Τείνει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις αδειοδοτήσεις και την εύρυθμη λειτουργία των ελαιουργείων στο νησί της Ρόδου –δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη στον Δεκέμβρη και έχει ξεκινήσει η συλλογή ελαιοκάρπου.
Όσον αφορά την ΠΝΑΙ, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις για το θέμα αυτό, μία στην Διεύθυνση Βιομηχανίας και Ανάπτυξης και μία στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος όπου εξετάστηκαν όλα τα δικαιολογητικά που κατατέθηκαν από τους ενδιαφερόμενους: «Εμείς προσπαθούμε να προσέχουμε και να εποπτεύουμε κάθε εγχείρημα των παραγωγών, καθώς αυτό το προϊόν είναι πολύτιμο και πρέπει να υποστηρίζονται οι προσπάθειες των συμπολιτών μας», ανέφερε στην «δ» ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο οποίος εμφανίσθηκε περισσότερο καθησυχαστικός όσον αφορά την ομαλή λειτουργία των ελαιουργείων από τώρα και στο εξής.
Από την πλευρά της ΔΕΥΑΡ, με δηλώσεις του προς την «δ» ο γενικός διευθυντής της κ. Μανώλης Διακομανώλης, διαβεβαίωσε χτες πως όλοι οι ενδιαφερόμενοι και ιδιοκτήτες των διφασικών ελαιουργείων, προσκόμισαν τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά που ζήτησε η επιχείρηση –στο πλαίσιο της απόφασης του δ.σ. για τον τρόπο που θα ακολουθείται εφεξής σχετικά με την εναπόθεση των λυμάτων στον Βιολογικό:
«Σε αυτή την διαδικασία η ΔΕΥΑΡ δεν ασχολείται με τα τριφασικά ελαιουργεία. Μέχρι σήμερα, οι ιδιοκτήτες των έξι διφασικών ελαιουργείων προσκόμισαν τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά που τους ζητήσαμε. Το θέμα το χειρίζεται ο ίδιος ο πρόεδρος κ. Μανωλάκης και το κείμενο της σύμβασης έχει οριστικοποιηθεί. Ωστόσο δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση ανάμεσα στην ΔΕΥΑΡ και τους ιδιοκτήτες σχετικά με την εναπόθεση των λυμάτων στον Βιολογικό, υπό τους όρους που τέθηκαν. Αυτό πρέπει να γίνει σύντομα και να ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο Διακομανώλης.
Αμφιβολίες ωστόσο, υπάρχουν από το ενδεχόμενο, κάποιοι να μην τηρήσουν τους αυστηρούς όρους που θέτει η ΔΕΥΑΡ και να μην θελήσουν τα ακολουθήσουν την διαδικασία ελέγχων: «Μέρος της σύμβασης, αναφέρει ρητά ότι οι ιδιοκτήτες των ελαιουργείων που χρησιμοποιούν τον Βιολογικό είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν την δυνατότητα στην επιχείρηση και στο προσωπικό της, να λαμβάνει δείγματα πριν από την φόρτωση, σε συγκεκριμένα βυτία, ώστε να γίνονται έλεγχοι και μετρήσεις. Από εδώ και στο εξής θα προσδιορίζονται τόσο οι μέρες όσο και οι ώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
O πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης διαβεβαίωσε ότι όλοι οι ιδιοκτήτες έσπευσαν και κατέθεσαν τα δικαιολογητικά, τα οποία εξετάστηκαν από τη νομική υπηρεσία της επιχείρησης και την προσεχή εβδομάδα θα υπογραφούν οι απαραίτητες συμβάσεις: «Θα χρησιμοποιούν τον Βιολογικό μόνον υπό τις προϋποθέσεις που έθεσε η ΔΕΥΑΡ. Σε καμία περίπτωση, δεν θα διακινδυνεύσουμε την σωστή λειτουργία του Βιολογικού. Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας αλλά και σεβασμού προς το περιβάλλον» όπως ανέφερε.
Οι ρυθμίσεις των οφειλών
Όσον αφορά τα χρέη των καταναλωτών προς την ΔΕΥΑΡ, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη υπάρχει ανταπόκριση στην έκκληση της επιχείρησης για ρύθμιση των παλαιών οφειλών στο πλαίσιο του Ν.4483. «Έχουν ρυθμιστεί μέχρι τώρα, περί τα 10 εκ. ευρώ ενώ συνεχίζεται το ενδιαφέρον από συμπολίτες μας που προσέρχονται για να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Επειδή η προθεσμία έληξε κανονικά στις 30 Νοεμβρίου 2017, η ΔΕΥΑΡ αποφάσισε να δώσει μια παράταση 15 ημερών για όσους δεν πρόλαβαν να προσέλθουν. Είμαστε ικανοποιημένοι από την προσέλευση. Θεωρούμε ότι θα ανταποκριθούν κι άλλοι οφειλέτες και ευελπιστούμε ότι θα φτάσουμε τα 15εκ. ευρώ από τις οφειλές που θα ρυθμιστούν. Βεβαίως, αυτά τα έσοδα δεν μπαίνουν άμεσα στα ταμεία της ΔΕΥΑΡ αφού οι ρυθμίσεις γίνονται με δόσεις, όμως δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την είσπραξή τους. Να σημειώσω ότι τα έσοδα αυτά θα μετατραπούν σε έργα που έχει ανάγκη το νησί» όπως ανέφερε.
Το αισιόδοξο της υπόθεσης είναι ότι στο κάλεσμα της ΔΕΥΑΡ ανταποκρίθηκαν και οι καταναλωτές, που είχαν μεγάλες οφειλές: «Ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να είναι τακτικός στις οφειλές του. Ειδάλλως, προβαίνουμε σε διακοπές υδροδότησης. Να σημειώσω εδώ, ότι έχουμε προβεί και σε διακοπή νερού σε παράνομες υδροδοτήσεις, οι οποίες γνωρίζουμε που είναι και επιβάλλονται πρόστιμα έως και 1.000 ευρώ.