Ειδήσεις

Μαύρες ημέρες στην αγορά εργασίας

Το “πάθημα” μεγάλου γνωστού Ομίλου στον χώρο υπηρεσιών που φιλοτιμήθηκε να δώσει σε εργαζόμενους “bonus” 1000 ευρώ αλλά λόγω φόρων και εισφορών εκταμίευσε κάπου 1300 ευρώ, ο κάθε δικαιούχος πήρε τελικά 360 ευρώ και το κράτος 620 ευρώ (!!) κάνει τώρα τον γύρο της αγοράς ως παράδειγμα για το τι θα συμβεί με την αύξηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Η επιχειρηματική αγορά χαρακτήρισε (στις μεταξύ της συζητήσεις) εμπαιγμό και παρωδία τα όσα συνέβησαν με τους πολιτικούς αρχηγούς υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διαπιστώνοντας πόσο βαθύ πολιτικά γίνεται το πρόβλημα της οικονομίας στο οποίο μοιραία περιπλέκεται και τι ευαίσθητο ζήτημα της απασχόλησης καθώς και η γενικότερα η αγορά εργασίας.

Η βεβαία αύξηση των εισφορών ως λύση στο ασφαλιστικό ανατρέπει εντελώς τους μέχρι σήμερα προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων για το 2016 και φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο συρρικνώσεις, λουκέτα, αλλαγή έδρας, μαύρη εργασία και επιχειρηματική μετανάστευση.

Οι αυξήσεις των εισφορών θα έχουν επιπτώσεις γενικά δυσάρεστες για τους εργαζόμενους αλλά με διαφορετικό βαθμό συνεπειών στις τρεις κατηγορίες που χώρισε, η εξαετία της κρίσης, τις επιχειρήσεις.

Στις μεγάλες επιχειρήσεις που ακόμη έχουν την δυνατότητα αφομοίωσης των επώδυνων φορολογικών μέτρων και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών και οι οποίες διατηρούν σε υψηλό ποσοστό παλαιές αμοιβές αλλά με παγωμένα τα επιδόματα και τις έκτακτες παροχές.

Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν κάνει κανόνα (σε ποσοστό άνω του 60%) τις ειδικές συνθήκες εργασίας στις οποίες περιλαμβάνονται τα 4ωρα, η έκτακτη απασχόληση και σε πολλές ειδικότητες η ανασφάλιστη εργασία.

Στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις οικοτεχνιών, εμπορίου και υπηρεσιών όπου η απασχόληση των αλλοδαπών και η ανασφάλιστη εργασία είναι κανόνας.

Οι νέες συνθήκες στην αγορά εργασίας που θα επιβάλλει η φορολογική καταιγίδα του 2016 σε συνδυασμό με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει στις εξής αλυσιδωτές συνέπειες και στρεβλώσεις την απασχόληση.

Στις μεγάλες μονάδες και στους Ομίλους που δεν γίνεται να αλλοιωθούν οι συμβάσεις και οι συνθήκες απασχόλησης και αμοιβών θα γίνουν συρρικνώσεις και αδρανοποιήσεις σημαντικών παραγωγικών τομέων του κύκλου δράσης με ό,τι σημαίνει αυτό για την μείωση θέσεων εργασίας.

Βεβαίως έτσι οδηγείται σε “χαρακίρι” και η ίδια η επιχείρηση (ιδιαίτερα αν πρόκειται για βιομηχανία) αν σημειωθεί (σύμφωνα με μελέτες των Οργανώσεων της βιομηχανίας) ότι μόνο για να συντηρηθούν οι εν λειτουργία μεσαίες και μεγάλες παραγωγικές μονάδες της χώρας πρέπει άμεσα να επενδυθούν συνολικά 15 δισ. ευρώ. Και για να πορευθούν προς ανταγωνιστική ανάπτυξη πάνω από 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.

Στις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις εκτός από τις απολύσεις θα γίνει κανόνας η μεταβολή συνθηκών απασχόλησης με αύξηση των τετραώρων εργασίας και της εκ περιτροπής εργασίας μέσα στην εβδομάδα, στο δεκαπενθήμερο ή στον μήνα.

Στις μικρές και λεγόμενες ατομικές επιχειρήσεις θα πρυτανεύσει η μαύρη εργασία ενώ στον χώρο αυτό το νούμερο των 12.000 που άλλαξαν έδρα και Τράπεζα προβλέπεται να διπλασιασθεί.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων και ειδικότερα οι βιομηχανικές Οργανώσεις και τα Επιμελητήρια (που έχουν ήδη ενημερώσει , με διαβήματα , την κυβέρνηση για τα παραπάνω προβλήματα) προετοιμάζονται να μιλήσουν και με σκληρή γλώσσα στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα όταν οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί επισήμως η νέα φορολογική και ασφαλιστική καταιγίδα.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου