Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από την κυβέρνηση, με επίκεντρο το φλέγον ζήτημα της διατήρησης ή όχι του φράχτη στον Έβρο, αλλά και την πρόσφατη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, τέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικούς ομιλητές τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, και την πρώην υπουργό και νυν αντιπρόεδρο της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Με διάθεση αυτοκριτικής, αλλά και με βολές κατά όσων κατηγορούν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα συγκεκριμένα ζητήματα, ο κ. Μουζάλας ζήτησε να υπάρχει «αυτοσυγκράτηση στο πόσο επαναστάτης είναι ο καθένας», «σεβασμός στη δική μου άποψη, στη δική μου προσωπικότητα και στη βαθιά γνώση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση» και προσπάθεια ώστε οι διαφορετικές φωνές «να ενωθούν με τις προσπάθειες της κυβέρνησης και να μην γίνουν αντιθετικές. Γιατί οι προσπάθειες είναι πάρα πολύ μεγάλες από την κυβέρνηση και η προσπάθεια από την Ευρώπη να μας κόψει αυτή τη διάθεση είναι επίσης πολύ μεγάλη».
«Ως κυβέρνηση έπρεπε να ισορροπήσουμε στη λεπτή γραμμή ανάμεσα στην ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα και νομίζω ότι τα καταφέραμε. Πάψαμε να έχουμε θύματα που οφείλονται σε άτσαλες κινήσεις που μπορεί να γίνονταν πιο παλιά και δεν έχουμε τους ανθρώπους φυλακή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη κυβέρνηση, στην υπηρεσιακή και τώρα έχει κάνει πάρα πολύ καλές προσπάθειες. Και μέσα σε αυτή την τραγωδία οι επιτυχίες είναι μεγαλύτερες από τις αποτυχίες», συμπλήρωσε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης του φράχτη επισημαίνοντας ότι «ασφαλής δίοδος δεν είναι να μπούνε μέσα σε ένα μπουκάλι από το οποίο δεν μπορούν να βγουν. Αν δεν υπάρξει ασφαλής διάδρομος, η δίοδος μέσα από το λαιμό ενός μπουκαλιού δεν είναι ασφαλής. Αν κινηθεί ανεξέλεγκτα, το μπουκάλι θα σπάσει και θα γίνουν όλα συντρίμμια».
Απευθυνόμενος σε όσους ζητούν να πέσει ο φράχτης, συμπλήρωσε ότι «για το θέμα αυτό είναι προφανές ότι διαφωνούμε. Αλλά δεν είστε πιο αριστεροί από μένα. Μπορώ να δεχτώ την άποψή σας αλλά την κριτική που υποκρύπτεται από πίσω δεν τη δέχομαι».
Αναφερόμενος στο θέμα της μετεγκατάστασης, συνέχισε: «Είναι άδικο να λέτε να αναλάβουμε και εμείς το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί. Είναι σαφές ότι θα δεχτούμε στη χώρα πρόσφυγες για μετεγκατάσταση, τον αριθμό που μας αναλογεί. Αλλά δεν είναι η κατάλληλη εποχή να κάνουμε μετεγκατάσταση όταν έχουμε δέκα χιλιάδες ανθρώπους να περνάνε κάθε μέρα και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα πιεστικά ζητήματα».
Από την ομιλία του δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι αναφορές στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία, για την οποία είπε: «Κάναμε μια πολιτική που τη θεωρώ πάρα πολύ σοβαρή. Ανοίξαμε ένα δρόμο στην Τουρκία, δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχτεί αυτό αλλά παλεύουμε να εξελιχθεί υπέρ των προσφύγων και υπέρ της χώρας μας, δηλαδή να σταματήσει αυτή η απίστευτη ροή».
Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, εξέφρασε την ανησυχία της για την αντιπαλότητα που υπάρχει μέσα στην Αριστερά, με επίκεντρο τη θέση της κυβέρνησης για το φράχτη. «Αυτό μας ανησυχεί πάρα πολύ γιατί τα τείχη και οι διαχωρισμοί μέσα στο κίνημα τίθενται από αλλού σε μια στιγμή που το προσφυγικό περνάει μια κρίσιμη καμπή και αυτό είναι το μείζον», παρατήρησε.
Σχετικά με το φράχτη η ίδια συντάχθηκε με τον κ. Μουζάλα, λέγοντας ότι «είμαστε υπέρ της προστασίας της ανθρώπινης ζωής ως υπέρτατης αξίας», ωστόσο πρέπει να εξεταστούν πρώτα ορισμένα ζητήματα, μεταξύ των οποίων αν η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί έναν οποιονδήποτε αριθμό προσφύγων, αν έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει κοινωνικές συμμαχίες για να συνεχίσει το κλίμα της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης και αν θα καταφέρει να μην φουντώσουν οι ρατσιστικές και ακροδεξιές φωνές.
Για τη διαχείριση των ροών από την Τουρκία η κ. Χριστοδουλοπούλου προέβλεψε ότι θα υπάρξουν στα παράλια της Τουρκίας μεγάλες παραβιάσεις της Συνθήκης της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων με καταστολή, διώξεις, φυλακίσεις «και εκεί θα χρειαστεί να πάρουμε θέση, γιατί θα μας βολεύει να μην έρχεται αυτός ο όγκος των ανθρώπων, αλλά θα είναι ένα μεγάλο ζήτημα της διεθνούς σκηνής που δεν θα μπορείς ως Ελλάδα να μην μιλήσεις».
Τα πρώτα δείγματα από την πλευρά της Τουρκίας προς την παραπάνω κατεύθυνση «κατέθεσε» ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Γιονούς Μοχαμαντί. Όπως είπε, η Τουρκία προσπαθεί με διάφορους τρόπους να σταματήσει τους πρόσφυγες. «Πριν από τρεις ημέρες έβαλαν 181 άτομα σε αεροπλάνο και τους πήγαν στην Καμπούλ χωρίς συνεννόηση και μέσα δεν ήταν μόνο Αφγανοί, αλλά και Πακιστανοί και άλλοι. Επίσης μέχρι χτες έγιναν 1300 συλλήψεις Σύρων, Αφγανών, Ιρακινών και Ιρανών, ενώ δύο Αφγανοί μου κατήγγειλαν πολλή βία από την τουρκική αστυνομία».
«Την ίδια ώρα οι διακινητές γιορτάζουν στην Τουρκία γιατί αυτά τα μέτρα τους δίνουν πεδίο για να πάρουν περισσότερα λεφτά. Οι πρόσφυγες πρέπει να πληρώσουν τους διακινητές στα σύνορα, στην Κωνσταντινούπολη και στο πέρασμα προς τα παράλια της Τουρκίας», συμπλήρωσε.
Η Κατερίνα Κνήτου συντονίστρια του τμήματος δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι το Τμήμα Δικαιωμάτων υποστηρίζει πως το προσφυγικό ρεύμα και οι μεικτές μεταναστευτικές ροές δεν είναι εθνικό πρόβλημα αλλά παγκόσμιο. Καμία χώρα δεν μπορεί να το λύσει μόνη της και κυρίως δεν μπορεί να το λύσει με αποκλεισμούς.
Σχετικά με το φράχτη διατύπωσε τη θέση ότι «εμποδίζει την πρόσβαση των δικαιούχων προστασίας στην ελληνική επικράτεια και τους αναγκάζει να ακολουθούν την εξαιρετικά επικίνδυνη θαλάσσια δίοδο κάτι που έχει ως αποτέλεσμα πολλούς θανάτους. Ξέρουμε τις δυσκολίες αλλά θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος, αναγνώρισε ότι εξαιτίας της παρούσας κυβέρνησης «η Ελλάδα δεν έγινε η Ουγγαρία της ανατολικής Μεσογείου, καθώς αν είχαμε την προηγούμενη κυβέρνηση η χώρα θα είχε εξοκείλει στη ρητορική αυτή», ωστόσο χαρακτήρισε το φράχτη «όνειδος» και υπογράμμισε ότι «πρέπει να ανοίξουν συντεταγμένα και ελεγχόμενα οι συνοριακές διαβάσεις στον Έβρο και αυτό δείχνει ότι η Πολιτεία δεν ανέχεται να πνίγονται άνθρωποι αλλά είναι μια εύτακτη πολιτεία που επιλέγει να ανοίξει και να κλείσει τα σύνορά της». Επίσης, ζήτησε να κηρυχθούν τα νησιά που δέχονται τις μεγάλες ροές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την αξιοποίηση της κοινοτικής οδηγίας του 2001 σχετικά με τις «Ελάχιστες προδιαγραφές παροχής προσωρινής προστασίας σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων», καθώς και να συμβάλει στη διαχείριση των ροών ο στρατός που έχει τη δυνατότητα να οργανώσει και να καταγράψει τους εισερχόμενους.
«Η χώρα έχει ενσωματώσει μια συνολική συνθήκη αποτυχίας και αυτό το έχει περάσει και προς τα έξω. Αυτή η χώρα μπορεί να κάνει κάτι αρκεί να μιλάει και να σκέφτεται με ψυχραιμία. Αλλιώς θα πάμε σε καθίζηση, όπως φαίνεται ότι πηγαίνουμε», κατέληξε.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, από την αρχή του χρόνου ως τις 29 Νοεμβρίου πέρασαν στην Ελλάδα 738.465 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς το 60% είναι Σύροι, το 24% Αφγανοί και το 8% Ιρακινοί.
Μ. Κουζινοπούλου, ΑΠΕ-ΜΠΕ