Μια καλοστημένη υπόθεση απάτης με ακίνητα σε βάρος δύο ομογενών της Αυστραλίας, μονοπώλησε χθες το ενδιαφέρον της συνεδρίασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου.
Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου συζητήθηκαν συγκεκριμένα δύο αγωγές των θυμάτων με τις οποίες διεκδικείται χρηματική αποζημίωση συνολικού ύψους 650.000 ευρώ από την «Aplha Bank Α.Ε.», ως καθολικής διαδόχου της συγχωνευθείσας δι’ απορροφήσεως της «Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε.».
Οπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατική», οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ιδιώτες είναι κατηγορούμενοι για απάτη από κοινού κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, με συνολικό περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 15.000 ευρώ και 73.000 ευρώ και πλέον άνω των 30.000 ευρώ και 120.000 ευρώ αντίστοιχα και έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων.
Κάτοικος Αδελαϊδος Νοτίου Αυστραλίας, που κατάγεται από τη Ρόδο, υπέβαλε συγκεκριμένα µήνυση κατά τριών ατόμων, όταν διαπίστωσε ότι υφάρπαξαν µε απίθανα τεχνάσµατα ακίνητο ιδιοκτησίας της, ιδιαιτέρως µεγάλης αξίας, και συγκεκριµένα έναν αγρό εµβαδού 8.560 τ.µ. στη θέση «Κεπούλα» της Λαχανιάς.
Η ίδια µαζί µε µια άλλη οµογενή υπέβαλε και δεύτερη µήνυση κατά ενός “κτηµατοµεσίτη” και ακόµη 3 ατόµων κατοίκων Γλυφάδας Αττικής.
Oι ενάγοντες επισημαίνουν στις αγωγές τους ότι από τους φερόμενους ως αγοραστές του ακινήτου, αλλά και άλλους συνεργούς με «εγκέφαλο» τον Μ. Μ. του Ι. και σε συνεργασία με υπαλλήλους της τράπεζας, είχε στηθεί μια τεράστια επιχείρηση απάτης, η οποία απέφερε σ’ αυτούς κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ!
Ειδικότερα, σε ό, τι αφορά την περίπτωσή τους, αποκαλύφθηκε ότι ο κτηματομεσίτης σε συνεννόηση και συνεργασία με τους δύο υποτιθέμενους αγοραστές, εξύφαναν από κοινού σχέδιο εξαπάτησής τους με σκοπό την απόσπαση του ακινήτου τους και την είσπραξη του ποσού του δανείου που θα ενέκρινε η δανειοδότρια τράπεζα με απώτερο σκοπό όχι την πληρωμή του τιμήματος αλλά την ιδιοποίησή του.
Πιο συγκεκριμένα με την κατάρτιση και χρήση πλαστογραφημένων εγγράφων, εμφανίζονταν οι συνεργάτες του κτηματομεσίτη να έχουν υψηλά εισοδήματα από την εργασία τους, να δηλώνουν ανύπαρκτα «εισοδήματα» στην Εφορία μέσω φορολογικών δηλώσεων, να έχουν στην κατοχή τους υπηρεσιακές βεβαιώσεις από τους εργοδότες τους, να μην οφείλουν προς τρίτους κ.λ.π., με σκοπό τα έγγραφα αυτά να τα εμφανίζουν στο συγκεκριμένο κατάστημα της εν λόγω Τράπεζας, ώστε να «καλύπτουν» τις προϋποθέσεις δανειοδότησής τους από αυτήν, λαμβάνοντας και σχετική προέγκριση δανειοδότησης.
Ακολούθως, ο κτηματομεσίτης, ο οποίος διεύθυνε όλο το σχέδιο ως εμπνευστής και ενορχηστρωτής, προσέγγιζε τα υποψήφια θύματά του, γνωρίζοντας άριστα την τοπογραφία της Νότιας Ρόδου (Λαχανιά-Γεννάδι) και με το πρόσχημα και της δήθεν υπάρξεως «πελατών», οι οποίοι δήθεν ενδιαφέρονταν για την αγορά του, οι οποίοι προηγουμένως είχαν εξασφαλίσει το πιστοποιητικό φερεγγυότητας από την δανειοδότρια Τράπεζα παραπείθοντας και εξαπατώντας τα θύματά τους, προέβαιναν σε τυπικές αγοραπωλησίες στις οποίες εμφανιζόταν μόνο το δηλωθέν τίμημα της αντικειμενικής αξίας και όχι το πραγματικό, στο οποίο μάλιστα συμβόλαιο αναγραφόταν ότι το τίμημα θα καταβληθεί εκ προϊόντος δανείου που θα καταβληθεί από την τράπεζα εντός ορισμένης προθεσμίας.
Αφού υπογραφόταν το συμβόλαιο αγοραπωλησίας το κατέθεταν στην τράπεζα, η οποία ενέγραφε προσημείωση υποθήκης στο πωληθέν ακίνητο, εκδίδοντας μάλιστα σχετική δικαστική απόφαση με την παρουσία των φερομένων ως αγοραστών-συνεργών του κτηματομεσίτη και μετά την εγγραφή προσημείωσης στο πωληθέν ακίνητο και την προηγούμενη υπογραφή της πράξης ολοσχερούς εξοφλήσεως του τιμήματος από τον πωλητή, εκταμίευαν το ποσό του εγκριθέντος δανείου το μοιράζονταν μεταξύ τους και εξαφανίζονταν.
Τονίζουν ότι από πειθαρχική έρευνα που διενεργήθηκε στην τράπεζα διαπιστώθηκε ότι 4 υπάλληλοι φέρουν ευθύνη τόσο στην ως άνω περίπτωση, όσο και σε άλλες, καθώς δεν επέδειξαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, την από τη θέση τους, οφειλόμενη προσοχή και επιμέλεια, ζημιώνοντας την ίδια την τράπεζα.
Φέρονται συγκεκριμένα να ανέχθηκαν την καταστρατήγηση της πιστοδοτικής διαδικασίας και τη χρηματοδότηση των αφερέγγυων πελατών που σύστηνε το κύκλωμα των διαμεσολαβητών. Δεν φρόντιζαν να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητα των προσκομιζόμενων από τα μέλη του κυκλώματος δικαιολογητικών στοιχείων των πιστούχων.
Ενας εξ’ αυτών φέρεται μάλιστα να πίεζε τους υφισταμένους του, για την ταχεία εκταμίευση των δανείων και την εξυπηρέτηση του κυκλώματος.
Στους τραπεζικούς υπαλλήλους έχουν επιβληθεί εξάλλου πειθαρχικές ποινές.
Ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσε πληρεξούσιος συγγενής των θυμάτων που συνεβλήθη για λογαριασμό τους με τον Μ.Μ. για την πώληση των ακινήτων και υποστήριξε ότι ουδέποτε εισέπραξε το τίμημα της αγοραπωλησίας.
Επιθεωρητής της τράπεζας που κατέθεσε στην ίδια δίκη τόνισε ότι ήταν εκείνος που ανακάλυψε το σκάνδαλο τον Φεβρουάριο του 2010 όταν προέβη σε έλεγχο δανείων για την πώληση ακινήτων σε τρείς πόλεις μεταξύ των οποίων και στην Ρόδο.
Διαπιστώθηκε συγκεκριμένα ότι το αντίτιμο δανείων που είχαν χορηγηθεί για την πώληση ακινήτων στην Ρόδο διοχετεύετο στον λογαριασμό του Μ.Μ., τονίζοντας μάλιστα ότι είχαν κατατεθεί τότε περί τα 2 εκατ. ευρώ γεγονός που προκάλεσε υποψίες.
Μίλησε για μια καλοστημένη απάτη με την συνδρομή και μηχανικών που στις έρευνες τους υπερτιμούσαν την αξία ακινήτων για τα οποία στα συμβόλαια πώλησης αναγράφετο πολύ μικρή αξία σχεδόν ίση με την αντικειμενική ενώ υποστήριξε ότι και οι τραπεζικοί υπάλληλοι που ενεπλάκησαν στις διαδικασίες έπεσαν θύματα του Μ.Μ., ο οποίος εξάλλου τους είχε διαβεβαιώσει, ότι επρόκειτο να λάβει την ιδιότητα του μεσολαβητή για να εισπράττει τις σχετικές προμήθειες.
Τους ενάγοντες εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Μ. Καντιδενός και την εναγόμενη τράπεζα ο δικηγόρος κ Γ. Μαυρομάτης.