Στην Κω βρίσκεται από χτες ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, όπου πραγματοποιεί σειρά επισκέψεων σε έργα τα οποία είτε είναι σε εξέλιξη, είτε βρίσκονται σε στάδιο της ολοκλήρωσης. Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα έχει συναντήσεις με τον Σεβ. Μητροπολίτη Κώου – Νισύρου κ. Ναθαναήλ ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις εργασίας με τον δήμαρχο κ. Θεοδόση Νικηταρά.
Την προσεχή Παρασκευή, ο κ. Χατζημάρκος θα έχει συνάντηση στην Ρόδο με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί για να συμμετάσχει σε ημερίδα που διοργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.
Γι αυτό το θέμα ενημέρωσε χτες τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος Τύπου της Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου κ.
Γιώργος Υψηλάντης, τονίζοντας την σημασία της συγκεκριμένης ημερίδας.
«Η ημερίδα απευθύνεται κυρίως σε λογιστές και φοροτεχνικούς και έχει ως περιεχόμενο την αξιοποίηση των ευκαιριών και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι εργασίες θα λάβουν χώρα στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλάς την Παρασκευή στις 17.00».
Ο κ. Υψηλάντης αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα που συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και τέθηκε με αφορμή την Γνωμοδότηση για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στη θέση ‘Κολυμπήθρες’, της Δ.Κ. Νάουσας, του Δήμου Πάρου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από την εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε. (σχετικά γράφει η «δ» σε αναλυτικό ρεπορτάζ).
«Η άναρχη δόμηση, οι αυθαίρετες κατασκευές και οι πιέσεις προς το περιβάλλον και τις υποδομές των νησιών μας εξαιτίας κυρίως και σε μεγάλο βαθμό, των τουριστικών υποδομών και του μεγάλου αριθμού επισκεπτών, κατά την άποψή μας, δεν αντιμετωπίζονται ούτε με ευχολόγια, ούτε με ψηφίσματα, ούτε με τον πάσης φύσεως ακτιβισμό. Θεωρούμε ότι όλα αυτά είναι συνέπεια, της έλλειψης ενός στοιχειώδους έστω σε πρώτο στάδιο (θεσμοθετημένου) πολεοδομικού σχεδιασμού. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε σε πρώτο στάδιο, δύο διαφορετικά είδη πολεοδομικού σχεδιασμού: τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια και τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια. Το ίδιο πράγμα είναι, με δύο διαφορές. Στην πρώτη περίπτωση, αναφέρονται σε περιοχές που ταυτίζονται με διοικητικά όρια –δηλαδή αναφέρονται σε μια δημοτική ενότητα ή σε ένα άθροισμα δημοτικών ενοτήτων, ή και σε δημοτικές ενότητες όμορες και διαφορετικών δήμων. Ενώ στη δεύτερη περίπτωση, δεν ταυτίζονται απαραιτήτως με διοικητικά όρια. Έχουν μια περιοχή, στην οποία εφαρμόζονται, για την οποία εκπονούνται. Αυτό σημαίνει ότι ένα ειδικό πολεοδομικό σχέδιο καλύπτει την έκταση ενός νησιού που μπορεί και να ταυτίζεται με τα διοικητικά όρια ενός δήμου. Από την άλλη, τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια έχουν πολύ πιο γρήγορες και σφιχτές διαδικασίες και άρα, προθεσμίες υλοποίησής τους, πολύ γρήγορες.
Στην χώρα μας, έχει υιοθετηθεί ήδη το Πρόγραμμα Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης με το όνομα ‘Κωνσταντίνος Δοξιάδης’ το οποίο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και χρηματοδοτείται με ένα ποσόν της τάξης των 401εκ. ευρώ. Σε αυτό περιλαμβάνονται, η σύνταξη τοπικών πολεοδομικών σχεδίων αλλά και ειδικών, οι οποίες φιλοδοξούν να καλύψουν ένα ποσοστό που ξεπερνά το 70% της έκτασης της χώρας μας και αυτό μέχρι το 2025. Προσωπικά, το βρίσκω εξαιρετικά φιλόδοξο, καθώς μετά από δεκαετίες αναρχίας, αδιαφορίας εάν αυτό πετύχει, η χώρα μας θα περάσει σε ένα άλλο, διαφορετικό επίπεδο».
Ο κ. Υψηλάντης είπε ακόμη ότι μεταξύ των πέντε πρώτων πολεοδομικών σχεδίων που ήδη εγκρίθηκαν, δημοπρατήθηκαν και έχει ξεκινήσει η σύνταξή τους σε όλη την χώρα είναι και δύο νησιά της ΠΝΑι: της Σαντορίνης και της Μυκόνου.
«Σύντομα θα ακολουθήσουν τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια για έξι ακόμη νησιά των Κυκλάδων: της Άνδρου, της Τήνου, της Νάξου, της Πάρου, της Αμοργού και της Κέας.
Σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα, προβλέπεται να δημοπρατηθούν 229 τοπικά πολεοδομικά σχέδια σε τέσσερις κύκλους. Ήδη έχει ξεκινήσει ο πρώτος, με 12 τοπικά πολεοδομικά σχέδια –στα οποία περιλαμβάνονται πολλά νησιά της Δωδεκανήσου (Καστελόριζο, Κάσος, Κάρπαθος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί και Αγαθονήσι).
Από εκεί και πέρα, ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι ότι ταυτόχρονα εκδίδεται απόφαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος με την οποία σταματούν κάθε είδους οικοδομικές εργασίες καθώς και η έκδοση οικοδομικών αδειών σε αυτές τις περιοχές (μέχρι το 2025). Αυτό γίνεται για δύο λόγους: α. να σταματήσει άμεσα η αυθαιρεσία και β. να προληφθεί η δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων και βεβαίως, ο χρονικός ορίζοντας λέει ότι η πρόθεση είναι να έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια αυτά.
Η ΠΝΑι, τάσσεται αναφανδόν υπέρ του προγράμματος και της συμπερίληψης σε αυτό όλων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. προφανώς με προτεραιότητα σ’ εκείνα στα οποία λόγω της τουριστικής ανάπτυξης δέχονται την μεγαλύτερη πίεση.
Θα επαναλάβω ότι στα σοβαρά και υπαρκτά προβλήματα και στις ανάγκες των νησιών μας, η περιφερειακή αρχή παραμερίζει τις γκρίνιες, τις μιζέριες, τις μουρμούρες. Εμείς απαντάμε με λύσεις που βασίζονται σε σχέδιο και σε συνεργασίες, σε σκληρή δουλειά και κυρίως με αποτελεσματικότητα», κατέληξε ο κ. Γ. Υψηλάντης χαρακτηριστικά.
https://www.dimokratiki.gr/02-11-2022/simantiki-imerida-sti-rodo-apo-to-oikonomiko-epimelitirio/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.