Τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης όπου και συναντήθηκε με τον Διευθυντή της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού για το μεταναστευτικό, Udo Janz.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση της Ύπατης Αρμοστείας για την έξαρση της παράνομης μετανάστευσης, με έμφαση στο πολυδιάστατο έργο που επιτελούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για τη διαχείριση του φαινομένου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει αυξηθεί κατακόρυφα η παράνομη μετανάστευση από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας: «Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν καλύτερη τύχη, αψηφώντας τους κινδύνους στη θάλασσα, δημιουργώντας μία τεράστια πίεση στα σύνορά μας. Εμείς, ως Λιμενικό Σώμα υπηρετούμε δύο δόγματα: Να διαφυλάττουμε τα σύνορα της χώρας μας και να προστατεύουμε τις ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος αυτό γίνεται πράξη», τόνισε σχετικά και προσέθεσε: «Στο πολύπλευρο έργο των στελεχών αυτών περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις για την εξάρθρωση οργανωμένων μορφών εγκλήματος, την πάταξη του λαθρεμπορίου καθώς και τη διαχείριση απειλών από ενδεχόμενη εισαγόμενη τρομοκρατία. Για αυτό και χρειάζονται την υποστήριξή μας», συμπλήρωσε.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου στις διασώσεις που πραγματοποιούν καθημερινά οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος στις ελληνικές θάλασσες. «Οι διασώσεις έχουν ξεπεράσει κάθε ρεκόρ, αφού έχουν φθάσει σχεδόν τις 10.000 και αυτό είναι κάτι που πρέπει να σημειώσουμε καθώς οι άνθρωποι και τα μέσα μας έχουν εξαντληθεί», σημείωσε.
Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συνδρομή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αφού η πίεση από την παράνομη μετανάστευση πρέπει να απασχολήσει όλη την Ένωση και τους Διεθνείς Οργανισμούς. «Είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα με καθαρά διεθνικά χαρακτηριστικά», είπε. «Είναι γεγονός ότι σήμερα, μέσω του ‘trafficking’, κάποιοι κερδοσκοπούν, αποκομίζοντας τεράστια ποσά. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μια πρόκληση προς όλα τα κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς για να συνεργαστούν, προκειμένου να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Γι αυτό το λόγο ο ΟΗΕ, όπως και άλλοι οργανισμοί, πρέπει να εντάξουν στο σχεδιασμό τους την αντιμετώπιση τέτοιων οργανωμένων μορφών εγκλήματος. Εμείς θέλουμε η Μεσόγειος, η κοιτίδα των μεγάλων πολιτισμών, να ξαναγίνει θάλασσα ελπίδας και ειρήνης», υπογράμμισε.
Ο Διευθυντής της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Μεταναστευτικό, Udo Janz, από την πλευρά του, έδειξε κατανόηση στις ανησυχίες της Ελληνικής πλευράς, εκδηλώνοντας την αμέριστη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου να διαχειριστεί το φαινόμενο: «Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτά που παραθέτετε. Η προσπάθεια που καταβάλλετε καθημερινά στα θαλάσσια σύνορα για να ανταποκριθείτε σε όλες τις προκλήσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όποτε θα βρείτε συμμάχους και θα εισακουστείτε. Εξάλλου, από όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω το Λιμενικό Σώμα επιτελεί καθημερινά ένα σημαντικό ανθρωπιστικό έργο που οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε με κάθε τρόπο, αποκαθιστώντας, μεταξύ άλλων, την ηρεμία σε μία ταραγμένη περιοχή», ανέφερε συγκεκριμένα.
hcg.gr