Ειδήσεις

Βίτσας: Τα σύνορα μας είμαστε ικανοί να τα φυλάμε μόνοι μας

Στο σχέδιο τριών σημείων της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα αναφέρθηκε σήμερα από την Λάρισα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος από χθες επισκέπτεται στρατιωτικούς σχηματισμούς της περιοχής.
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε ότι τα επόμενα βήματα για την κυβέρνηση έχουν να κάνουν με την ψήφιση του προϋπολογισμού και την σταδιακή σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους και την σταθεροποίηση της οικονομίας, ώστε να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, να αυξηθεί το ΑΕΠ, να αρχίσει να λύνεται το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και να αποκατασταθούν σταδιακά οι μεγάλες κοινωνικές αδικίες.
Νομίζω, σε αυτό το επίπεδο πάμε καλά, σχολίασε και θα θέλαμε βεβαίως και την συνεννόηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες ως τώρα το έχουν αρνηθεί και σε κεντρικά ζητήματα που χρειαζόμαστε πολιτικές και νόμους με εμβέλεια, όπως το ασφαλιστικό, η υγεία, η παιδεία, η συνταγματική αναθεώρηση. Όσο και εάν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, σχολίασε, στην πρόσφατη συνάντηση των αρχηγών αρνήθηκαν, προς το παρόν κατά την γνώμη μου, να μπουν σε ένα τέτοιο εθνικής εμβέλειας διάλογο, πάντοτε υπάρχει η συνεννόηση και η συναίνεση που σου δίνει η κοινωνία και αυτή εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε.
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε παράσχει συναίνεση στην τότε κυβέρνηση σχολίασε: «Και πολύ καλά κάναμε που δεν δώσαμε συναίνεση, γιατί η Ελλάδα έφθασε σε ένα πολύ σοβαρό σημείο -την παρομοιάζω με ένα σπίτι που έχει σοβαρό πρόβλημα στα υδραυλικά, στα ηλεκτρολογικά- και τότε επιλέχθηκε μία πολιτική που γκρέμισε το σπίτι.
Η υλοποίηση αυτής της πολιτικής γινότανε με άρθρο ένα. Θα μπορούσαμε και σε ένα δυο ζητήματα να δώσουμε την ανοχή μας, αλλά πάντοτε ερχόταν με άρθρο ένα. Και εν πάσει περιπτώσει δεν είναι και ισχυρό επιχείρημα «αφού τότε εσείς κάνατε αυτό εμείς θα κάνουμε το άλλο».
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας απαντώντας σε ερώτημα, επανέλαβε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία στρατιωτική επιχείρηση κατά του ISIS σε ξηρά, αέρα ή θάλασσα, ενώ για το θέμα υποδοχής προσφύγων αναφέρθηκε εκ νέου στον προγραμματισμό δημιουργίας 5 hot spots στα νησιά για την ταυτοποίηση των προσφύγων και 4 χώρων μετεγκατάστασης στην ηπειρωτική χώρα, δύο στην Αττική και άλλοι δύο στην Κεντρική Μακεδονία. Υπενθυμίζοντας, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει υποστηρίξει ότι η ταυτοποίηση θα μπορούσε να γίνει και στην ίδια την Τουρκία παρ’ ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτό.
Ο Δημήτρης Βίτσας δήλωσε δε έμφαση: «τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ούτε τα απεμπολούμε ούτε τα βάζουμε σε συζήτηση. Τελεία. Τα σύνορα μας είμαστε ικανοί να τα φυλάμε μόνοι μας, ως το τελευταίο όριο της Ευρώπης. Κατανοούμε πλήρως και το επιτελούμε συγχρόνως ότι δεν υπάρχει διαδικασία αποτροπής σε ότι αφορά πρόσφυγες και μετανάστες. Εκεί θα εξαντλούμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον».
Ενώ απαντώντας σε άλλο ερώτημα σχετικά με το θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου, αλλά και τα επίμαχα «τουϊτ» για τις παραβιάσεις και την «νευρικότητα των πιλότων» που ευρέως σχολιάστηκαν παρατήρησε: υπάρχουν παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας είναι γνωστό και έχει καταγγελθεί και σε φόρα και στο ΝΑΤΟ. Οι δυνάμεις μας, ιδιαίτερα η αεροπορία και το ναυτικό, έχει συγκεκριμένες εντολές και από την πολιτική ηγεσία, αλλά και από την στρατιωτική για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε αυτές τις καταστάσεις. Θεωρώ ότι η συμπεριφορά που έχουν είναι ιδιαίτερα επαρκής και επιτυχής.
Ο «πόλεμος των τουίτ» ήταν μία επιτυχημένη λογική στο επιχείρημα ότι υπάρχει καμιά φορά νευρικότητα. Οι δικοί μας οι πιλότοι είναι εκπαιδευμένοι, έτσι ώστε να μην είναι νευρικοί αλλά να εκτελούν το καθήκον τους. Μπορώ να το διαβεβαιώσω αυτό και από την σημερινή συνάντηση που είχα με τους πιλότους και πραγματικά θαύμασα, την ψυχραιμία, τον επαγγελματισμό και την προσήλωση τους».
Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να βρεθεί πολιτική και όχι στρατιωτική λύση στην ένταση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.
Σχετικά με την επικείμενη αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός διευκρίνισε ότι πρόκειται να αξιοποιηθεί αυτή που είναι ανενεργή και δεν χρησιμοποιείται. Το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων θα ψηφιστεί το πρώτο τρίμηνο του 2016. Στην δε αρχική διαδικασία αξιοποίησης θα υπάρχει συνεργασία του υπουργείου με την Αυτοδιοίκηση.

Ημερησία

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου