Τη διακοπή παροχών δικτύων κοινής ωφέλειας (ύδρευση – αποχέτευση) και της αποκομιδής από όλες τις κρατικές υπηρεσίες, την μη παραλαβή απορριμμάτων από παραχωρησιούχους, τη σταδιακή διακοπή διευκόλυνσης άσκησης κρατικών αρμοδιοτήτων, τη διακοπή παροχής στοιχείων και πληροφοριών σε κρατικούς φορείς και τον συμψηφισμό των φόρων που πρέπει να αποδοθούν για τα χρέη του Δημοσίου προς τους Δήμους, περιλαμβάνει η φαρέτρα των αντιδράσεων των δήμων της χώρας, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στα αιτήματά τους.
Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των δημάρχων όλης της χώρας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», εξουσιοδότησε το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να επιλέξει τις μορφές αντίδρασης, με πρώτη το κλείσιμο των Δήμων και την πορεία στην Bουλή αιρετών και εργαζομένων, την ημέρα ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού.
Απαντώντας στο ερώτημα πιθανών αυξήσεων τελών για να καλυφθούν ελλείμματα στους δημοτικούς προϋπολογισμούς, το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης διακηρύσσει «την άρνησή μας να αυξήσουμε τα ανταποδοτικά τέλη καθ’ υπόδειξη. Οι δημοτικές πολιτικές καθορίζονται μόνο από το κυρίαρχο Δημοτικό Συμβούλιο κι από κανέναν άλλον».
Το κλίμα αντιπαράθεσης με την Κεντρική Εξουσία και την κυβέρνηση είχε δοθεί από την αρχή, από την εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Γιώργου Πατούλη: «Με τη δυναμική και μαζική μας παρουσία σήμερα εδώ στέλνουμε προς την Κεντρική Εξουσία το ξεκάθαρο μήνυμα, ως εδώ και μη παρέκει. Τέρμα πια η κοροϊδία. Δεν ανεχόμαστε άλλον οικονομικό στραγγαλισμό των Δήμων μας. Δεν θα δεχθούμε πλέον καμία περαιτέρω υποβάθμιση της λειτουργικής και οικονομικής μας αυτοτέλειας. Σε αυτή την άρρωστη κατάσταση πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος».
Στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης καταγράφηκε ο ευρύτατος περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων σε ποσοστό άνω του 60% και την μείωση της ΣΑΤΑ, μέσω της οποίας χρηματοδοτούνταν έργα τοπικής εμβέλειας, κατά 85%. Εντονότατες είναι οι αντιδράσεις για όσα προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2016.
Το επόμενο έτος, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, προβλέπεται να αποδοθούν στους Δήμους 50% λιγότερα χρήματα από αυτά που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. «Αυτό θα προκαλέσει απώλεια εσόδων άνω των 2,5 δισ. ευρώ μόνον για την επόμενη χρονιά, που έρχονται να προστεθούν στα περισσότερα από 10 δισ. των προηγούμενων ετών».
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ οι ανελαστικές δαπάνες των Δήμων το 2016 θα ανέλθουν στα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ η Κεντρική Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί μέσω του προϋπολογισμού του 2016 να αποδώσει μόλις τα 2,5 δισ. «Από πού θα καλυφθεί το υπόλοιπο 1 δις ευρώ κανείς δεν γνωρίζει», τονίζεται στο ψήφισμα. Επιπλέον, οι δήμαρχοι υπογραμμίζουν πως και από το προϋπολογισμένα του 2015 μόλις το 70% είχε αποδοθεί στους Δήμους.
Από την πλευρά της κυβέρνησης παρευρέθηκε στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής, ο οποίος δεσμεύτηκε πως όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις της κεντρικής διοίκησης που αφορούν στον προϋπολογισμό του 2015 θα τηρηθούν μέχρι «ενός ευρώ».
Ο υπουργός εξήγγειλε την έναρξη των διαδικασιών για τη ριζική θεσμική αλλαγή στην αυτοδιοίκηση και την κεντρική διοίκηση. Θέλοντας να δώσει έμφαση, ο κ. Κουρουμπλής είπε προς τους δημάρχους πως «εγώ δεν θα επιτρέψω να γίνω καραγκιόζης απέναντι σας. Ότι λέω είναι συμβόλαιο» και δεσμεύτηκε πως μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα έχουν πληρωθεί όλες οι εκκρεμότητες.
Ο Π. Κουρουμπλής χαρακτήρισε ως δύσκολο το 2016, ωστόσο επισήμανε ότι για πρώτη φορά δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε σχέση με το 2015. Σε σχέση με το νέο «ριζικό αναπτυξιακό θεσμικό πλαίσιο στην ΤΑ» υπογράμμισε ότι αυτοδιοίκηση και ΥΠΕΣΔΑ μπορούν από κοινού να οικοδομήσουν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα έχει ως στόχο την οικοδόμηση ενός επιτελικού κράτους με πολυεπίπεδες εξουσίες όπου δεν θα υπάρχουν επικαλύψεις».
Καθημερινή