Σύμφωνα με την Telegraph, «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Ελλάδα φαίνεται πάντα ότι είναι στην “εμπροσθοφυλακή” κάθε ευρωπαϊκής κρίσης». Και τώρα φαίνεται ότι είναι στο επίκεντρο της κατάρρευσης της Σένγκεν, προσθέτει η εφημερίδα.
Μπορεί η προσφυγική και η οικονομική κρίση να μοιάζουν δύο εντελώς ξεχωριστά θέματα, αλλά οι παραλληλισμοί μεταξύ τους είναι πολλοί σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, κάνοντας αναφορά στην απειλή προς την Ελλάδα για έξοδο από την Σένγκεν, επειδή η Αθήνα απορρίπτει την περιορισμένη προσφορά βοήθειας, που περιλαμβάνει ανθρωπιστική ενίσχυση και μία ειδική αποστολή της Frontex.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει χειριστεί λανθασμένα τις ευθύνες της στον έλεγχο των συνόρων, μετά από την άρνηση της ευρωπαϊκής βοήθειας. Η άρνηση αυτή δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα θεωρεί ότι δεν χρειάζεται βοήθεια, αναφέρει η Telegraph. «Είναι επειδή πιστεύει ότι η προσφορά είναι κατάφωρα ανεπαρκής. Αυτό θυμίζει κάτι. Ακριβώς το ίδιο συνέβη και με την οικονομική κρίση χρέους στην Ευρώπη.
Περιορισμένη ανακούφιση προσφέρθηκε από την ΕΕ, αλλά με όρους και προϋποθέσεις τους οποίους η Ελλάδα θεώρησε απαράδεκτους. Στο τέλος, αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει, με την εναλλακτική να είναι η εκδίωξη από το ευρώ, κάτι το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θεώρησε παράλογο. Πολύ πιθανόν αυτό θα είναι και το αποτέλεσμα του φιάσκου της Σένγκεν», γράφει η βρετανική εφημερίδα.
Πηγή: reporter.gr