο 20% των νοικοκυριών ανήλθε στο 14,59% ενώ για το πλουσιότερο 20% στο 11,56%.
Στην Ισπανία, αντίθετα, ο πληθωρισμός έχει επιφέρει ισοδύναμο πλήγμα στα φτωχότερα και πλουσιότερα νοικοκυριά, στο 7,95%.
Μεγαλύτερη παρουσιάζεται η ανισότητα όσον αφορά τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στην Ιταλία, όπου το φτωχότερο 20% είναι αντιμέτωπο με πληθωρισμό 14,1% και το πλουσιότερο 9,03%.
Να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος πληθωρισμού της Ευρωζώνης για το μήνα Οκτώβριο έφτασε το 10,7%, ενώ στην Ελλάδα το 9,8%.
Πηγή: Reporter.gr